SAVANY A STEPI 35..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Advertisements

Medvědi.
JEŽURY A PAJEŽURY.
Primáti = nehetnatci (Primates)
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Vačnatci (Metatheria)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
SAVANY A STEPI 35..
Ještěři.
Tulák sob a jiné zajímavosti
Vypracovala Martina Šanderová
Ještěři Listík František.
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_312
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
KLOKÁNCI A KLOKANI.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Třída: Savci - Mammalia
Zjednodušený přehled třídění savců
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Zjednodušený přehled třídy savců
Savany.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
SAVANY A STEPI ANETA SMOLÍKOVÁ 4.UBZ.
CHOBOTNATCI - největší suchozemští savci
SAVANA dále od rovníku střídání období …………………………..
KROKODÝLI.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Vypracovala:Natálie Martausová
Název projektu: Živá příroda ve škole
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_21_Fauna.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
VEJCORODÍ VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.05 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zoo Praha - Hadi
Klokani.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Pštrosi autor: Filip Beránek.
Savany.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
VOMBATI.
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Travnatá krajina s roztroušenými stromy a ke ř i. Typické je st ř ídání teplejších a chladn ě jších období (také rozdíly v teplot ě mezi dnem a.
Běžci.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Transkript prezentace:

SAVANY A STEPI 35.

„Kopytníci savan a stepí“ příště Referát „Kopytníci savan a stepí“

Jsou blíže k rovníku než stepi! Rozšíření savan Jsou blíže k rovníku než stepi!

Rozšíření stepí (prérie, pampy, buše)

savana Travnatá krajina s roztroušenými stromy a keři. Typické je střídání teplejších a chladnějších období (také rozdíly v teplotě mezi dnem a nocí). savana Bývají zde nerovnoměrné srážky – střídají se období sucha s obdobím dešťů.

Rostliny běžné v savanách:

typické rostliny savan jsou TRAVINY

a další byliny a roztroušené keře

Dřeviny běžné v savanách:

Akácie rostou v tropech a subtropech téměř celého světa  Akácie rostou v tropech a subtropech téměř celého světa. Vyskytuje se asi 1200 druhů akácií. Nejvíce druhů roste v Austrálii. Některé druhy jsou pěstovány jako okrasné dřeviny a lze se s nimi setkat např. ve Středomoří. akácie

Blahovičník – eukalyptus Původní v Austrálii, kde tvoří až 95% lesů. Dnes uměle vysazen v tropech a subtropech mnoha míst světa. Stálezelený strom, mladé rostliny mají ovální listy, starší podlouhlé listy . Některé stromy mohou dosahovat výšky až 90 m a řadí se tak k nejvyšším stromům na Zemi.

Baobab Baobaby se vyskytují na Madagaskaru, v Africe a v severozápadní  Austrálii. Pro většinu baobabů jsou charakteristické lahvicovitě ztlustlé kmeny.

Živočichové typičtí v savanách:

Termitiště Vysoké kupy z hlíny, které vévodí krajině. Jsou to obydlí drobných tvorečků, jejichž společenství má velice přísnou organizaci, podobnou systému v úlech či mraveništích. Najdeme je v savanách a stepích tropů a subtropů po celém světě.

voják dělník královna Termiti až 11 cm

Obratlovci savan a stepí PLAZI

CHAMELEON OBECNÝ Kde nejčastěji žije chameleon? Jak je k tomu přizpůsobený? Čím je chameleon pověstný? Čím se chameleon živí? Jak svou potravu chytá?

Zásadní fámou týkající se chameleonů je, že dokáží měnit barvu podle prostředí. To není pravda, svou barvu mění podle nálady. Samotná změna barvy netrvá dlouho, stačí na to 3 sekundy. Chameleon K výjimečným schopnostem chameleona patří schopnost pohybovat každým okem nezávisle na sobě a obrazy se neslučují dohromady v jeden, ale mozek je vyhodnocuje každý zvlášť. Navíc oko a víčko jsou srostlé a to spolu se silnými očními svaly způsobuje výjimečnou pohyblivost oka. Ocas je chápavý a při šplhání slouží jako pátá končetina. Když je ocas utrhnut nebo useknut, není schopen regenerace. V klidu nebo ve spánku je spirálovitě stočený.

