Trávicí systém (soustava, ústrojí) Systema digestorium
Funkce trávicího ústrojí: 1, Trávení- mechanické rozmělnění a chemické rozštěpení potravy 2, Vstřebávání- přestup složek potravy do krve 3, Skladování- schopnost uchovat zásoby některých složek potravy 4, Podíl na imunitě- sliny působí baktericidně, HCl, lymfat.tkáň podslizniční vrstvy apod.
Části trávicí trávicí trubice: 1, Přídatné orgány trávicí trubice: Slinné žlázy (příušní, podjazyková, podčelistní) Slinivka břišní (pankreas) Játra (hepar) Žlučník (vesica fellea) 2, Trávicí trubice: Dutina ústní (cavum oris) Hltan (pharynx) Jícen (esophagus) Žaludek (ventriculus, gaster)
Tenké střevo (intestinum tenue) - dvanáctník (duodenum) - lačník (jejunum) - kyčelník (ileum) Tlusté střevo (intestinum crassum) - slepé střevo (cekum) - červovitý výběžek (appendix vermiformis) - vzestupný tračník (colon ascendens) - příčný tračník (colon transversum) - sestupný tračník (colon descendens) - esovitá klička (colon sigmoideum) Konečník (rectum)
Stavba stěny trávicí trubice: 1. Sliznice (mukóza)- v DÚ, hltanu a jícnu je vrstevnatý dláždicový epitel; ve zbývající části válcový epitel 2. Podslizniční vazivo (submukóza)- obsahuje krevní a mízní cévy, nervové pleteně 3. Svalová vrstva - příčně pruhovaná svalovina (hltan, část jícnu, konečník) hladká svalovina (zbylá část) 4. Vrstva vaziva nebo pobřišnice Ve stěně trávicí trubice jsou uloženy drobné žlázky produkující hlen a sekrety.
Dutina ústní (cavum oris) Význam: - rozmělnění potravy, promísení se slinami - štěpení cukrů (enzym ptyalin ve slinách) - dezinfekce (antibakteriální látky ve slinách) - chuťové centrum (jazyk) Stavba: - je tvořena předsíňí úst a vlastní dutinou úst; předsíň od vlastní dutiny oddělují dásně se zuby - ústní dutina je ohraničena zvenčí rty, tvářemi, shora tvrdým patrem a ze spodu jazykem a měkkým patrem (uprostřed se nachází čípek, po stranách patrové mandle)
Rozlišujeme 4 základní typy chutí: Slaná- vnímána na hrotu jazyka JAZYK je nejpohyblivější sval v těle, orgán chuti, promíchává potravu a je nezbytný pro tvorbu řeči. Na jazyku jsou umístěny chuťové pohárky, ve kterých jsou chemoreceptory, obsahující smyslové chuťové buňky. Rozlišujeme 4 základní typy chutí: Slaná- vnímána na hrotu jazyka Sladká- vnímána v přední části jazyka Kyselá- vnímána v zadní části jazyka Hořká- vnímána při kořeni jazyka
3. zubní dřeň (pulpa)- výživa zubu ZUBY (dentes) jsou součástí dutiny ústní. Považují se za nejtvrdší tkáň těla. Význam: kousání, drcení, rozmačkání potravy Stavba: A. korunka (tvořena sklovinou) B. krček (hranice mezi korunkou a kořenem) C. kořen (upevňuje zub v čelisti) 1. sklovina (email) 2. zubovina (dentin) Kolem zuboviny je zubní cement a ozubice (peridontinum). 3. zubní dřeň (pulpa)- výživa zubu 4. cévy a nervy 5. dáseň 6. kostní tkáň
mléčný (dočasný) chrup Podle významu dělíme zuby: řezáky – ukusování špičáky – trhání třenové – drcení stoličky – drcení mléčný (dočasný) chrup trvalý chrup ½ roku – 3 roky 5 – 18 let 20 zubů 32 zubů 8 x řezák 4 x špičák 8 x stolička 8 x třenové 12 x stolička
