Setkání kariérových poradců Teplice –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
Květen 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Květen 2012.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Duben 2012.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Březen 2013.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Duben 2013.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Červenec 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Vývoj na trhu práce Krajská pobočka v Olomouci.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
Bc. Magdalena Zábranská
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Setkání kariérových poradců Ústí nad Labem –
Setkání kariérových poradců Chomutov –
Setkání kariérových poradců
Kontaktní pracoviště v Mostě
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Setkání kariérových poradců Teplice – 10.04.2019

Kontaktní pracoviště v Teplicích Elektro obory z pohledu trhu práce Vypracovala: Jitka Schönerová

Informace o nezaměstnanosti v Ústeckém kraji k 28. 2. 2019 V měsíci únoru celkový počet uchazečů o zaměstnání vzrostl o méně než 0,1 % na 27 610 osob, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl na 15 833 míst a podíl nezaměstnaných osob zůstal na 4,7 %. K 28. 2. 2019 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Ústí nad Labem celkem 27 610 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 4 044 uchazečů.

Meziměsíční nárůst uchazečů byl zaznamenán ve čtyřech okresech kraje, největší v okrese Ústí n. L. (4,3 %). Největší pokles byl v okrese Litoměřice (-2,7 %). Ke konci měsíce bylo evidováno na ÚP ČR, Krajské pobočce v Ústí n. L. 14 690 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 53,2 %. V evidenci bylo 4 704 osob se zdravotním postižením, což představovalo 17,0 % z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 1 217 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejichž počet klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 30 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 76 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,4 %.

Podíl nezaměstnaných osob, tj Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 28. 2. 2019 meziměsíčně stagnoval na 4,7 %. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo všech sedm okresů, nejvyšší byl v okrese Most (5,9 %). Nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Teplice (3,3 %).

Nejčastěji podporovanými obory činností prostřednictvím SÚPM - SVČ byly : Nejčastěji podporovanými obory činností prostřednictvím SÚPM - SVČ byly ke konci měsíce února 2/2019: osobní služby (kosmetika, kadeřnictví, manikúra/pedikúra), velkoobchodní a maloobchodní činnost, stavebnictví (přípravné a dokončovací stavební práce, truhlářství a podlahářství), vedení účetnictví a daňové evidence, výroba textilních výrobků, fotografické služby aj. Informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://portal.mpsv.cz/sz/stat.

Nezaměstnanost v okresech k 28.2. 2019 Počet nezaměstnaných Volná pracovní místa Počet uchazečů na 1 VPM Podíl nezaměst. osob (v %) Celkem z toho ženy Děčín 4 380 2 237 1 976 2,2 4,8 Chomutov 4 560 2 546 3 924 1,2 5,2 Litoměřice 3 086 1 632 1 785 1,7 3,7 Louny 3 272 1 712 1 934 Most 4 717 2 680 1 898 2,5 5,9 Teplice 3 134 1 709 2 945 1,1 3,3 Ústí nad Labem 4 461 2 174 1 371 5,3 Ústecký kraj 27 610 14 690 15 833 4,7 Česká republika 241 417 119 163 333 111 0,7 3,2

Podíl nezaměstnaných v okresech kraje (mapa kraje)

Odborné vzdělávání X trh práce Mezi odborným vzděláváním a trhem práce existuje úzká vazba. Jedním z hlavních cílů vzdělávání je poskytovat žákům kvalifikaci vhodnou pro uplatnění na trhu práce-tím se formuje budoucí nabídka kvalifikované pracovní síly. V ideálním případě by mělo dojít k rovnováze mezi nabídkou a poptávkou pracovních sil. Mezi v současnosti velmi sledované obory patří skupina oborů Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika. Odborné vzdělávání X trh práce

Skupina oborů Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika Absolventi oboru skupiny Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika tvoří v posledních 4 letech 5-6 % ze všech absolventů středních škol (bez nástavbového studia). Počet absolventů elektrotechnických oborů dlouhodobě klesá a zároveň se snižuje i jejich podíl na celku. Od roku 2011 klesl v celkovém souhrnu počet absolventů ve skupině Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika o více než polovinu (52,8 %), přitom v kategorii M dosáhl pokles 69,6 % (na 1,4 tisíc), v kategoriích E a H ale došlo ke snížení jen o 13,9 % (na 1,8 tisíc). V posledních 6 letech nastává soustavný úbytek počtu absolventů i v jednotlivých kategoriích.

A jak je to s nově přijatými žáky ve skupině oborů Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika? Počet nově přijatých žáků v elektrotechnických oborech se dlouhodobě snižoval, v roce 2012 se tento pokles zastavil, dokonce došlo k nepatrnému nárůstu a počty nově přijatých zůstávají v posledních letech relativně stabilní. Podíl nově přijatých žáků do elektrotechnických oborů se po roce 2012 mírně zvýšil a v posledních 3 letech dosahuje hodnoty 5,6 %. Je tedy zřejmé, že snížení počtu nově přijatých žáků v elektrotechnických oborech souvisí převážně s celkovým poklesem nově přijatých žáků a ne se ztrátou zájmu o tyto obory. Ještě v roce 2007 do elektrotechnických oborů vstupovalo 8,3 % žáků po základní škole. V rámci kategorie M se v roce 2007 jednalo o 11,1 % žáků, ale v roce 2010 už jen o 5,7 %. Úbytek přijatých žáků v elektrotechnických oborech však souvisí s převedením dříve elektrotechnických maturitních oborů zaměřených na informační technologie pod skupinu oborů 18 Informatické obory.