Jazyk chameleona je také zajímavý Jazyk chameleona je také zajímavý. V klidu je dutý, v okamžiku, kdy spatří kořist, se naplní tekutinou. Jazyk chameleon vystřeluje na kořist. Na svém konci je rozšířený a lepkavý, to pomáhá při uchopení kořisti. Jazyk často přesahuje délku celého těla chameleona, někdy je dokonce dvakrát delší než jeho tělo. Končetiny jsou uzpůsobeny životu na větvích a keřích - mají prsty srostlé v jakési kleštičky.

http://www.youtube.com/watch?v=0takxvNlSsE

PTÁCI podtřída BĚŽCI

Pštros dvouprstý

samec noha samice s mláďaty Pštrosi jsou největšími žijícími ptáky světa a jsou chováni po celém světě. Typický je jejich dlouhý krk a nohy schopné dosáhnout při běhu rychlosti až 70 km/h. Pštrosi obvykle váží mezi 90 a 130 kg, i když byli zaznamenáni i samci o váze až 155 kg. samice s mláďaty

Pštrosí vejce je největší z vajec všech žijících ptáků, i když vzhledem k velikosti pštrosa je naopak jedním z nejmenších. Má hmotnost 750 - 1600 gramů (může tedy vážit až jako 30 slepičích vajec), obvyklé rozměry 16 × 13 cm.

Příbuzní pštrosa Emu hnědý Austrálie Nandu pampový J. Amerika

podtřída LETCI řád DRAVCI

Sup bělohlavý Sup krahujový Sup africký

Supi jsou mrchožraví ptáci, kteří dokážou sníst i zbytky zvířat pro ostatní nestravitelné. Někdy sežerou tolik potravy, že nedokážou vzlétnout. Hlavu a krk mají holé nebo porostlé speciálním jemným bílým peřím. Vyskytují se v jižní Evropě, v Asii a v Africe. V Americe je nahrazují kondoři.

SAVCI

a) Vejcorodí = ptakořitní savci

Ježura australská Ježury jsou téměř půl metru velké, mají zavalité tělo s nápadným až 8 cm dlouhým čenichem. Tělo ježury je s výjimkou spodní strany, obličejové části a končetin pokryto až 5 cm dlouhými ostny, mezi nimiž jsou normální chlupy. Končetiny ježury jsou přizpůsobeny rychlému hrabání, jsou krátké a mají silné drápy. Jazyk může ježura vysunout ven z ústního otvoru až na délku 18 cm.  Pomocí jazyku tak ježura chytá mravence a termity, kteří se na něj lepí.  V divočině se ježura australská dožívá věku až 45 let.

Březost trvá 2 až 3 týdny, během této doby samice vyhrabává noru pro mládě, která je asi 1 metr dlouhá, s rozšířeným hnízdním prostorem, který samice vyplní trávou a listím. Následně samice vloží jedno hladké kožnaté vejce o průměru 15 mm přímo do malého vaku na svém břiše. Deset dní po snesení se uvnitř vaku mládě vylíhne. K proražení skořápky mu slouží vaječný zub, který mizí brzy po vylíhnutí. Díky mléčnému zoubku dokáže sát mateřské mléko. Po vypadnutí těchto zoubků už ježuře žádné zuby nenarostou. Mláďata jsou dlouhá kolem 1,5 cm. Mladé ježury bývají nakonec ve věku dvou až tří měsíců vypuzeni z vaku, vzhledem k růstu jejich ostnů. Březí samice s vakem

http://www.youtube.com/watch?v=3QncZqiSoEE&feature=related

b) Vačnatci

Klokan rudý ENDEMIT je druh organismu, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje. Klokani se vyskytují v Austrálii, Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. Jsou to endemiti. Obývají nejrůznější biomy, od pouště po deštný prales. Jejich vzrůst je střední až velký. Některé druhy dorůstají až do výšky dvou metrů.  Mají velmi silné zadní končetiny s dlouhou úzkou tlapou. Typickým znakem je mohutný a dlouhý ocas, který při vysokých rychlostech okolo 50 km/h nechávají ve vzduchu, a udržují s ním jen směr a rovnováhu. Pokud se pohybují pomalu, nebo stojí, o ocas se opírají. Většina klokanů nedovede pohybovat nezávisle svýma nohama, tudíž nemohou normálně chodit a musí poskakovat. 

