SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Advertisements

Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
VY_52_INOVACE_04_02_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Možnosti úspor energie při osvětlování Jednoduché tipy a triky využitelné ve škole i v domácnosti.
VY_52_INOVACE_04_01_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Světelné jevy. Světelný zdroj je těleso, ve kterém světlo vzniká a vysílá ho do okolí.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Elektromagnetické spektrum
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Geometrická optika Mirek Kubera.
Optický kabel (fiber optic cable)
Výbojové zdroje světla 2
PaedDr. Jozef Beňuška
Rozklad světla optickým hranolem.
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Světelné zdroje, optické prostředí Vypracoval: Lukáš Karlík
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Zdroje světla. Zdroje světla 2.Světlo let diody 3. Plynové výbojky Sálání tepla 1.Záření žárovky, sluneční světlo Sálání tepla 2. záření plazmatu (
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
Barva světla, šíření světla a stín
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Ohyb světla na optické mřížce
VESMÍR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Interference a difrakce Jana Jurmanová.
Balmerova série J. Ditrich, K. Hladká.
UMĚLÉ OSVĚTLENÍ V INTERIÉRU.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Interference na tenké vrstvě
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
Světlo a světelné zdroje
Země ve vesmíru.
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Způsoby uložení grafické informace
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Způsoby uložení grafické informace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_20.
Fyzika elektronového obalu
Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy.
Paprsková optika hanah.
Výbojové zdroje světla 2
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Rastrové formáty.
Transkript prezentace:

SPEKTROSKOPIE Eva a Terka

Spektrum Spektrum je závislost intenzity světla na vlnové délce Slouží k charakterizaci zdroje světla. Intenzita (a.u.) Vlnova délka (nm)

Elektromagnetické spektrum

Lampa (žárovka) Viditelná část spektra je od 400 nm do 700 nm vlnové délky Různé vlnové délky odpovídají různým barvám Žárovka je typicky oranžová nebo do červena (600 až 700 nm) Na grafu lampy jde vidět, že velká část záření svítí v infračerveném spektru, které vnímáme jako přenos tepla

Diody Na grafu jde vidět, že podle vlnové délky lze určit barvu diody Diody jsou světýlka například na počítacích a na klávesnici.

Lasery Zde je krásně vidět, že laser je jedna jediná barva s velmi úzkým spektrálním rozsahem (tj. úzký pík) Opět je vidět, že vlnová délka odpovídá barvě laseru

Chemikálie My jsme zapálili tyto chemikálie a jde vidět, že mají různé spektra (např. měď svítí do zelena, stroncium do červena) Sodíkové výbojky se používají jako pouliční světla Tyto použité chemikálie se využívají jako náplň do ohňostrojů

Lithium baterie Toto doma nezkoušejte! Péťa nám zapálil lithiovou baterku Z grafu lze vidět, že obě Li spektrální čáry svítí v infračervené části spektra

Rtuťové výpary Porovnání spekter z obyčejné zářivky a laboratorní Hg výbojky Vidíme, že v obyčejné zářivce svítí právě ionizované Hg výpary Červené pozadí u zářivky je způsobenou fotoluminiscenční vrstvou uvnitř trubice (aby bylo spektrum spojité pro oči) U zářivky navíc chybí UV čára (364nm), která se absorbuje na fotoluminiscenci

Slunce Slunce svítí spojitě, tj. bílé světlo, a nejvíce září na povrch Země dopadá zelená barva okolo 500nm Ve spektru jsou pozorovatelné spektrální propady (absorpce v různých chemických prvcích (např. vodíkové čáry) H-alfa je červená vodíková čára (655nm), a využívá se při pozorování Slunce pomocí barevných filtrů Ve spektru Slunce na povrchu Země je nutné vzít v úvahu i absorpce v atmosféře Země

Děkujeme za pozornost