Změny v oborech vzdělávání velké změny se v posledních letech uskutečnily také v oblasti soustavy oborů vzdělání. Kurikulární reforma je spojena spíše s obsahovými proměnami přípravy a realizace vzdělávání, ovšem součástí těchto změn byla i redukce počtu oborů vzdělání. Nově vzniklé obory vzdělání jsou totiž šířeji koncipovány, aby umožnily absolventům širší uplatnitelnost, a dávají školám také možnost upravit si vzdělávací program o regionální prvek (promítnutí místních specifik trhu práce, požadavků zaměstnavatelů, provozních a technických podmínek školy apod.). Změny v oborech vzdělávání

Nezaměstnanost absolventů škol na trhu práce Nezaměstnanost absolventů škol patří k důležitým ukazatelům, které názorně vypovídají o uplatnitelnosti absolventů škol, ale i také o zájmu a potřebách zaměstnavatelů. Tento ukazatel umožňuje srovnávat situaci absolventů jak v čase, tak mezi jednotlivými druhy vzdělání. Míra nezaměstnanosti absolventů škol vyjadřuje, kolik procent absolventů zůstalo bez zaměstnání a přihlásilo se do evidence na úřadu práce. Uváděné hodnoty vycházejí z poměru počtu absolventů v ukončeném školním roce a počtu evidovaných nezaměstnaných z nich.

Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika Absolventi elektrotechnických oborů vykazují dlouhodobě ve všech kategoriích vzdělání (kromě kategorií N a E) nezaměstnanost výrazně nižší, než je průměr všech absolventů v jednotlivých kategoriích. Vývoj míry nezaměstnanosti absolventů elektrotechnických oborů kopíruje trendy a časový vývoj nezaměstnanosti absolventů škol obecně.

Míra nezaměstnanosti U absolventů elektrotechnických oborů s výučním listem kategorie H se nezaměstnanost pohybovala v roce 2014 na úrovni 11,0 %, do roku 2017 však došlo k výraznému snížení na 4,8 %. U méně náročných učebních oborů kategorie E se míra nezaměstnanosti absolventů po přechodném vzestupu vrátila na 19,0 %. I v době špatné ekonomické situace měli absolventi elektrotechnických oborů z maturitních kategorií relativně nízkou míru nezaměstnanosti. V roce 2017 se míra nezaměstnanosti u těchto absolventů pohybovala na velice nízké úrovni: 6,1 % (M).

Mezi obory s velmi nízkou mírou nezaměstnanosti patří učební obory Elektrikář-silnoproud, Autoelektrikář a Elektromechanik. Vyšší míru nezaměstnanosti mezi elektrotechnickými obory s vysokým počtem absolventů vykazuje např. učební obor Elektrikář nebo maturitní Elektrotechnika a Mechanik elektrotechnik. U oborů s nízkým počtem absolventů je míra nezaměstnanosti méně spolehlivá (vychýlí ji poměrně značně i úbytek jednoho či dvou absolventů-uchazečů o zaměstnání).

Důvody volby oboru Nejčastějším důvodem volby oboru ve skupině Elektrotechnika, telekomunikační a VT je snadné uplatnění na trhu práce (82 % oproti 64 % v průměru). Výrazně nadprůměrně jsou žáci při jeho výběru motivováni finančním ohodnocením (73 % oproti 50 %) a zájmem zaměstnavatelů (72 % oproti 50 %). Zájem o obor uvádí jako důvod volby oboru asi 73 % z nich, což je mírně pod průměrem (77 %). Špatný prospěch nebo nepřijetí do jiného oboru nejsou příliš častými důvody volby tohoto oboru, jako jeden z důvodů je uvádí přibližně 27 %, resp. 20 % z nich, což zhruba odpovídá průměru.

Požadované dovednosti u absolventů ze strany zaměstnavatelů Klíčové dovednosti, nebo odbornost? Pro plynulý přechod absolventů ze škol na trh práce je důležité, aby absolventi byli připraveni na požadavky a potřeby budoucích zaměstnavatelů a jejich znalosti, schopnosti a dovednosti (tzv. kompetence) co nejvíce odpovídaly očekáváním potenciálních zaměstnavatelů. Kompetence lze přitom rozdělit na profesní a klíčové. Profesní kompetence jsou úzce svázány s konkrétní odborností a jejich zvládnutí umožňuje, případně usnadňuje výkon určitých profesí či povolání. Klíčové kompetence jsou pojímány jako kombinace znalostí, dovedností a postojů, které všichni potřebují ke svému osobnímu naplnění a rozvoji, aktivnímu občanství, sociálnímu začlenění i pro pracovní život

Hluboké a úzké profesní dovednosti, nebo široké profesní dovednosti? Ve výzkumu, který byl proveden s vybranými zaměstnavateli, se ukázalo, že tito zaměstnavatelé preferují spíše široké profesní dovednosti před úzkými a hlubokými profesními dovednostmi.

Kompetence, které zaměstnavatelé považují za důležité Nároky zaměstnavatelů souvisí s dosaženým vzděláním pracovníků, tzn., že s rostoucí úrovní vzdělání přikládají zaměstnavatelé jednotlivým kompetencím větší význam. Za nejdůležitější znalosti, dovednosti a schopnosti zaměstnavatelé v oblasti elektro oborů označili: - čtení a porozumění pracovním instrukcím - ochotu učit se - schopnost nést odpovědnost - schopnost řešit problém. Nejnižší požadavky na vybavenost klíčovými dovednostmi mají zaměstnavatelé na zaměstnance se středním vzděláním s výučním listem. Zdroj: „Absolventi středních škol a trh práce“, G. Doležalová Kompetence, které zaměstnavatelé považují za důležité

Děkuji za pozornost. Na další shledání se těší Jitka Schönerová