Etologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie výzkumu chování
Advertisements

Konflikty a vnitrodruhový boj. Konflikt = působení dvou nebo více protikladných „sil“, projevů chování Agonistické chování = agresivní –Mezi dvěma jedinci.
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Prezentace Barbora Jirasová.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Obvodová nervová soustava
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Nervová soustava.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Etologie K. Šejbová.
Instinkty Petr Krol.
Etologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti etologie. Materiál.
Nauka o chování živočichů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie koní.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Populace.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Vlčí hierarchie a chování
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Welfare koní inovativní postupy a technologie
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
Biotické podmínky života
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Etologie Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Nervová soustava a smyslové orgány
Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie – chování živočichů
Teritorialita – ochrana zdrojů
Koně a jejich projevy chování Kristýna Augustinová PCH/ETL Psychologie 1.Ročník Prezenční studium.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Reflexy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
ŽIVOT VČEL Autor: Bronislav Šenkeřík
CHOVÁNÍ OBRATLOVCŮ.
- Hravost je jedním z důležitých předpokladů, jak se něčemu naučit - Zvídavému chování se odborně říká explorační – aktivní vyhledávání a zkoumání nových.
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Etologie – zkoumá aktivitu zvířat v čase a prostoru
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Etologie Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc. vedoucí katedry obecné zootechniky a etologie FAPPZ ČZU tel , ,
REFLEXY, UČENÍ, PAMĚŤ. ANOTACE Prezentace navazuje na látku objasňující pojmy z nervové soustavy Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Objasňuje látku k.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Žahavci – žahaví dravci
LOUKA živočichové.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Etologie.
Etologie ptáků.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lesní zvířata.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociální psychologie.
Nauka o chování živočichů
ETOLOGIE 8. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Etologie

Etologie Je věda, která se zabývá chováním zvířat. Chování = pohyb, smyslové vnímání, dorozumívání, odpočinek a spánek.

Typy chování 1.) Chování vrozené Vrozené chování je geneticky zakódované již při narození jedince. Základem jsou nepodmíněné reflexy (jsou vrozené, stálé, neměnné)

2.) Chování získané Získané chování se formuje během života.. Jeho základem jsou podmíněné reflexy (získané-naučené-v průběhu života, mohou se zapomenout-vyhasnout)

Instinktivní chování Nejsložitější projev vrozeného chování. Není naučené a je druhově specifické. Př.: Včelí dělnice - buňky plástů vždy šestibokého tvaru. Larvy chrostíků si stavějí schránky různých tvarů podle druhů…

Okruhy instinktivního chování Chování podmíněné látkovou výměnou Ochranné a obranné chování Komfortní chování Rozmnožovací chování Sociální chování Dorozumívání

Chování podmíněné látkovou výměnou Potravní chování – závisí na druhu, množství a dostupnosti potravy. Příjem vody - pití Dýchací chování Způsob kálení a močení

Ochranné chování Ochrana před nepříznivými abiotickými faktory Ochrana před příslušníky vlastního druhu, a zejména před jinými druhy Útěk Thanatóza = v ohrožení živočich strne tak, že vypadá jako mrtvý. Autotomie = odvržení části těla

Thanatóza

Autotomie

Obranné chování Sojka varuje křikem Liška vrčí Útok

Komfortní chování Souvisí s péčí o povrch těla

Rozmnožovací chování Směřuje k zajištění reprodukce, ochrany a péče o potomstvo

Sociální chování Souvisí s životem jedinců ve skupinách Societa = Skupina jedinců téhož druhu, mezi kterými existují vzájemné vztahy Uzavřená societa - Funguje jako organismus vyššího řádu (mraveniště, termitiště, úl) Hodnostní (hierarchické) pořadí (U psovitých šelem se setkáváme s vysoce koordinovanou spoluprací členů smečky při lovu kořisti, se společnou péčí o mláďata u některých druhů a společnou obranou teritoria.) Hierarchie = postavení jedinců ve skupině

Dorozumívání 1.) Chemické U hmyzu se jedná o feromony Větření (pachové značky) 2.) Hmatově mechanická komunikace 3.) Akustické (zvukové) dorozumívání 4.) Optické dorozumívání

Získané chování Vyvíjí se až během života jedince na základě učení v nejširším slova smyslu