GLOBALIZACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Advertisements

Sociální problematika světa
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Socioekonomická geografie
Problémy poválečného světa
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Globalizace Konflikty 20. století
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Post-modernita a globalizace
Globalizace z různých úhlů dopadu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Marketingové prostředí
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
EVROPA Martin VRZALA.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Prohra československé demokracie
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Postavení Evropy ve světě
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Rozdělená Evropa.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Od moderní k nové společnosti
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světové hospodářství.
GLOBALIZACE Ekonomické trendy. Obsah  Historický pohled  18. a 19. století (počátek)  20. století (rozmach)  Základní znaky  Témata k zamyšlení.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
OSN.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Soudobý svět Ekonomický pohled
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Globalizace.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Úvod, základní principy a cíle
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
GLOBALIZACE.
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Globalizace z různých úhlů dopadu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
GLOBALIZACE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

GLOBALIZACE

Co to je globalizace? proces, při kterém dochází ke zrychlování pohybu lidí, zboží, služeb, kapitálu i informací přes hranice států a kontinentů, proces stále intenzivnějšího propojování všech částí světa ve všech oblastech života (v hospodářství, v kultuře, politice, v oblasti životního prostředí…), proces při kterém se prohlubuje vzájemná závislost jednotlivých států světa, každá země je závislá na ostatních, proces, při kterém událost v jedné části světa ovlivňuje i regiony mnohdy velmi vzdálené. v angličtině slovo „global“ znamená celosvětový

Velmi zjednodušeně lze říci, že globalizace je, když český občan v italském obleku se svou slovenskou manželkou a irským setrem vyrazí autem německé výroby do čínské restaurace na skotskou whisky a francouzské víno. A samozřejmě platí americkými dolary. www.finance.cz Bývalý předseda české vlády a prezident ČR pan Václav Klaus na globalizaci oceňuje, že můžete mít prakticky vše a všude na světě, aniž byste museli měnit svůj životní styl.

Odkdy globalizace probíhá? První vlna  období šíření velkých světových náboženství (a tedy i jazyků a kultury obecně). Druhá vlna námořní objevné plavby a koloniální expanze Evropanů od 16. století. Třetí vlna  zdokonalování a zrychlování dopravy od konce 19. století . Druhá světová válka byla začátkem čtvrté vlny globalizace, kdy v důsledku situace po rozsáhlém konfliktu vznikla potřeba nových nadnárodních přístupů k řešení problémů (pomoc USA evropským válkou zničených zemí prostřednictvím Marshallova plánu). V páté, soudobé vlně globalizace, vznikly nové jevy, jako například rostoucí migrace a pohyblivost osob, kapitálu, služeb, zejména informací, rostoucí prostorová rozptýlenost výroby a spotřeby. Základním impulsem pro zahájení globalizace byla revoluce v dopravě, která proběhla v polovině 20. století. Díky rychlejší silniční, letecké, železniční i lodní dopravě bylo možné pro firmy uzavírat smlouvy nejen s těmi lokálními, ale i s těmi, kteří by byli jinak moc daleko – třeba i přes polovinu planety.

Průkopník globalizace? … USA Po druhé světové válce některé americké firmy (např. Ford, General Motors nebo Exxon) přesouvaly část svých výrobních kapacit do západoevropských států v rámci programu na obnovu poválečné Evropy. Marshallův plán – plán poválečné hospodářské obnovy pro všechny evropské země, které o to budou stát. George C. Marshall – ministr zahraničí USA a držitel Nobelovy ceny míru (1953)

Jaké jsou příčiny globalizace? Intenzívní rozvoj a zrychlování dopravy, rozvoj a zdokonalování komunikační techniky, rozvoj obchodu, konkurenční boj.

Podívejte se na následující obrázky.

Jaké jsou důsledky globalizace? Šíření kulturních jevů, kulturní výměna, vznik univerzálního mezinárodního životního stylu, zánik tradičních hodnot, mnohojazyčnost, vytvoření jednotného světového trhu, rostoucí vzájemná závislost států, vzrůstající vliv nadnárodních společností. růst nerovnosti mezi bohatými a chudými,

Nerovnoměrnost v možnostech využívání globálního informačního systému (internetu…)vyplývá z rozdílů mezi bohatými a chudými zeměmi, městy a venkovem, starší a mladou generací nebo majetnými a chudými,a vede k prohlubování sociálních nerovností.

KONZUMERISMUS https://www.youtube.com/watch?v=jW2kBmkAk9I

Jaké má globalizace klady? Obohacení života o prvky z jiných kultur, rozvoj technologií, které „odstraňují“ prostor a čas,

Jaké má globalizace zápory? Ztráta národní identity, stírání kulturních rozdílů, podpora konzumního způsobu života, poškozování životního prostředí, nárůst rozdílů mezi bohatými a chudými, zvyšování produkce odpadů, rozvoj nadnárodních společností a zánik drobného podnikání,

Vyjádři svůj názor na to, zda globalizace lidi spojuje nebo odděluje.

Připrav si jeden konkrétní příklad globalizace současného světa a přibliž ho svým spolužákům.

Řečeno slovy Járy Cimrmana: „S globalizací můžeme nesouhlasit, můžeme proti ní protestovat, ale to je asi tak všechno, co můžeme dělat“.