Mládě klokana sající mléko Novorozené mládě je velmi nevyvinuté – je holé, slepé a schází mu zadní končetiny. Přichytí drápky k matčině srsti a šplhá jen za pomoci svého hmatu a čichu do jejího vaku, kde se přisaje na mléčnou bradavku. Kolem 7. měsíce mládě vystrčí hlavu z vaku, ochutná trávu, ale když je v nebezpečí, hned zaleze zpět do vaku. Do něj leze hlavou napřed, takže ve vaku musí udělat kotoul. Délka života je kolem 9 až 18 let, někdy až 28 let.

http://www.youtube.com/watch?v=F5ykiDF5poU&feature=related

Tropické deštné lesy + Hospodářsky významné rostliny Příště PÍSEMKA Tropické deštné lesy + Hospodářsky významné rostliny

Savany a stepi ekosystémy s převládajícími travinami, s obdobími sucha a deště - savany (teplejší) a stepi PLAZI chameleon (ještěři) – na stromech; schopen barvoměny; loví hmyz (dlouhý lepkavý jazyk); každé oko může koukat jinam PTÁCI pštros (běžci) – v Africe; největší žijící pták; nelétá (zakrnělá křídla); silné nohy  rychlý běh; pohlavní dvojtvárnost sup (dravci) – v Africe a j. Evropě; mrchožrout; holý krk SAVCI ježura (vejcorodí) – v Austrálii; ostny; ♀ klade vejce, mládě – ve vaku ♀; dlouhým jazykem loví mravence a termity klokan (vačnatci) – v Austrálii, mládě – ve vaku ♀; silné zadní nohy a ocas  dlouhé skoky

SAVCI

a) Vejcorodí = ptakořitní savci

Ježura australská Ježury jsou téměř půl metru velké, mají zavalité tělo s nápadným až 8 cm dlouhým čenichem. Tělo ježury je s výjimkou spodní strany, obličejové části a končetin pokryto až 5 cm dlouhými ostny, mezi nimiž jsou normální chlupy. Končetiny ježury jsou přizpůsobeny rychlému hrabání, jsou krátké a mají silné drápy. Jazyk může ježura vysunout ven z ústního otvoru až na délku 18 cm.  Pomocí jazyku tak ježura chytá mravence a termity, kteří se na něj lepí.  V divočině se ježura australská dožívá věku až 45 let.

Březost trvá 2 až 3 týdny, během této doby samice vyhrabává noru pro mládě, která je asi 1 metr dlouhá, s rozšířeným hnízdním prostorem, který samice vyplní trávou a listím. Následně samice vloží jedno hladké kožnaté vejce o průměru 15 mm přímo do malého vaku na svém břiše. Deset dní po snesení se uvnitř vaku mládě vylíhne. K proražení skořápky mu slouží vaječný zub, který mizí brzy po vylíhnutí. Díky mléčnému zoubku dokáže sát mateřské mléko. Po vypadnutí těchto zoubků už ježuře žádné zuby nenarostou. Mláďata jsou dlouhá kolem 1,5 cm. Mladé ježury bývají nakonec ve věku dvou až tří měsíců vypuzeni z vaku, vzhledem k růstu jejich ostnů. Březí samice s vakem

http://www.youtube.com/watch?v=3QncZqiSoEE&feature=related

Závěr: Jaké přírodní podmínky jsou typické pro savany a stepi? Které rostlinné společenstvo zde převládá? Kteří plazi jsou běžní v savanách a stepích? Co o nich víš? Kteří ptáci jsou běžní v savanách a stepích? Popiš je. Kteří savci jsou běžní v savanách a stepích Austrálie? Do jakých řádů patří? Stručně je popiš.