VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Doba totality v ČSR - po 1948.
Sovětský svaz.
Obhajoba závěrečné práce
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Vývoj v Rusku.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_14 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 USA  SSSR  Německo Cesty k překonání krize.  V roce 1932 zvítězil v prezidentských volbách Franklin Delano Roosewelt s programem k překonání hospodářské.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Člověk a společnost Dějepis Světové války SSSR, nový stát VY_32_INOVACE_08 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
III/2 XVI.1. 9.B
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Dagmar Zemanová Komunismus
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
KOMUNISMUS V SSSR 9/18/14.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Střední Asie a Sovětský svaz HKS 2013 Neumanová Eva Poláková Kateřina.
VY_32_INOVACE_05_Nástup nacismu fotodokumentace Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
VY_32_INOVACE_02A_Velká hospodářská krize - východiska Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
SSSR mezi světovými válkami I
Totalita sovětského typu
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Sovětské Rusko mezi světovými válkami VY_32_Inovace_02 ŠJ-4
Stalinismus.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nástup totality v Československu
Komunismus a fašismus.
Nástup komunismu a fašismu
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Vývoj v SSSR.
SSSR mezi světovými válkami
ČÍNA.
Totalitní vláda komunistické strany
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
Stalinismus.
STALINISMUS.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
VY_32_INOVACE_02B_Velká hospodářská krize - východiska
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu

Vývoj v SSSR Navenek SSSR vystupovala jako země s novým typem demokracie Budovatelské nadšení, hrdinové práce atd. Po Leninově smrti roce 1924 stanul v čele strany i SSSR J. V. Stalin Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy [cit. 2011-01-13] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-71043-0003,_Wladimir_Iljitsch_Lenin.jpg a http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joseph_Stalin_Colour.jpg an Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy [cit. 2011-01-13] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-71043-0003,_Wladimir_Iljitsch_Lenin.jpg a http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joseph_Stalin_Colour.jpg

Kolektivizace sovětského zemědělství 1. Program industrializace - rozhodnutí přeměnit zemědělskou zemi v průmyslovou velmoc bylo zaplaceno ohromným utrpením lidí Kolektivizace zemědělství je přeměna soukromého vlastnictví na kolektivní Do družstev (kolchozů) museli rolníci odevzdat pole, dobytek i stroje Proti násilné kolektivizaci se rolníci hromadně bouřili Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy

Fotografie z hladomoru na Ukrajině [cit. 2011-01-13] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Famine_Saratov_1922.jpg a http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GolodomorKharkiv.jpg [cit. 2011-01-13] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Famine_Saratov_1922.jpg a http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GolodomorKharkiv.jpg

Kolektivizace sovětského zemědělství 2. Odpor byl brutálně potlačen Rolníkům bylo odebíráno i obilí na setbu a když pak vypěstovali málo, byli postihováni za sabotáž – končili v táborech nucených prací na Sibiři (gulagy) Takto byl uměle vyvolán hladomor Počet obětí kolektivizace se odhaduje na 10 milionů (některé odhady až 30 milionů) Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy

Gulagy a Alexander Solženicyn [cit. 2011-01-13] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Canal_Mer_Blanche.jpg a http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Evstafiev-solzhenitsyn.jpg [cit. 2011-01-13] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Canal_Mer_Blanche.jpg a http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Evstafiev-solzhenitsyn.jpg

Atmosféra ve společnosti v SSSR Stalin postupně likvidoval skutečné i domnělé nepřátele v zemi vládla atmosféra strachu Ve vykonstruovaných procesech byli odsouzeni a většinou popraveni desetitisíce lidí většinou z řad inteligence K vynucení doznání se běžně se používalo mučení Vznikl kult osobnosti Stalina jako neomylného vůdce Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy Jan Kuklík, Jiří Kocian: Dějepis – Nejnovější dějiny, pro 9. ročník základní školy

Otázky Jak se jmenovaly pracovní tábory v SSSR? Na které řece ležely nejhorší gulagy? Jak se jmenovala nejznámější kniha Alexandra Solženicyna? Co dělal Stalin s obilím, které nechal zabavit rolníkům?