Starověká Kréta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
MiNOJSKÁ A MYKÉNSKÁ CIVILIZACE
AZ KVÍZ Starověké Řecko.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Umění starověku – předřecké civilizace
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Starověká Kréta 6. ročník.
III/2 XV A
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Kultura starověkého Řecka
ŘECKO.
Starověká Kréta a Mykény
Starověké Řecko.
Starověké Řecko I. počátky.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
Řecké náboženství.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
KRÉTSKÉ OBRÁZKY objektivem Jaroslava LIMBURSKÉHO + HUDBA.
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Starověké Řecko 6. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecké náboženství.
Zánik starověkých civilizací
Starověké Řecko.
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověké Řecko.
Počátek řeckých civilizací.
Dějepis Starověk – Chetité, Fénicie, Palestina, Mykény a Kréta Pavel Šupka
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Starověké Řecko Mykény
Kréta.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Starověké civilizace,
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Křížovka. Křížovka Řešení Kréta a první Řekové (doba bronzová)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Božena Andrašková
MÍNOJSKÁ KULTURA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Theseus Anna Mičánková.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Starověké Řecko I. počátky.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověké Řecko - úvod Mínojská Kréta.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Starověká Kréta

Pověst o Minotaurovi Krétský král Mínos. Jeho syn Mínotauros se moc nepovedl. Příšera s hlavou býka. Mínotaura král zavřel do bludiště – labyrintu, které postavil řecký koumák Daidalos. Řecké město Théby muselo Mínotaurovi pravidelně dodávat k snídani 7 kluků a 7 dívek. Až mu jednou poslali hrdinu Thésea. Ten příšeru zabil a díky klubíčku nitě od princezny Ariadny trefil z labyrintu ven. Daidalovi se stýskalo po Řecku. Když mu Mínos zakázal vrátit se tam, vyrobil se synem Ikarem křídla z peří a z vosku a z Kréty uletěli. Jenže Ikaros neposlechl tátu, letěl blízko k slunci: vosk se roztavil a Ikaros se zřítil do moře.

Mínojská civilizace 1900 – 1300 př. n. l. Palácová kultura Knóssos Námořní obchod Býčí tance Mír, bez armády a hradeb Lineární písmo (nerozluštěné) Zkáza Kréty: výbuch sopky Théra útoky Mykéňanů

Kréťané byli především obchodníci a skvělí mořeplavci Kréťané byli především obchodníci a skvělí mořeplavci. Poznáš, která loď je obchodní a která je válečná?

Býčí tance a malby na stěnách paláce v Knóssu.

Ohromný komplex paláce Knóssos se rozkládá na pobřeží Ohromný komplex paláce Knóssos se rozkládá na pobřeží. Součástí paláce byly příbytky obchodníků a řemeslníků, na nádvoří se pořádaly hry a náboženské slavnosti. Odtud pojem „palácová kultura“.

Ukázky linárního písma typu A a B. Rozluštíš některé symboly?

Posvátné sekery (zřejmě obětní) nazývané „labrys“ a hlava býka sloužící jako nádoba na obětiny. Dva symboly krétských náboženských obřadů.

Krétské ženy. Kněžka s hady a krásky s perlami ve vlasech Krétské ženy. Kněžka s hady a krásky s perlami ve vlasech. Té se špičatým nosem se říká „Pařížanka“.

Hlavní obchodní artikl: keramika Hlavní obchodní artikl: keramika. Pokud možno plná vína nebo olivového oleje. Malby na nádobách s motivy moře: chobotnice, šneci. Pěvci s lyrami.

Sopka na ostrově Théra (Santorini) zasypala Egejské ostrovy popelem a pobřeží smetla vlna tsunami. Strašné zemětřesení zničilo také paláce na Krétě. Oslabená mínojská civilizace nedokázala odolat útokům bojovných Mykéňanů. Zkáza Théry mohla dát vzniknout pověsti o Atlantidě. Někteří badatelé umisťují bájnou Atlantidu právě tam. Platón však mluvil o ostrově „za Héraklovými sloupy“, tedy v Atlantském oceánu .