Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Koření.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_36_Přírodopis 7.ročník_Miříkovité Téma: Miříkovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
orgán kvetoucích semenných rostlin soubor přeměněných listů přisedajících na stonek vyrůstá z květního lůžka některé nápadné, jiné sotva vidíme.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
MOTÝLI - dva páry křídel – pokryty překrývajícími se šupinkami a chloupky, barevné - hlava, hruď a zadeček; tělo většinou ochlupené - ústní ústrojí sací.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
OVOCE a jeho plody.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Rostliny z našeho okolí
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
zpracovaný v rámci projektu
Člověk a jeho svět, 2. ročník
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Třené, jádrové a smetanové výrobky
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Třené, jádrové a smetanové výrobky
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Čeledi: liliovité a amarylkovité
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Suroviny pro výrobu piva
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Koření P. Pechová, 2012.
Hmyz s proměnou dokonalou
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
Transkript prezentace:

Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková Koření Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková

Části rostlin technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně (Vyhláška č. 398/2016 Sb.) Pochutiny Funkce: barvivo farmakologické účinky chuť k jídlu metabolizmus …

Technologické zpracování fermentace sušení vzduchem sublimací mletí balení

Dělení koření směs koření kořenící přípravek https://www.korenikralu.cz/nove-koreni https://www.biomila.sk/co-ste-mozno-nevedeli-o-kari http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/7-1-Koreni-A-Z/0/5/183-Vegeta-bez-glutamatu

Běžně používané druhy koření Skořice, pepř, bazalka, majoránka, hřebíček, oregáno, kmín, máta, nové koření... https://bylinky.zdrave.cz/hrebicek-nejen-jako-prevence-zubniho-kazu/ https://www.ilgiardinodellemeraviglie.it/it/menta-siciliana.html https://www.vseokoreni.cz/koreni/pepr-cerny http://www.prozdraveziti.cz/skorice https://www.korenikralu.cz/oregano

Anýz část rostliny: sušené plody, silice barva: hnědá až hnědožlutá vůně: ovocně nasládlá chuť: palčivě kořenitá https://koreni-spices.cz/content/images/thumbs/0000475_anyz-cely_550.jpeg http://www.e-herbar.net/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=40497&g2_serialNumber=3

Citronová tráva/citronela část rostliny: sušené listy barva: žlutá až okrová, zelenožlutá vůně: výrazná, svěží, po citrusech chuť: nahořklá, nasládlá, jemně nakyslá http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/7-1-Koreni-A-Z/0/5/270-Citronova-trava https://www.organicharmony.hu/primavera-citronella-cymbopogon-nardus-bio-5ml

Černucha část rostliny: semena vzhled: celá semena barva: černá až šedočerná vůně: jemně kořenitá chuť: kořenitá, palčivá http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/16-1-Koreni-jednodruhove/0/5/170-Kmin-cerny-Cernucha https://plzen.rozhlas.cz/cernucha-seta-koreni-s-ucinkem-sirokospektralniho-antibiotika-6735233#&gid=1&pid=3

Estragon část rostliny: sušené listy barva: bledě zelené až šedozelené vůně: jemně kořenitá chuť: kořenitá, jemně ostrá https://www.espritsante.com/images/0838659001307348948.jpg https://www.bylik.cz/obrazky/img/bylikcz/pic4/estragon-1935.jpg

Fenykl část rostliny: sušené plody- semena barva: žlutozelená až zelenohnědá vůně: kořenitá, svěží chuť: kořenitá, nasládlá, lehce štiplavá https://www.receptyonline.cz/data/pics/bylinky-koreni-smesi/fenykl3.jpg http://www.pharmapoint.cz/wp-content/uploads/2015/09/Fenykl-obecny.jpg

Galgán část rostliny: oddenek barva: žlutá, okrová až světle hnědá vůně: výrazná, eukalyptus chuť: nakyslá, směs zázvoru a pepře http://spices.biodiversityexhibition.com/sites/www.biodiversityexhibition.com/files/styles/card-image/public/card/spices/image/galgan_web_final.jpg?itok=rQGNKwtJ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Alpinia_galanga%2C_bloeiwyse%2C_Manie_van_der_Schijff_BT.jpg/800px-Alpinia_galanga%2C_bloeiwyse%2C_Manie_van_der_Schijff_BT.jpg

Kardamom část rostliny: tobolky, celá vyloupaná semena barva: tobolky-světle zelené; semena-světle hnědá; mletý/drcený- hnědočerná vůně: svěží, jemně citrónová chuť: kořenitá, citrónová https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s3df15185a0b74f2b/image/iaa95cd74bce5ae8d/version/1510695816/image.jpg https://botany.cz/foto2/elettariacardamherb1.jpg

