Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Národní strategie prevence násilí na dětech na období MUDr
Domácí násilí z pohledu teorie
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Poslání Intervenčního centra
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Struktura poradenského procesu
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
ohroženým domácím násilím
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Psychologie II Sociální psychologie
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ I. základní pojmy
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Specifické metody SP LS 2014
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Sociální patologie SCPT SCPA
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Co potřebují oběti znásilnění ?
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Struktura poradenského procesu
Sociální práce s rodinou 4
Teorie a metody přednáška č. 4
Úvod do předmětu, normalita a normy PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
PROGRAM ZVLÁDÁNÍ AGRESE
Krizová pomoc.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Práce s vybranými cílovými skupinami 1
Rodičovství biologické a pěstounské
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d. Rizikové skupiny LS 1 Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.

Termíny a témata 3.2. - domácí násilí 10.2. – syndrom CAN 17.2 – obchod s lidmi 24.2. – bezdomovectví 9.3. - prostituce 16.3. - závislost na alkoholu 30.3. – nealkoholové drogy 13.4. – výuka odpadá 4.5. – jiné závislosti 11.5. – riziková mládež 18.5. – extrémistické skupiny 25.5. – chudoba a nezaměstnanost Změna vyhrazena 

Podmínky atestace Prezentace skupinové práce Písemný test

Zadání skupinové práce Zmapování služeb pro vybranou cílovou skupinu na území Prahy (nebo po dohodě jinde). Příprava prezentace v délce 10-15 min. Prezentace bude vždy navazovat na téma odpřednášené v příslušné hodině.

Doporučená literatura Hrča, M. Sociální deviace. Praha: Slon, 2000 Wágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese, Praha: Portál, 2004 Matoušek, O. a kol.: Encyklopedie sociální práce, Praha: Portál, 2014 Válková, H., Kuchta a kol. Základy kriminologie a trestní politiky, Praha: C.H.Beck, 2012 A další …

Domácí násilí

Jaké jsou projevy domácího násilí?

Porucha vztahu mezi blízkými osobami Ne každá porucha vztahu je domácím násilím! Domácí násilí je dlouhodobě se opakující, jednostranné fyzické, psychické, sexuální, sociální či ekonomické násilí ve vztahu mezi blízkými osobami bydlícími ve společném obydlí.

DN je hodnoceno jako silně traumatizující delikt, týrající osobou je blízký člověk Bez emocionálního vztahu by se DN nerozvinulo, oběť by reagovala radikálně

Soused x partner Pocity a reakce

Reakce oběti Emocionální stres Stud Pokles sebevědomí Sociální izolace Obavy z reakcí okolí (x reálné nepochopení okolím, sekundární viktimizace)

Identifikováno jako společenský problém na přelomu 70. /80. let 20. st Identifikováno jako společenský problém na přelomu 70./80.let 20.st. v USA (1974 první azylový dům ro týrané ženy) Původně jako násilí na ženách. Později rozšířeno i na muže či seniory Feministický přístup – deklaruje genderovou perspektivu Kriminologický přístup – bez ohledu na pohlaví a věk pachatele i oběti

Znaky domácího násilí Výskyt incidentů – přítomnost násilí Vztahová asymetrie – trvalá a neměnná diferenciace rolí Opakující se cyklus domácího násilí Eskalace ve frekvenci a intenzitě (není nezbytná pro definici DN)

Cyklus domácího násilí Fáze vzrůstání napětí Fáze násilí Fáze klidu, nebo zdánlivých „líbánek“ Střídání fází způsobuje viktimizační následky, postupně snižuje schopnost oběti reagovat Oběť ve fázi klidu věří ve vyřešení situace

Syndrom týraného partnera Kompletní cyklus domácího násilí proběhne nejméně dvakrát

Nátlakové kontrolující násilí Varianta psychického týrání Permanentní deprimující nátlak, z normy vybočující kontrola oběti Mizí klasický cyklus, průběžné permanentní projevy Oběť je zcela podřízená, zbavená vlastní vůle, ve všem (včetně intimity) musí žádat o souhlas pachatele.

Domácím násilím není Vzájemné násilí ve vztahu Vyprovokované násilí Patologické vztahy na základě poruchy osobnosti partnerů

Legislativa § 199 TZ – „týrání osoby žijící ve společném bydlení“ Z.č. 135/2006 Sb. – ochrana před DN, institut vykázání násilné osoby ze společného bydlení, intervenční centra na pomoc obětem ohroženým DN

Výskyt V ČR asi v 16% vztahů (STEM 2001, 2006) Různé výsledky podle metodologie

Násilí na mužích Málo poznatků, obvykle se uvádí 2-4% z populace Percepce i viktimizace jsou u mužů složitější – identita oběti + další sociální stigmatizace spojená stereotypy o mužích.

Násilí na seniorech Podle WHO 4-6%, podle o.s.Život 90 13% fyzické týrání, 20% psychické týrání Pachateli často děti obětí – stud, sebeobviňování obětí Často závislost na týrající osobě, obavy z budoucnosti v případě zveřejnění

Služby pro oběti DN Skupinová prezentace

Služby pro pachatele DN vyžaduje multidisciplinární přístup, restrikce vůči pachateli nestačí Odloučení agresora od oběti není dostačující, pokud příčina zůstává neřešená Vzdělávací, poradenské, terapeutické služby pro pachatele – cílem je změna chování, komunikačních vzorců a způsobů řešení konfliktů

Edukace pachatele – kontext a dopady DN, uvědomění si násilného chování Hodnotová orientace – přehodnocení osobních postojů, zkušeností, pocitů Změna chování – nácvik nových strategií s využitím kognitivně-behaviorální terapie