Hltan (pharynx) Má nálevkovitý tvar Délku cca 12 cm Svalovina hltanu je příčně pruhovaná Podílí se na polykání Je společným úsekem trávicího a dýchacího ústrojí, má 3 části: Nosohltan (nasopharynx) Ústní část hltanu (oropharynx) Hrtanová část hltanu (laryngopharynx)
Ústní část hltanu- fyziologický pohled: Zánět ústní části hltanu:
Jícen (esophagus) Spojuje hltan s žaludkem 2/3 jícnu je svalovina příčně pruhovaná, 1/3 svalovina hladká Délka jícnu cca 28 cm Jícen umožňuje, aby se potrava dostala do žaludku
Onemocnění jícnu:
hrozí vnitřní krvácení
Žaludek (ventriculus, gaster) Vakuovitě rozšířená část trávicí trubice, pojme 1-2 litry potravy Je umístěn v dutině břišní pod bránicí vlevo vrstvy: slizniční, podslizniční, hladká svalovina části žaludku: Česlo (kardie)- tvoří svěrač bránící odchodu žaludeční šťávy do jícnu Dno (fundus)- prostor, ve kterém se hromadí spolykaný vzduch Tělo (corpus)- členěno na malé a velké zakřivení (minor a maior curvatura)
Potrava, která vstoupí do žaludku se promíchává se žaludečními šťávami a tráví se. Vzniká trávenina (chymus), má kašovitou konzistenci. Vrátník (pylorus) je tvořen kruhovým svalem, který umožňuje dávkování tráveniny do střeva. Žaludeční šťávu produkuje žaludeční sliznice. Denně se ji vytvoří asi 1,5-2 litry. Je čirá. Je produkována na základě nervového reflexního podnětu (vidíme jídlo, slyšíme o jídle, cítíme jídlo, ochutnáváme) a na základě hormonálního působení (hormon sliznice žaludku gastrin). Obsahuje např. mucin (hlen), PEPSIN (enzym štěpící bílkoviny), HCl (kys.chlorovodíkovou), vnitřní faktor (protein), žaludeční lipázu (enzym štěpící tuky), chymozin (enzym, který u kojenců sráží mléko na tvaroh, pro lepší zasycení).
(gastroduodenální vředy) Žaludeční vředy (gastroduodenální vředy)
Tenké střevo (intestinum tenue) Délka asi 3-5 metrů Dělí se na 3 části: Dvanáctník (duodenum)- úsek dlouhý 25 cm, nachází se zde vývod žlučových cest a vývod slinivky břišní na tzv. Vaterově papile, kterou obkružuje Odiho svěrač; žluč ve dvanáctníku rozpouští tuky; enzymy slinivky štěpí cukry, tuky a bílkoviny; ve dvanáctníku dochází ke trávení Lačník (jejunum)- zde také dochází ke trávení, ale v koncové časti již ke vstřebávání, tvoří se zde střevní šťávy (1- 3litry/24.hod.) Kyčelník (ileum)- nachází se zde slizniční vrstva s klky a mikroklky, které umožňují vstřebávání živin; ty se dostávají do krve a portální žílou k játrům; kyčelník vyúsťuje do tlustého střeva, v místě vyústění se nachází ileocekální chlopeň, která zabraňuje vstupu stolice do tenkého střeva
Tlusté střevo (intestinum crasum, colon) Má délku cca 1,5 m, jeho průsvit je větší Má tyto časti: Slepé střevo (coecum) s červovitým přívěskem (apendix vermiformis) Vzestupný tračník (colon ascendens) Příčný tračník (colon transverzum) Sestupný tračník (colon descendens) Esovitá klička V tlustém střevě vzniká ze zbytků tráveniny tenkého střeva stolice. Na její tvorbě se podílí střevní bakterie (hnilobné bakterie rozkládají bílkoviny; kvasné bakterie rozkládají cukry, tuky, vlákninu). Odpadními produkty činnosti těchto bakterií jsou plyny. Sliznice tlustého střeva tvoří hlen.