Jalovec část rostliny: zralé sušené plody barva: červenohnědá, bobule-modrošedá vůně: výrazná pryskyřičná chuť: kořenitá, nasládlá http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/7-1-Koreni-A-Z/0/5/8-Jalovec https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Juniperus_communis_cones.jpg

Koriandr část rostliny: plody, sušené listy, vrcholky stonků barva: světle hnědá, nazelenalá, šedá vůně: kořenitá, citrusy chuť: charakteristicky kořenitá http://www.dietyahubnuti.cz/media/koriander2.jpg https://botany.cz/foto2/coriandrumherb5.jpg

Kurkuma část rostliny: sušené oddenky barva: žlutá, načernalá; oranžově žlutá, načervenalá vůně: pronikavá chuť: palčivě kořenitá, nahořklá https://www.heilpraxisnet.de/wp-content/uploads/2016/09/kurkuma-1024x684.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Native_turmeric.jpg

Mauricijská papeda část rostliny: listy barva: zelená až žlutá, hnědá vůně: svěží, ovocná, citrusy chuť: citrusová, mírně nahořklá https://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie-ovoce-exoticke/papeda-kafrova-limetka1.jpg

Pískavice řecké seno část rostliny: sušené semeno https://www.bylinybylin.cz/fotky20008/fotos/_vyr_3356piskavice-semeno-mlete.jpg část rostliny: sušené semeno barva: okrová až hnědá vůně: kořenitá, polévkové koření chuť: nahořklá http://4.bp.blogspot.com/-sLu7zk6XLgY/VdHxOYV4CZI/AAAAAAAABBw/OkGVTDn97E0/s1600/Trigonella%2Bfoenum11.jpg

Saturejka část rostliny: sušené listy, část květu, nitky barva: zelená až tmavě červená; šedozelená vůně: kořenitá, palčivá chuť: ostá, pepř https://www.bylik.cz/obrazky/img/bylikcz/pic4/saturejka-523.jpg https://bylinky.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/1028-image-saturejka--ifresize-466x311.jpg

Šafrán část rostliny: sušené blizny barva: oranžová až tmavě červená vůně: výrazná, charakteristická chuť: kořenitá, hořká https://www.gastrovesely.cz/files/eshop_produkt_foto/4023/4008.jpg http://www.bio-eko-logic.sk/user/21918/upload/stuff/resized/19922921_304-304-true.jpg

Šalvěj část rostliny: sušené listy, vrcholky květenství a stonků https://www.koreni.cz/data/images/originals/jednodruhove-salvej.jpg část rostliny: sušené listy, vrcholky květenství a stonků barva: svršek šedopýřitý, spodek běloplstnatý vůně: silná, kořenitá chuť: kořenitá, trpká, nahořklá http://www.culinabotanica.cz/wp-content/uploads/2018/02/salvej_lekarska.png

Vanilka část rostliny: celé plody barva: hnědočerná (fermentací) vůně: sladká chuť: výrazná, sladce kořenitá http://elevationcoffee.com/product/french-vanilla/ https://www.ebay.com/itm/Vanilla-Bean-Plant-Planifolia-Cuttings-with-air-roots-6-long-DIY-Plant-/272454407283

Zázvor část rostliny: sušené oddenky barva: žlutá až hnědá vůně: charakteristická, svěží chuť: ostrá, palčivá, kořenitá https://www.naturalfoodseries.com/13-ginger-benefits/ https://www.tealife.com.au/products/ginger-tea

Děkujeme za pozornost! Zdroje: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-398?text=ko%C5%99en%C3%AD KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Technologie potravin, co byste měli vědět o výrobě potravin. 1.st ed. 2009. ISBN 978-80- 7418-051-4. Teubner, Ch. Bible šéfkuchaře FOOD, 1.vyd.; Svojtka & Co: 2006; str. 38–39 http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=print&sid=664 https://www-reaxys-com.ezproxy.vscht.cz/#/search/quick https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/ https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2014/05/10.pdf https://www.vseokoreni.cz/koreni/anyz https://web.vscht.cz/~reblovaz/zbo%C5%BE%C3%ADznalstv%C3%AD%202018/zboziznalstvi.htm https://titbit.cz/produkt/galgan/ https://botany.cz/cs/elettaria-cardamomum/ https://www.dtest.cz/clanek-1137/leciva-sila-rostlin-jalovec-obecny-juniperus-communis-l https://www.vseokoreni.cz/koreni/jalovec https://www.authenticworldfood.com/cz/ingredience/kafirove-listy/ https://theses.cz/id/i56wyu/BP_Biologick_charakteristika_pskavice_eck_seno_a_jej_vyui.pdf https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/1301638