Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková Koření Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
Části rostlin technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně (Vyhláška č. 398/2016 Sb.) Pochutiny Funkce: barvivo farmakologické účinky chuť k jídlu metabolizmus …
Technologické zpracování fermentace sušení vzduchem sublimací mletí balení
Dělení koření směs koření kořenící přípravek https://www.korenikralu.cz/nove-koreni https://www.biomila.sk/co-ste-mozno-nevedeli-o-kari http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/7-1-Koreni-A-Z/0/5/183-Vegeta-bez-glutamatu
Běžně používané druhy koření Skořice, pepř, bazalka, majoránka, hřebíček, oregáno, kmín, máta, nové koření... https://bylinky.zdrave.cz/hrebicek-nejen-jako-prevence-zubniho-kazu/ https://www.ilgiardinodellemeraviglie.it/it/menta-siciliana.html https://www.vseokoreni.cz/koreni/pepr-cerny http://www.prozdraveziti.cz/skorice https://www.korenikralu.cz/oregano
Anýz část rostliny: sušené plody, silice barva: hnědá až hnědožlutá vůně: ovocně nasládlá chuť: palčivě kořenitá https://koreni-spices.cz/content/images/thumbs/0000475_anyz-cely_550.jpeg http://www.e-herbar.net/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=40497&g2_serialNumber=3
Citronová tráva/citronela část rostliny: sušené listy barva: žlutá až okrová, zelenožlutá vůně: výrazná, svěží, po citrusech chuť: nahořklá, nasládlá, jemně nakyslá http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/7-1-Koreni-A-Z/0/5/270-Citronova-trava https://www.organicharmony.hu/primavera-citronella-cymbopogon-nardus-bio-5ml
Černucha část rostliny: semena vzhled: celá semena barva: černá až šedočerná vůně: jemně kořenitá chuť: kořenitá, palčivá http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/16-1-Koreni-jednodruhove/0/5/170-Kmin-cerny-Cernucha https://plzen.rozhlas.cz/cernucha-seta-koreni-s-ucinkem-sirokospektralniho-antibiotika-6735233#&gid=1&pid=3
Estragon část rostliny: sušené listy barva: bledě zelené až šedozelené vůně: jemně kořenitá chuť: kořenitá, jemně ostrá https://www.espritsante.com/images/0838659001307348948.jpg https://www.bylik.cz/obrazky/img/bylikcz/pic4/estragon-1935.jpg
Fenykl část rostliny: sušené plody- semena barva: žlutozelená až zelenohnědá vůně: kořenitá, svěží chuť: kořenitá, nasládlá, lehce štiplavá https://www.receptyonline.cz/data/pics/bylinky-koreni-smesi/fenykl3.jpg http://www.pharmapoint.cz/wp-content/uploads/2015/09/Fenykl-obecny.jpg
Galgán část rostliny: oddenek barva: žlutá, okrová až světle hnědá vůně: výrazná, eukalyptus chuť: nakyslá, směs zázvoru a pepře http://spices.biodiversityexhibition.com/sites/www.biodiversityexhibition.com/files/styles/card-image/public/card/spices/image/galgan_web_final.jpg?itok=rQGNKwtJ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Alpinia_galanga%2C_bloeiwyse%2C_Manie_van_der_Schijff_BT.jpg/800px-Alpinia_galanga%2C_bloeiwyse%2C_Manie_van_der_Schijff_BT.jpg
Kardamom část rostliny: tobolky, celá vyloupaná semena barva: tobolky-světle zelené; semena-světle hnědá; mletý/drcený- hnědočerná vůně: svěží, jemně citrónová chuť: kořenitá, citrónová https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s3df15185a0b74f2b/image/iaa95cd74bce5ae8d/version/1510695816/image.jpg https://botany.cz/foto2/elettariacardamherb1.jpg
Jalovec část rostliny: zralé sušené plody barva: červenohnědá, bobule-modrošedá vůně: výrazná pryskyřičná chuť: kořenitá, nasládlá http://www.sindibad-koreni.cz/sindibadkoreni/eshop/7-1-Koreni-A-Z/0/5/8-Jalovec https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Juniperus_communis_cones.jpg
