Vývoj dětské hry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Role asistenta v Montessori pedagogice
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Vývoj člověka Ontogeneze.
Komunikace s dětským pacientem
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Mladší školní období.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Komunikace mezi generacemi
DĚTSKÁ HRA.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
Přednáška č. 3 Předškolní období
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY 2. část Mgr. Irena Kudláčková.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj člověka Ontogeneze.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Naši skřítkové písnička.
Rybolov – poznej svou značku
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Sociální psychologie.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Transkript prezentace:

Vývoj dětské hry

Co je to hra? = základní činnost, která je důležitá pro celkový psychický vývoj slouží k naplnění času, poznávání světa, osvojování a procvičování různých dovedností a činností základní znaky: fantazie, spontánnost, svoboda, neúčelnost různé aspekty: poznávací sociální procvičovací emocionální pohybový motivační fantazijní

Hra x práce nezištnost užitečnost spontánnost úloha svoboda nutnost relaxace námaha fantazie myšlení marnost účelnost

Teorie her A) Spencerova teorie nadbytečné energie - hra = biologický jev, který je právě důsledkem přebytečné energie - vyvinula se jen u živočichů na vyšší úrovni B) Groosova teorie aktivní přípravy pro budoucí život - hra je spojena s napodobováním - hra u dospělých = naučený prvek

PIAGETOVO POJETÍ HRY = dítě se přizpůsobuje sociálnímu a fyzikálnímu prostředí 3 STÁDIA: procvičovací hry = „předstupěň“ hry - dítě se snaží ovládat své tělo symbolické hry - od 2 do 4 let - propojeny s procvičovacími hrami - později kopírování reality hry s pravidly - od 7. roku dítěte - jsou zachovány až do dospělosti

DIAGNOSTIKA A TERAPIE HROU Scénotest - u dětí, dospělých či v rodinné diagnostice a terapii Diagnosticko-terapeutické pískoviště „hra na písku“ - rozhovor, pozorování techniky Doll-play metody TAT, CAT - soubor obrázků, ke kterým jedinec vymýšlí příběh

Rozdělení her podle Kurica Funkční: hry s vlastním tělem Manipulační: hry s předměty Napodobovací: napodobování činností dospělých, zvířat Receptivní: přijímání podnětů z vnějšku Úlohové: uplatnění fantazie, hry kolektivní, děti přebírají různé role Konstruktivní: zacházení s různými materiály, předměty a látkami

Rozdělení her podle Příhody Hry nepodmíněně reflexivní experimentační lokomoční lovecké agresivní a obranné sexuální sběratelské Hry senzorickomotorické dotykové a haptivní motorické sluchové zrakové

Rozdělení her podle Příhody Hry intelektuální funkční námětové napodobivé fantazijní konstruktivní hlavolamy a skládací hry kombinační Hry kolektivní soutěživé pospolité rodinné stolní

Vývoj hry podle věku Novorozenec po druhém měsíci hra s chrastítkem od třetího měsíce výrazná potřeba hrát si hra s ručičkami a nožičkami „hra“ na ukazování dítěte v zrcadle (usmívá se na sebe, brouká)

Vývoj hry podle věku Batole hra funkční: manipulace s hračkou hra konstrukční: vytváření, vyrábění (stavění kostek) působíme na návyk koncentrace, soustředění, pozornosti dítěte paralelní forma hry stavění věží, oblékání a svlékání panenek, kárání panenek atd. hra na schovávanou vyhrabávání obsahu šuplíků

Vývoj hry podle věku Předškolní věk hra hlavní činností dítěte intenzivní, vážná, vášnivá hračky dívek: panenky hračky chlapců: technického rázu, zbraně imaginární společník hry pohybové hry konstrukční hry rolové

Vývoj hry podle věku Mladší školní věk zdokonaluje se pohyb(rychlost, obratnost, síla, vytrvalost) Honičky orientace v prostoru sociální vztahy a komunikace samostatnost Hry ve skupinách sounáležitost smysl pro fair play jednoduché strategie Psychomotorické hry nástroj pedagogické diagnostiky

Vývoj hry podle věku Mladší školní věk Běžecké a štafetové hry přirozenou soupeřivost rozvoj rychlosti, obratnosti Míčové hry jemná motorika orientace v prostoru  Kontaktní a úkolové hry učí usměrňovat agresivitu a nadměrnou aktivitu a výbušnost dětí rozvíjí obratnost, silové schopnosti, koordinaci

Vývoj hry podle věku Dospělost hra součástí běžných situací hra se zvířaty (sexuální hrátky???)

Zdroje: -DOLEŽALOVÁ, Ladislava a Marie VLKOVÁ. Občanský a společenskovědní základ. Kralice na Hané: Computer Media, 2010. ISBN 9788074020605. - KURIC, Jozef. Ontogenetická psychologie: celostátní vysokoškolská učebnice pro studenty filozofických a pedagogických fakult studijních oborů učitelství a studijního oboru psychologie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. Učebnice pro vysoké školy (Státní pedagogické nakladatelství). - PŘÍHODA, Václav. Ontogeneze lidské psychiky. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1963. Učebnice vysokých škol (SPN). - http://www.testcentrum.com/testy/scenotestscénotest - http://psychoterapie-brno.weebly.com/sandspiel.html - článek: Diagnostika a terapie hrou - historie a současnost ,Autor: Pavel Humpolíček, pro časopis Psychologie dnes (ročník 10., číslo 12.) - PIAGET, Jean. Play, dreams and imitation in childhood. New York: Norton, 1962. ISBN 9780393001716. http://rudolfkohoutek.blog.cz/1404/hra-deti-predskolniho-veku http://search.aol.com/aol/image?s_it=topsearchbox.image&v_t=na&q=quotes+about+learning+for+children https://www.pinterest.co.uk/pin/422986589981749437/

Děkujeme za pozornost