Rusko za vlády Petra Velikého a Kateřiny Veliké

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Advertisements

Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ
Rusko v 18. století Petr I. a Kateřina II.
Rusko za Petra I. Velikého a Kateřiny II. Veliké
Petr I. Veliký.
římský císař, král český a uherský
Rusko od konce třicetileté války do poloviny 18. století
Západní Evropa po třicetileté válce
(9. června 1672, Moskva – 8. února 1725, Petrohrad),
Rusko.
Vzestup Pruska za Fridricha II.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Rusko v 17.–18. století Ruská společnost
RUSKO V 17.A 18. STOLETÍ.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
Třicetiletá válka
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
Parlamentarismus vs. absolutismus
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
První světová válka
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Válečné konflikty v Evropě
Rusko uč
Poslední Romanovci Lenka Ertlová.
Rusko uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí IV
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Český stát za vlády Lucemburků
Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. ( ) svrhla svého manžela.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Svatá říše římská, Rusko
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
Nová evropská velmoc-Prusko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3613_ Nová_evropská_velmoc_Prusko Autor: Mgr.
Rusko za prvních Romanovců Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3607_Rusko_za_prvních_Romanovců Autor: Mgr. Kočíř.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
OSVÍCENSTVÍ opakování. 1. Co je to osvícenství? 2. Na co kladou osvícenci důraz?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ruské revoluce 1917.
Petr I. Veliký, Kateřina II.
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Válečné konflikty v Evropě v 18. století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Přehled významných panovníků
Státy v 18. st..
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ruské revoluce 1917.
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
Ruské impérium za Romanovců
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Evropa v letech Věk revolucí.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Evropa v letech Věk revolucí.
Transkript prezentace:

Rusko za vlády Petra Velikého a Kateřiny Veliké

Ruská říše kolem r. 1700

Situace v Rusku v 17. století 1613 nástup dynastie Romanovců Samoděržaví – 2 významy: Neomezená krutovláda cara Ruské nevolnictví / otroctví (dokdy?) Hospodářská zaostalost Negramotnost obyvatel Izolace od Západu (proč?) Války s Polskem – 1654 připojení Ukrajiny

Petr I. Veliký (1672-1725, vládl od r. 1689)

Petr Veliký - mládí Narozen r. 1672 jako syn cara Alexeje V 10 letech se stal carem, ale moc uchvátila jeho sestra Sofie s pomocí tzv. strelců Vyrůstal v ústraní a nebyl připravován na vládu R. 1689 dospěl, poslal Sofii do kláštera a zahájil vládu Osobnost - viz TEXT Hlavní cíle: Získat přístup k Baltskému a Černému moři Učinit z Ruska velmoc a přiblížit je Evropě

Petr Veliký - mládí 1697-98 poselstvo do západní Evropy – Petr cestoval inkognito jako řadový úředník Navštívil Nizozemí (práce v loděnici), Anglii i habsburskou monarchii Význam – zkušenosti, inspirace pro reformy, 1000 cizích odborníků přijelo do Ruska 1698 se Petr dozvěděl o povstání strelců s cílem dosadit na trůn Sofii – rychle se vrátil a povstání brutálně potlačil (1500 poprav) – vládu zahájil jako krutý car, ne jako osvícený vládce

Petr Veliký – reformy Zavádění západní módy, stříhání vousů Založeno cca 200 manufaktur – rozdíl oproti západním? Správní rozdělení na gubernie Zakládání odborných škol Posílení nezávislosti soudů Objevné plavby (Vitus Bering) První sčítání lidu 1703 založeno nové hlavní město Petrohrad

Petrohrad (Sankt-Petěrburg)

Petrodvorec (Petěrgof)

Severní válka (1700-1721)

Severní válka (1700-1721) Snaha proniknout k Baltskému moři – střet se zájmy Švédska (Karel XII.) Rusko na válku nepřipraveno – r. 1700 u Narvy Petrova armáda rozprášena Petr dal postavit novou moderní armádu – r. 1704 dobyla Narvu Mezník – 1709 bitva u Poltavy (Ukrajina) – švédská armáda rozprášena

Bitva u Poltavy (1709)

