PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference se zaměřením
Advertisements

MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Vitamíny rozpustné ve vodě
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
ICT M 5.R. Desetinná čísla – v obchodě Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení čtení desetinných čísel. Prezentace je prezentována interaktivně.
Zdroj obrazového materiálu
Zdravé stravování KC3.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
září 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK Státní svátek
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Jídelníček od 3. do 7. června 2019 změna jídelníčku je možná
Transkript prezentace:

PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD Olga Mengerová, NTR

VODNÍ ROVNOVÁHA A CKD I. Funkce residuálních nefronů se v průběhu CKD mění tak, že umožňuje do určité míry zachování homeostázy vnitřního prostředí až do velkého snížení množství aktivního renálního parenchymu 2

VODNÍ ROVNOVÁHA A CKD II. Nemocní s výrazným poklesem úrovně glomerulární filtrace mohou být ve vyrovnaném sodíkovém, draslíkovém a vodním metabolismu. Takováto kompenzace však často vyžaduje i dietní úpravu a netýká se všech látek (zvýšení azotemie, poruchy kaciofosfátového metabolismu, metabolická acidoza apod.). 3

DIURÉZA A CKD Diuréza nemocných S CKD má většinou normální objem, nebo v důsledku porušené koncentrační schopnosti ledvin se může vyskytnou i polyurie. Není vzácností, že denní diuréza se pohybuje okolo 2-3 l, v ojedinělých případech může být i vyšší 4

OLIGOANURIE Oligoanurie bývá přítomna v konečných CKD, především u dlouhodobě dialyzovaných nemocnýc. 5

PŘÍJEM TEKUTIN A SOLI PŘI CKD Přívod tekutin a soli je rozdílný u jednotlivých nemocných a závisí především na diuréze ,schopnosti ledvin vyloučit sůl a na krevním tlaku nemocného. Optimální přívod je určen laboratorními parametry a hodnotami krevního tlaku. 6

VÝPOČET DENNÍHO PŘÍJMU TEKUTIN HEMODIALYZOVANÝCH Denní přívod tekutin je možno zhruba odhadnout podle rovnice přívod tekutin = diuréza + 500 (800) ml a dále přívod řídit tak, aby denní přírůstek tělesné hmotnosti nepřekročil 500 - 750 g, či přírůstek mezi dialýzami nepřekročil maximálně 2000 - 2500 g. Je třeba si uvědomit, že i "suchá" strava obsahuje 500 – 750 ml tekutin. 7

SNÍDANĚ 60 g Chléb 23,04 ml 70 g Šunka 28,84 ml 20 g Tuk 3,80 ml Med Množství Potravina Obsah vody 60 g Chléb 23,04 ml 70 g Šunka 28,84 ml 20 g Tuk 3,80 ml Med 4,34 ml Celkový obsah vody 60,02 ml 8

OBĚD Množství Potravina Obsah vody 20 g Olej 0,26 ml 10 g Mouka Maso hovězí 82,11 ml 250 g Brambory 179,50 ml 70 g Okurka 66,92 ml Celkový obsah vody 330,13 9

SVAČINA Množství Potravina Obsah vody 60 g Kobliha 13,14 ml 250 ml Mléko 224,75 ml Celkový obsah vody 237,89 ml 10

VEČEŘE Množství Potravina Obsah vody 20 g Olej 0,26 ml 10 g Mouka Maso vepřové 92,3 ml 60 g Rýže (+ 90 ml vody) 133,08 ml 100 g Kompot 79,00 ml Celkový obsah vody 305,98 ml 11

OBSAH VODY ZA DEN Snídaně 60,02 ml Oběd 330,13 ml Svačina 237,89 Večeře 305,98 ml Celkem 934,02 ml 12

ŽÍZEŇ Často je žízeň pouze pocit způsobený suchem v ústech. Doporučuje se vyplachovat ústa studenou vodou, cucat ledové kostky, použít vychlazený plátek pomeranče či citronu nebo žvýkačku ke zvýšení tvorby slin. Sekreci slin zvyšuje též zrnko kyseliny citrónové položené na jazyku. 13

