KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Ambulance dětské a dorostové adiktologie
Regionální péče v Praze
PSYCHOSOMATIKA V ORDINACI PSYCHIATRA?
Plánovaný rozvoj služeb
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Domácí násilí v praktické rovině
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Koncepce ošetřovatelství
Minimální preventivní program školy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Novinky ve specializačním vzdělávání
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Lucie Bankovská Motlová
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Vítáme Vás na pilotním ověření e-learningového vzdělávacího programu.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Koncept praxí a stáží1 Fakulta sociálních studií Katedra psychologie PSY412 Praxe a stáže (psychoterapie a klinická psychologie)
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Informace ministra zdravotnictví o průběhu reforem psychiatrické péče (Center duševního zdraví) 28. Schůze Výboru pro zdravotnictví PS P ČR MZČR, Praha,
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Představení projektu Základní informace Cíle projektu Klíčové aktivity Realizované aktivity Připravované aktivity.
Onkologie v ČR v roce 2017 a dále?
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Reforma psychiatrické péče
Národní diabetologický program (NDP)
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centra duševního zdraví v kontextu reformy psychiatrické péče
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné reg. č. projektu: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008217 KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí MUDr. Monika Pávová

Obsah přednášky pilotní ambulance s rozšířenou péčí spolupráce ambulance s rozšířenou péčí s praktickými lékaři

Ambulance s rozšířenou péčí = ARP součástí projektu Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné, KA 4 vychází ze Standardu ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou (Věstník MZ č.5/2016) obecně jsou služby ARP rozšířeny o nelékařské profese (klinický psycholog, psychiatrická sestra, adiktolog, ergoterapeut, fyzioterapeut, apod.)

Cíle ARP zajištění komplexní péče pro pacienty s duševním onemocněním rozšíření poskytování nefarmakologické léčby posílení kompetencí nelékařských profesí podpora programů na udržení/rozvoj specifických dovedností (rodinná psychoedukace, trénink kognitivních funkcí, posílení komunikačních dovedností, podpora sociálního začlenění a práceschopnosti, apod.) spolupráce s ostatními zdravotně-sociálními službami v daném regionu

Cílová skupina, regionalita, umístění cílová skupina: dospělé osoby s duševním onemocněním v celém diagnostickém spektru dle MKN 10 důraz na regionalitu, velikost spádové oblasti bude testována během pilotního ověření pilotní ověření v délce 18-ti měsíců bude probíhat v různých regionech, typech území (málo zalidněný region, velkoměsto), mimo/při zdravotnickém zařízení, apod.

ARP v síti zdravotně-sociální služeb PL PA MTDZ (senioři, děti a adolescenti, …) CDZ ARP Psychiatrické nemocnice Sociální služby

Personální kritéria pilotní ARP I. Fixní úvazky: psychiatr se specializovanou způsobilostí (1 úvazek) psychiatrická sestra (1 úvazek) klinický psycholog (1 úvazek, lze rozdělit na klinický psycholog min.0,5 úvazek + psycholog ve zdravotnictví) psycholog ve zdravotnictví: - v předatestační přípravě - započatý psychoterapeutický výcvik v rozsahu min. 200 hod. - práce v ARP pod supervizí klinického psychologa - do konce pilotního ověření složit atestaci z klinické psychologie

Personální kritéria pilotní ARP II. Flexibilní úvazky: lékař specialista (0,5 úvazek, gerontopsychiatrie, sexuologie, návykové nemoci, PPP, psychosomatika) nelékařský zdravotnický pracovník (0,5 úvazek, adiktolog, ergoterapeut, nutriční terapeut, fyzioterapeut, sociální pracovník) administrativní pracovník (1-0,5 úvazek)

Metodika pro spolupráci ambulance s rozšířenou péčí a praktického lékaře I. vychází ze Standardu ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou (Věstník MZ č.5/2016) pracovní verze, ověření v 6 pilotních ARP spolupráce min. s 2-3 praktickými lékaři (písemná smlouva bude součástí žádosti o poskytnutí dotace) mezioborová setkávání min. 1x ročně ve spolupráci s regionálním konzultantem, pro pilotní provoz 1 setkání během 18-ti měsíců, forma záleží na ARP (navázání/prohloubení osobních vztahů, sdílení zkušeností, vzdělávání pro PL)

Metodika pro spolupráci ambulance s rozšířenou péčí a praktického lékaře II. úvodní školení pro PL (představení projektu, nastavení spolupráce) během pilotního ověření komunikace PL s ARP a metodikem závěrečný workshop (zhodnocení výsledků pilotního ověření, dialog se zástupci SVL a SPL)

Cíle spolupráce ARP a PL včasná diagnostika a léčba somatických komorbidit menší míra stigmatizace u duševních onemocnění (léky, omluvenka do zaměstnání, apod.) podpora včasné detekce duševního onemocnění v rámci primární péče zvýšení erudice praktických lékařů v psychiatrické problematice (všeobecná psychiatrie, syndrom vyhoření, problematika včasného záchytu psychóz, apod.) průběžné uvolňování kapacity ARP a tím zkrácení doby první intervence

Jaké pacienty by měla referovat ARP do péče PL? rozhodujícím faktorem je preskripční omezení PL (antidepresiva ze skupiny SSRI, TCA, trazodon, mirtazapin, bzd a Z-hypnotika) dle MKN 10: depresivní porucha, periodická depresivní porucha, neurotické poruchy, neorganická porucha spánku, specifická či smíšená porucha osobnosti vždy lehká, max. středně těžká forma onemocnění souhlas pacienta výhodné pro somaticky nemocné pacienty (DM, hypertenze, léčba statiny,…)

Kdy pacienta směřovat zpět do ARP?

Konzultace v ARP pro PL v ordinačních hodinách ARP, min. 2x týdně 1 hodina, mimo ordinační hodiny se PL obrací na krizová centra, v indikovaných případech na regionální CDZ

Příklady kvalitní spolupráce…..

Děkuji za pozornost. E-mail: Monika. Pavova@mzcr Děkuji za pozornost. E-mail: Monika.Pavova@mzcr.cz tel: +420 725 716 765