DÉLKA KRUŽNICE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Délka kružnice (obvod kruhu)
Délka kružnice, obvod kruhu
Délka kružnice (obvod kruhu)
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
ČÍSELNÉ VÝRAZY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Matematika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Délka kružnice, obvod kruhu
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Části kruhu – jejich obvody a obsahy
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
Povrch kvádru Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
Povrch krychle Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
OBSAH KRUHU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_01_C_11_Obsah kruhu Téma: Matematika 8.ročník.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_20_Slovní úlohy o pohybu Téma:
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obvod čtverce Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Obvod obdélníku Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OBSAH KRUHU MARKÉTA LIŠKOVÁ. Odvození vzorce rozdělíme kruh na větší počet stejných částí.
Rovinné útvary Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
ROZKLAD MNOHOČLENU UŽITÍM VZORCŮ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_01_C_19_Rozklad mnohočlenu.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE TANGENS Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_16_Goniometrická funkce.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Zdeněk Kubík Název: VY_32_INOVACE_00_A_06_prvocisla_a_slozena_cisla Téma: Matematika 6. ročník.
Obvod a obsah kruhu ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
SOUSTAVY ROVNIC Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Ing. Jitka Michálková
Délka kružnice, obvod kruhu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
LITOSFÉRA vznik a vývoj kontinentů
ZÁPIS ČÍSEL POMOCÍ MOCNIN
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí
Kružnice – popis, praktické úlohy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Čelákovice
Písemné násobení trojciferným činitelem
KRUŽNICE A VÁLEC Ludolfovo číslo VY_32_INOVACE_VIII-C-02.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SOUSTAVY ROVNIC Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VÝRAZ S PROMĚNNOU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ MNOHOČLENŮ
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obsah kruhu. Obsah kruhu Vzorec pro výpočet obsahu kruhu S =  r2 …Ludolfovo číslo, konstanta  = 3,14 r…poloměr.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Jednotky délky Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

DÉLKA KRUŽNICE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_01_C_10_Délka kružnice Téma: Matematika 8.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Hana Kuříková Vytvořeno dne 1.12.2011 Odpilotováno dne 12.12.2011 ve třídě 8.A, 8.B Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Vzdělávací obor Matematika Tematický okruh Matematika 8. ročník Téma Délka kružnice Klíčová slova Obvod kruhu, čísloπ, poloměr, průměr

DÉLKA KRUŽNICE OBVOD KRUHU

Výpočet délky kružnice Vezmeme 3 různé předměty kruhového tvaru (mince, dno láhve, plechová krabička na krém, knoflík). Narýsujeme si tabulku: Délka kružnice o Průměr kružnice d Podíl o : d

Doplnění tabulky: Vezmi si 1. předmět Doplnění tabulky: Vezmi si 1. předmět. Změř průměr kružnice d a zapiš do tabulky. Provázek obtoč kolem obvodu kružnice a změř délku o navinutého provázku. Zapiš do tabulky. Vypočítej o : d a zapiš do tabulky. Celý postup opakuj pro další předměty. Závěr: Z tabulky zjistíme, že podíl o : d je pro všechny kružnice stálý a jeho hodnota je přibližně 3,1. Podíl o : d je stálý a jeho hodnota se označuje písmenem řecké abecedy π ( čti pí )

LUDOLFOVO ČÍSLO Okolo roku 1600 vypočítal Holanďan Ludolf van Ceulen hodnotu čísla π na 35 desetinných míst Číslo π není racionální (nemůžeme ho přesně vyjádřit). Většinou se používá hodnota π = 3,14 .

Délka kružnice a obvod kruhu o = π . d d- průměr kružnice ( kruhu) o = 2. π . r r- poloměr kružnice (kruhu) k K d d S r A S r

Příklad 1 Vypočítej délku kružnice, která má poloměr 12 cm. r = 12 cm o = ? ( cm) ---------------------- o = 2.π . r o = 2. 3,14 . 12 o = 75,36 cm Délka kružnice je 75,36 cm.

Příklad 2 2. Vypočítej obvod kruhu, který má průměr 12 m. d = 12 cm r= 6 cm o = ? ( cm) ---------------------- o = 2.π . r o = 2. 3,14 . 6 o = 37,68 cm Obvod kruhu je 37,68 cm.

Příklad 3 3. Obvod kruhu je 17 m. Vypočítej průměr kruhu. o= 17 m d = ? ( m) ---------------------- o = 2.π . r 17 = 2. 3,14 . r 17 = 6,28 . r r = 17 : 6,28 r = 2,71 m d = 2 . 2,71 = 5,42 m Průměr kruhu je 5,42 m.

Příklad 4 Kolo automobilu má průměr 65 cm. Kolikrát se kolo otočí na dráze 100 m? d = 65 cm r= 32,5 cm o = ? ( cm) s = 100 m x = ? ---------------------- o = 2.π . r o = 2. 3,14 . 32,5 o = 204,1 cm = 2,04 m x = s : o x = 100 : 2,04 = 49 Kolo automobilu se na dráze 100 metrů otočí 49 krát.

Anotace: Tato prezentace slouží k odvození čísla π a vzorce pro výpočet obvodu kruhu a délky kružnice. Tabulku doplňuje učitel na základě měření, které provádí žáci. Odvodí vzorec pro výpočet obvodu kruhu. V další části výkladu jsou čtyři vzorové příklady na výpočet délky kružnice. Prezentace je doplněna pracovní listem. Každý žák dostane vlastní pracovní list, který vypočítá a doplní. Některé příklady mohou být využity pro domácí přípravu. Správné řešení je promítnuto na interaktivní tabuli. Citace Soubor:Ludolf van Ceulen.jpeg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-12-19]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ludolf_van_Ceulen.jpeg> Použité zdroje: Karel Kindl: Matematika- Přehled učiva základní školy, vydání 3., Praha 1980, Státní pedagogické nakladatelství, počet stran 408 ,SPN 5-43-11/3, 14-388-80 Odvárko Oldřich- Kadleček Jiří: Matematika pro 8. Ročník ZŠ 3.díl , 1.vydání 2000, Prometheus, počet stran 79, ISBN 80-7196-183-3