Severní válka - výsledky Karel XII. padl v boji – symbol švédské porážky 1721 uzavřen mír – Rusko ovládlo východní Pobaltí a stalo se hlavní velmocí na severu Evropy Zisk Pobaltí otevřel Rusku „okno do Evropy“ Válka přiměla Petra Velikého k prohloubení reforem Petr získal titul „imperátor a Otec vlasti“ a začal být nazýván Veliký Petr oslaben válčením a vypětím – umírá r. 1725 ve věku 52 let; problémy s nástupnictvím – Petr zbavil trůnu syna Alexeje a zřejmě jej dal zabít ve vězení

Kateřina II. (1729 – 1796, vládla od r. 1762)

Kateřina Veliká - mládí Narozena r. 1729 jako bezvýznamná německá kněžna Sofie von Zerbst Osvícenské vzdělání a kontakty s Voltairem V 15 letech pozvána k carskému dvoru a provdána za následníka trůnu Petra III. Přijala pravoslaví a jméno Kateřina, naučila se rusky Osobnosti Kateřiny a Petra?

Kateřina Veliká – nástup na trůn (1762) R. 1762 se Petr III. stal carem, ale znepřátelil si armádu i církev (mj. uzavřením míru s Pruskem) Kateřina získala podporu k převratu – „dámská revoluce“ – Petr zatčen a přinucen k abdikaci, záhy zabit ve vězení (reakce Kateřiny?) Kateřina se r. 1762 stává vládnoucí carevnou Postupně měla 21 oficiálních milenců, ale do vlády je obvykle nenechala zasahovat Výjimka – Grigorij Potěmkin

Kateřina a kníže Potěmkin Chudý šlechtic Účast na svržení Petra III. Kariéra v armádě Milenec a spoluvládce Kateřiny (tajný manžel?) Reforma gubernií a modernizace armády Připojení Krymu a následná inspekce Kateřiny – viz „Potěmkinovy vesnice“ (TEXT)

Zimní palác v Petrohradu

Kateřina – domácí politika Založena galerie Ermitáž v Zimním paláci (Petrohrad) – dnes druhé největší muzeum světa Založeno cca 300 škol, podpora vědy (akademie věd) Stálé cesty po Rusku a zájem o poddané – Kateřina oslavována jako „dobrá matička“ Realita – nevolnictví a trojí hladomor, řada lidových bouří – největší bylo povstání kozáka Jemeljana Pugačova – prohlásil se za Petra III. a zahájil lidovou válku – poražen a popraven Hodnocení – Kateřina jako osvícená panovnice? Reakce na VFR?

Kateřina – zahraniční politika

Kateřina – zahraniční politika 1) VÁLKY S TURECKEM – zisk Krymu a přístupu k Černému moři, založení přístavů Oděsa a Sevastopol 2) ZISK A KOLONIZACE ALJAŠKY (prozkoumal Vitus Bering) – později prodána USA (1867) 3) ÚČAST NA DĚLENÍ POLSKO-LITEVSKÉ UNIE Po vymření Jagellonců r. 1572 se Polsko stalo šlechtickou „republikou“ – slabá moc krále, právo veta v sejmu Cílem Kateřiny využít slabosti Polska a ovládnout je –vnutila Polsku za krále svou loutku Stanislava Poniatowského a poté se dohodla s Pruskem a Rakouskem na trojím rozdělení země (1772-1793-1795)

Dělení Polska zleva Kateřina, Stanislav Poniatowski, Josef II Dělení Polska zleva Kateřina, Stanislav Poniatowski, Josef II. a Fridrich II.

Dělení Polska (1772-1793-1795) RUSKO (Kateřina II. Veliká) Zisk částí Ukrajiny, Litvy a Běloruska PRUSKO (Fridrich II. Veliký) Zisk Varšavy, Gdaňsku a většiny dnešního Polska RAKOUSKO (Marie Terezie a Josef II.) Zisk Haliče a Krakova Reakce Poláků – vydání ústavy (1791) a národní povstání (Tadeusz Kosciuszko)

Doporučené zdroje M. Švankmajer a kol., Dějiny Ruska, Praha 1996. M. Švankmajer, Petr I. Zrození impéria, Praha 1999. M. Švankmajer, Kateřina II. Lesk a bída impéria, Praha 2001. P. Englund, Nepřemožitelný. Historie první severní války, Praha 2003.