Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 14.5. 2013 Člověk a jeho svět, Rozmanitost přírody. Název materiálu: VY_32_INOVACE_CAJS.4.B.18_ziva_priroda_houby Název: Živá příroda, houby Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, slouží k výkladu nového učiva o živé přírodě, o houbách.
Houby Houby – jsou samostatnou skupinou organismů - tělo běžné lesní houby tvoří podhoubí a plodnice - plodnice se dělí na třeň a klobouk Dělení hub: Houby – nepravé pravé – nižší vyšší
Houby Hřib hnědý Václavka smrková
Houby Houby – některé jsou mnohem jednodušší, někdy dokonce jednobuněčné (kvasinky, plísně – paličkovec, kropidlovec) Chlebová plíseň Kvasinky Saccharomyces cerevisiae
Houby Houby se rozmnožují pomocí výtrusů nebo rozpadem podhoubí - tím, že rozkládají odumřelá těla organismů, přispívají k obohacování půdy humusem - z některých hub se vyrábějí léky – penicilin, jiné houby naopak choroby způsobují - pozor na houby, které způsobují po požití otravu, ale i na potraviny napadené plísněmi
Houby Pět dobrých rad pro sběrače hub: 1. Sbírejte jen houby, které znáte. Barvy hub na obrázcích nejsou vždy přesné. Doma si houby znovu prohlédni! 2. Sbírejte jen zdravé houby, nesmí být nahnilé. 3. Příliš mladé houby sbírejte opatrně. 4. Nedávejte houby do plastových sáčků. 5. Pokud sníte jedovatou houbu, vyhledejte lékaře. Vezměte s sebou zbytky hub, které jste jedli.
Použité zdroje: DANČÁK, M. Rozmanitost přírody. Olomouc, 2008, s.34-37. ISBN 978-80-7230-227-7. Ilustrace www.office.microsoft.com Obrázky: [cit. 2013-05-14] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: 1) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Houby> 2) Brzeszczot <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Podgrzybek.jpg> 3) W.J.Pilsak <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Armillaria_ostoyae.jpg> 4) Masur <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S_cerevisiae_under_DIC_microsc opy.jpg>
Použité zdroje: 5) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_cerevisiae> 6) Henry Mühlpfordt <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Verschimmeltes_Brot_2008-12- 07.JPG>
Metodický návod Pomocí jednotlivých stran vyložíme žákům nové učivo o houbách. Při výkladu si ukazujeme obrázky, pomocí odkazů si přečteme na internetu více informací o houbách. Prezentaci pustíme ještě jednou – žáci si dělají výpisky a připomínají si novou látku.