Anatomie tlustého střeva Endoskopické vyšetření střeva:
Konečník (rectum) Je poslední část tlustého střeva Uvnitř konečníku jsou tři slizniční řasy; u druhé řasy je svěrač z hladké svaloviny a pod ním svěrač z příčně pruhované svaloviny Když je konečník naplněný stolicí, dojde k podráždění reflexního centra míšních provazců v křížové oblasti, to způsobí uvolnění svěračů z hladké svaloviny, stáhnutí bránice a břišních svalů a dojde k tzv. defekaci
Slinivka břišní (pankreas) Je pro život nezbytná žláza, smíšená žláza Dlouhá asi 28 cm Leží v dutině břišní za a pod žaludkem Má tyto části: Hlava (caput)- leží v ohybu dvanáctníku, kde vyústují vývody slinivky (Vaterova papila a přídatný vývod) Tělo (corpus) Ocas (kauda)
1, Vnitřní sekrece slinivky- tvořena z tzv 1, Vnitřní sekrece slinivky- tvořena z tzv. Langerhansových ostrůvků, ty mají buňky, které tvoří hormony, které jsou uvolňovány přímo do krve Beta buňky- tvoří hormon INZULÍN (ten umožňuje vstup glukózy do buněk a tím snižuje hladinu glukózy v krvi) Alfa buňky- tvoří hormon glukagon, který má opačné učinky než inzulín (umožňuje rozložení glykogenu v játrech na glukózu a její uvolnění do krve, tím zvyšuje hladinu glukózy v krvi) Delta buňky- tvoří hormon somatostatin, který tlumí tvorbu inzulínu a glukagonu 2, Zevní sekrece slinivky- je tvořena z tzv. acinů, které produkují pankreatickou šťávu (1-2 litry/24.h.), její pH je 7-8
Játra (hepar) Jsou největší žlázou těla Jejich hmotnost je asi 1,5 kg Jsou uložena v pravé brániční klenbě v dutině břišní Mají červenou barvu (jsou bohatě prokrvena) Jsou tvořena dvěma nestejně velkými laloky, které rozděluje vazivová přepážka Jaterní brankou z jater vystupuje pravý a levý žlučovod, který se spojuje do společného žlučovodu a ten pokračuje jako ductus choledochus na Vaterovu papilu; ze společného žlučovodu odstupuje kanálek do žlučníku Základní buňkou je hepatocyt
Funkce jater: Metabolizují jednotlivé živiny (cukry, tuky, bílkovin). Detoxikují a zneškodňují škodlivé látky, které se dostaly do těla. Tvoří teplo (je způsobenou velkou chemickou aktivitou). Tvoří žluč. Ukládá do zásoby např.vitamín A, D, B12, minerály, glykogen... Tvoří plazmatické bílkoviny (albuminy, globuliny...). Rozkládají nadbytečné aminokyseliny, které se přeměňují na močovinu (ta je odváděna krví a filtrována v ledvinách). Odbourávají hormony a další funkce...
Žlučník (vesica fellea) Je umístěn na zadní straně pravého jaterního laloku, je to menší váček velikosti citrónu Jeho hlavní funkcí je skladování a koncentrace žluči („nádržka na žluč“) Ucpání žlučovodů způsobí, že žlučová barviva nemohou být odváděna, a proto se hromadí v krvi a ostatních tělních tekutinách, což způsobuje zabarvení kůže do žluta, tzv.žloutenku (icterus) ŽLUČ je žlutozelená tekutina, tvoří se neustále, je vylučována po jídle na nervový popud, podílí se hlavně na rozpouštění tuků.
Děkuji za pozornost