názvosloví, příprava, vlastnosti, užití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy.
Advertisements

Alkoholy a fenoly.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
ALKOHOLY A FENOLY II..
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ARENY = AROMATICKÉ UHLOVODÍKY. Areny Jsou to uhlovodíky, které jsou odvozené od základního aromatického uhlovodíku – BENZENU KEKULEHO VZORCE (nejsou přesné)
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DERIVÁTY UHLOVODÍKU- HYDROXYDERIVÁTY
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Kyseliny.
Chemická reakce a její rovnice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY HYDROXYSLOUČENINY.
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Deriváty uhlovodíků Fridex Trinitroglycerol Účinky fenolu
Znečištění ovzduší Obr. 1
II. Karboxylové kyseliny
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Vlastnosti látek − hustota
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Karbonylové sloučeniny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Orofacionální cvičení I
Hyperoskulační kružnice elipsy
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Aldehydy a ketony Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jejich příprava a reaktivita
Karbonylové sloučeniny
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Alkoholy, fenoly hydroxyderiváty uhlovodíků (obsahují jednu nebo více –OH skupin) názvosloví: Alkoholy: pokud je –OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického.
Transkript prezentace:

názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Alkoholy - definice Jsou látky odvozené od uhlovodíků náhradou jednoho nebo více vodíků hydroxylovou skupinou – OH.

Úkol 1: Vyhledej alkoholy podle definice Kontrola: CH3OH, CH2OH - CHOH - CH2OH CH2OH - CH2OH, CH3 - CH2OH CH3OH CH3F CH2OH-CHOH-CH2OH CH3-CCl3 CH3CHO CCl4 HCHO CH3-CH2OH CH3COOH CH2OH-CH2OH

Rozdělení alkoholů Podle sytnosti (sytnost - počet skupin -OH v alkoholu): A/ jednosytné CH2OH – CH2 – CH3 B/ dvojsytné CH2OH – CHOH – CH3 C/ trojsytné CH2OH – CHOH-CH2OH Na atomu uhlíku může být pouze jedna skupina OH!

Úkol 2: Rozdělení alkoholů Rozděl alkoholy z úkolu 1 na jednosytné, dvojsytné a vícesytné: A/ jednosytné B/ dvojsytné C/ vícesytné Kontrola CH3OH, CH3 - CH2OH CH2OH - CH2OH CH2OH - CHOH - CH2OH

Názvosloví alkoholů A/ jednosytné uhlovodík + ol B/ dvojsytné uhlovodík + diol C/ trojsytné uhlovodík + triol

Tvoření vzorců propandiol CH2OH – CHOH – CH3

Tvoření názvů CH3 – CHOH – CHOH – CH3 butandiol

Úkol 3: Názvosloví alkoholů Pojmenuj alkoholy z úkolu 1 a 2: CH3OH CH3 - CH2OH CH2OH - CH2OH CH2OH - CHOH - CH2OH Kontrola methanol ethanol ethandiol propantriol

Pozorně si přečti text C6H12O6 → 2 CO2 + 2 CH3CH2OH Vodné roztoky ethanolu se již dávno připravují kvašením cukerných směsí (ovocné šťávy, slad), což se dá vyjádřit chemickou rovnicí: C6H12O6 → 2 CO2 + 2 CH3CH2OH Kvašením ovocných šťáv vznikají vína (10 – 13 % alkoholu), kvašením ječmenného sladu pivo (0,5 – 7 % alkoholu). Druhý produkt ethanolového kvašení, CO2, uniká v bublinkách z pravého šampaňského a piva. Nakypřuje těsto z pšeničné mouky, k jehož přípravě byly použity kvasnice. Alkoholický nápoj s větším obsahem než 15 % získáme destilací ovocných kvasů. Ethanol pro průmyslové užití se většinou denaturuje, přidává se do něj páchnoucí kapalina, aby nemohl být zneužit pro výrobu alkoholických nápojů.

Vznik alkoholů kvašením použité obrázky: http://commons.wikimedia.org/wiki/ image: homebrew Fermenter.jpg 2008 - 09 - 01

Úkol 4: Vznik alkoholů Kontrola 1. Doplň chemickou rovnici: CO2 C6H12O6 → 2 …+ 2 CH3CH2OH 2. Které alkoholické nápoje získáme kvašením ovocných šťáv a sladu? 3. Co způsobuje kynutí těsta? 4. Jak získáme alkoholický nápoj s větším obsahem než 15 %? Kontrola CO2 víno a pivo oxid uhličitý destilací ovocných kvasů

Pozorně si přečti text Většina alkoholů jsou bezbarvé kapaliny, které se velmi dobře mísí s vodou. Jsou hořlavé a v jejich blízkosti se nesmí manipulovat s otevřeným ohněm. Methanol je prudce jedovatý, již v malých dávkách způsobuje oslepnutí a smrt. Ethanol patří k látkám, které při častém používání způsobují závislost. Malé dávky později nestačí, aby člověk dosáhl původních pocitů, musí dávky zvyšovat a vytváří se návyk. Vzhledem k těmto vlastnostem patří ethanol mezi drogy. Řidiči nesmí používat alkoholické nápoje, neboť snižuje celkovou vnímavost a zpomaluje reakce. Ethandiol je podobně jako methanol jedovatý, glycerol (propantriol) je hustá, bezbarvá, nevysychavá kapalina.

Úkol 5: Vlastnosti alkoholů Doplň text : Alkoholy jsou …….. kapaliny. Při práci s nimi nesmí být v blízkosti ……………. Methanol je prudce …. Při častém pití ethanolu se vytváří …….. Proto ethanol patří mezi ….. Ethanol snižuje ………, a proto řidiči nemohou před jízdou požívat …………. Aby nemohl být alkohol zneužit pro domáckou výrobu, úmyslně se znečišťuje - ……. Kontrola: bezbarvé, otevřený oheň, jedovatý, závislost, drogy, vnímavost, alkoholické nápoje, denaturuje

Pozorně si přečti text Methanol se používá jako rozpouštědlo, palivo do motorů, k výrobě formaldehydu a dalších organických látek. Ethanol (líh) se užívá rovněž jako rozpouštědlo, k výrobě acetaldehydu, kyseliny octové, je součástí piva a vína a vyrábějí se z něho destiláty. Ethandiol je součástí nemrznoucích směsí a surovina na výrobu plastů. Glycerol (propantriol) se používá v potravinářství a pro svou vazkost a nevysychavost v kosmetice a na výrobu tiskařské černi, k výrobě plastů, výbušnin (nitroglycerinu) a léků na podporu činnosti srdce.

Úkol 6: Užití alkoholů Jako rozpouštědlo se používá ………. a ………, k výrobě alkoholických nápojů ……., na výrobu plastů …….. a ……, v kosmetice, na výrobu léků a výbušnin …….. Kontrola methanol a ethanol ethanol ethandiol a propantriol propantriol

Fenoly Se podobají alkoholům, ale mají -OH skupinu navázanou na benzenovém jádře. Užívají se k výrobě plastů (fenoplastů), barviv a dezinfekčních prostředků. obrázek: http://commons.wikimedia.org/wiki/ Image:Phenol Strukturen.svg 2008 - 09 - 01

Úkol 7: Procvičení názvosloví Kontrola propanol CH3 - CHOH - CH2OH propenol CH3 - CH2 - CH2OH propandiol CH2 = CH - CH2OH