Koriandr část rostliny: plody, sušené listy, vrcholky stonků barva: světle hnědá, nazelenalá, šedá vůně: kořenitá, citrusy chuť: charakteristicky kořenitá http://www.dietyahubnuti.cz/media/koriander2.jpg https://botany.cz/foto2/coriandrumherb5.jpg
Kurkuma část rostliny: sušené oddenky barva: žlutá, načernalá; oranžově žlutá, načervenalá vůně: pronikavá chuť: palčivě kořenitá, nahořklá https://www.heilpraxisnet.de/wp-content/uploads/2016/09/kurkuma-1024x684.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Native_turmeric.jpg
Mauricijská papeda část rostliny: listy barva: zelená až žlutá, hnědá vůně: svěží, ovocná, citrusy chuť: citrusová, mírně nahořklá https://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie-ovoce-exoticke/papeda-kafrova-limetka1.jpg
Pískavice řecké seno část rostliny: sušené semeno https://www.bylinybylin.cz/fotky20008/fotos/_vyr_3356piskavice-semeno-mlete.jpg část rostliny: sušené semeno barva: okrová až hnědá vůně: kořenitá, polévkové koření chuť: nahořklá http://4.bp.blogspot.com/-sLu7zk6XLgY/VdHxOYV4CZI/AAAAAAAABBw/OkGVTDn97E0/s1600/Trigonella%2Bfoenum11.jpg
Saturejka část rostliny: sušené listy, část květu, nitky barva: zelená až tmavě červená; šedozelená vůně: kořenitá, palčivá chuť: ostá, pepř https://www.bylik.cz/obrazky/img/bylikcz/pic4/saturejka-523.jpg https://bylinky.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/1028-image-saturejka--ifresize-466x311.jpg
Šafrán část rostliny: sušené blizny barva: oranžová až tmavě červená vůně: výrazná, charakteristická chuť: kořenitá, hořká https://www.gastrovesely.cz/files/eshop_produkt_foto/4023/4008.jpg http://www.bio-eko-logic.sk/user/21918/upload/stuff/resized/19922921_304-304-true.jpg
Šalvěj část rostliny: sušené listy, vrcholky květenství a stonků https://www.koreni.cz/data/images/originals/jednodruhove-salvej.jpg část rostliny: sušené listy, vrcholky květenství a stonků barva: svršek šedopýřitý, spodek běloplstnatý vůně: silná, kořenitá chuť: kořenitá, trpká, nahořklá http://www.culinabotanica.cz/wp-content/uploads/2018/02/salvej_lekarska.png
Vanilka část rostliny: celé plody barva: hnědočerná (fermentací) vůně: sladká chuť: výrazná, sladce kořenitá http://elevationcoffee.com/product/french-vanilla/ https://www.ebay.com/itm/Vanilla-Bean-Plant-Planifolia-Cuttings-with-air-roots-6-long-DIY-Plant-/272454407283
Zázvor část rostliny: sušené oddenky barva: žlutá až hnědá vůně: charakteristická, svěží chuť: ostrá, palčivá, kořenitá https://www.naturalfoodseries.com/13-ginger-benefits/ https://www.tealife.com.au/products/ginger-tea
Děkujeme za pozornost! Zdroje: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-398?text=ko%C5%99en%C3%AD KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Technologie potravin, co byste měli vědět o výrobě potravin. 1.st ed. 2009. ISBN 978-80- 7418-051-4. Teubner, Ch. Bible šéfkuchaře FOOD, 1.vyd.; Svojtka & Co: 2006; str. 38–39 http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=print&sid=664 https://www-reaxys-com.ezproxy.vscht.cz/#/search/quick https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/ https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2014/05/10.pdf https://www.vseokoreni.cz/koreni/anyz https://web.vscht.cz/~reblovaz/zbo%C5%BE%C3%ADznalstv%C3%AD%202018/zboziznalstvi.htm https://titbit.cz/produkt/galgan/ https://botany.cz/cs/elettaria-cardamomum/ https://www.dtest.cz/clanek-1137/leciva-sila-rostlin-jalovec-obecny-juniperus-communis-l https://www.vseokoreni.cz/koreni/jalovec https://www.authenticworldfood.com/cz/ingredience/kafirove-listy/ https://theses.cz/id/i56wyu/BP_Biologick_charakteristika_pskavice_eck_seno_a_jej_vyui.pdf https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/1301638