ORL. Otorinolaryngologie, zkráceně ORL chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Příznaky onemocnění dýchacího systému.
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Přínos endoskopie v léčbě chronické rinosinusitidy
Obecný princip funkce dýchacího ústrojí – zevní a vnitřní dýchání, transport dýchacích plynů. Stavba stěny dýchacích cest. Dutina nosní, vedlejší dutiny.
Opakování – dýchací soustava
Prim.MUDr. Jindřich Franta
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Nádory v oblasti dutiny ústní
Audiologická problematika senia
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Kostra 2.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Zvuková stránka jazyka
Etiologie vad a poruch sluchu novorozenců a dětí
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Poruchy rezonance hlasu a řeči
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 10
Vyšetřovací metody v ORL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
Ezofageální – jícnový hlas
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Kvalita v radiační onkologii David Feltl. Co chceme a co nechceme? Chceme správnou léčbu správnému pacientovi Nechceme stavět způsoby onkologické léčby.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Patofyziologie poruch a vad sluchu systematika. Systematika patofyziologie poruch sluchu I. vývojová existence vady sluchu congenitální (vrozený) II.
ANGÍNA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
M ALIGNÍ MELANOM NOSU A VDN M.Svoboda, J.Fiedler ORL oddělení, NCH oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.
Sluch.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Smyslové ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_13_Smyslové ústrojí sluchu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Dýchací soustava
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Úloha foniatra v péči o dítě s rozštěpovou vadou
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
anatomie a fyziologie mluvních orgánů
Reforma vzdělávání Vyhláška o oborech specializovaného vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů V této vyhlášce je.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
PULMONÁLNÍ (DÝCHACÍ) SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ORL

Otorinolaryngologie, zkráceně ORL chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho se také zabývá onemocněními hlavy a krku. Úplný název této lékařské disciplíny je proto otorhinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. Lékaři zabývající se touto disciplínou se nazývají otorhinolaryngologové

Atestace v ORL Do oboru ORL se může přihlásit lékař ihned po promoci. Předatestační praxe trvá minimálně 6 let, z toho lékař ucházející se o atestaci v oboru musí absolvovat minimálně: 60 měsíců na oddělení ORL s lůžkovou i ambulantní částí 3 měsíce na oddělení chirurgickém 3 měsíce na oddělení interním 1 měsíc na oddělení ARO 1 měsíc na oddělení maxilofaciální chirurgie 1 měsíc na oddělení traumatologie 1 měsíc na oddělení onkologie 1 měsíc na oddělení pediatrie 1 měsíc na oddělení plastické chirurgie

Příznaky Nedoslýchavost a hluchota Poruchy čichu Poruchy chuti Poruchy hlasu Poruchy řeči Poruchy nosní průchodnosti Krvacení z dychacích a polykacích cest Epistaxis

Vyšetřovací metody: Vyšetření dutiny ústní a ústní časti hltanu Vyšetření nosu a vedlejších nosních dutin a nosohltanu Přední rinoskopie Zadní rinoskopie Vyšetření hrtanu a hrtanove časti hltanu Laryngoskopie Otoskopie Vyšetření sluchu Vyšetření ladičkami Audiometrie

Nemoci, které léčí ORL Kinetóza. Laryngitida. Meniérova choroba. Nádor hrtanu. Nosní polypy. Otoskleróza. Rakovina ústní dutiny. Spánková apnoe. Zánět středního ucha Zánět zvukovodu

Stavba a nemoci ucha Zánět středního ucha Zánět zvukovodů Mazová zátka Ušní anomálie Otoskleróza Nádory ucha

Stavba a nemoci nosu rýma – infekční, alergická zánět nosohltanu zánět vedl. dutin nosních epistaxe (krvácení z nosu) nosní polypy zvětšená „nosní mandle“ zlomenina nosních kůstek nádory nosu, nosohltanu a VDN

Stavba a nemoci krku Zánět hltanu (faryngitida), krčních mandlí (angina), hrtanové příklopky (epiglotitida), hrtanu (laryngitida) abscesy zánět nebo nádor krčních uzlin zánět nebo nádor slinných žláz „zpěvácké“ uzlíky hlasivek nádory hltanu, hrtanu

Otázky Čím se zabývá ORL? Jaké onemocnění patří k uchu? Jaké jsou příznaky?

Děkuju za pozornost