OBSAH VODY - ZELENINA I. Brambory nové 76.70 Brambory k jaru 69.40 Hrášek zelený 75.00 Kedlubny 90.50 Kukuřičný klas čerstvý 85.60 Květák 91.50 Mrkev 88.60 Okurky salátové 95.60 14

OBSAH VODY - ZELENINA II. Papriky zelené 92.80 Rajčata 93.30 Ředkev 91.00 Ředkvičky 93.70 Řepa červená 87.60 Salát hlávkový 94.80 Zelí bílé 93.00 Zelí čínské 95.40 15

OBSAH VODY - OVOCE I. Ananas 86.70 Banán 74.80 Citróny 87.50 Grapefruit 89.00 Kiwi 84.00 Pomeranče 87.10 Meloun 92.60 16

OBSAH VODY - OVOCE II. Angrešt 88.40 Borůvky 84.30 Broskve 86.60 Hrušky 83.20 Jablka Jahody 89.70 Maliny 82.70 17

OBSAH VODY - OVOCE III. Meruňky 85.00 Rybíz černý 78.20 Rybíz červený 83.80 Ryngle 82.00 Švestky 82.10 Třešně - višně 83.40 Víno - hrozny 81.50 18

OBSAH VODY - MLÉKO Mléko kravské polotučné 91.20 Mléko kravské plnotučné 87.40 Podmáslí 91.00 Smetana 12% tuku 79.90 Smetana ke šlehání 33% T 61.60 Syrovátka 93.90 19

OBSAH VODY - ZAKYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Acidofilní mléko 87.70 Kefír 90.70 Jogurt bílý 76.90 Jogurt ovocný 70.00 Jogurt light 20

OBSAH VODY – TVAROH a KRÉMY Tvaroh měkký netučný 74.60 Tvaroh tučný 40% T 69.00 Tvaroh tvrdý 63.40 Pacholík 58.00 Termix ovocný 56.00 Pacholík vanilkový Pacholík zeleninový 68.00 21

OBSAH VODY - CHLÉB Chléb pšenično-žitný 38.40 Chléb pšeničný 32.70 Chléb Graham 32.60 Chléb samožitný Chléb výražkový 36.50 Chléb žitno-pšeničný 40.70 Chléb žitný Vita 37.10 Knacke Brot 15.00 22

OBSAH VODY - PEČIVO Dalamánky tmavé 31.90 Pečivo tukové nemocniční 24.50 Pečivo tukové sypané 25.60 Pečivo vodové nesypané 27.40 Pečivo vodové 28.80 Loupáky pražské 20.40 Loupáky slané 20.80 Loupáky s ořech.náplní 20.00 23

OBSAH VODY – BUCHTY, KOLÁČE Buchty s mákem 19.50 Buchty s povidly 12.30 Buchty s tvarohem 22.40 Koláče máslové makové 20.00 Koláče máslové tvarohové 25.70 Koláče vázané 12.70 Šátečky 15.60 24

OBSAH VODY - OSTATNÍ PEČIVO Bábovka kynutá bez náplně 19.70 Bábovka kynutá s mákem 17.70 Briošky 16.30 Karlovarský rohlík 22.30 Koblihy pekařské 21.90 Vánočky tukové 22.00 Závin jablkový 12.00 Závin jablkový tažený 35.00 25

OBSAH VODY - UZENINY Kabanos 64.50 Klobása čabajská 24.30 Klobásy moravské 64.80 Klobásy slovenské domácí 53.60 Párky pražské 64.10 Špekáčky 58.00 Vuřty 68.10 26

OBSAH VODY – SALÁMY MĚKKÉ Salám čajový 52.30 Salám česnekový 60.20 Salám drůbeží 67.00 Salám konsumní 66.30 Salám pařížský 58.50 Salám šunkový 27

OBSAH VODY – SALÁMY SUCHÉ Salám suchý 48.90 Salám turistický 50.10 Salám uherský 26.00 Salám Vysočina 40.00 Šunka dušená bez kosti 41.20 Pečeně cikánská 52.30 Pečeně debrecínská 52.10 28

DĚKUJI ZA POZORNOST o.b.mengerova@volny.cz