Transport nanočástic rostlinou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Experimentální metody oboru – FYZIKÁLNÍ PRINCIPY SNÍMAČŮ 1/30 Fyzikální principy snímačů © Zdeněk Folta - verze
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Srovnání sodných a vápenatých sorbentů pro suché čištění spalin ze zařízení na energetické využití odpadu Boleslav Zach, Michael Pohořelý, Michal Šyc,
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Netradiční zdroje elektrické energie
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Účetnictví a výkaznictví
Grafické znázornění síly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny
Molekulová fyzika 4. prezentace.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Optické vlastnosti zlatých nanočástic
Stavba buňky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlastnosti plynů.
Vypracoval: Tomáš Svrčina
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
UČENÍ.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Ekonomika– národní hospodářství
Výkladová hodina Rychločtení.
Adsorpce na fázovém rozhraní
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Změkčování vousů, vypínání pokožky
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
2. seminární úkol - projekt
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MECHANISMY TOXICITY.
Vliv reklamy na společnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jak postupovat při měření?
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Josef Keder Český hydrometeorologický ústav
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
INFORMATIKA - Test č.3 VY_32_INOVACE_07
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Kmity.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Vlastnosti plynů.
VLASTNOSTI KAPALIN
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
nízkoteplotního plazmového výboje
Adsorpce na fázovém rozhraní
Obecná teorie relativity
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Transkript prezentace:

Transport nanočástic rostlinou Seminář v rámci udržitelnosti projektu OPVK NANOTEAM Transport nanočástic rostlinou Olga Kryštofová Datum konání: 8.9.2017

Od roku 1999 se začínají objevovat první zmínky o nanočásticích a jejich vlivu na živé organismy a poukazují na možnou toxicitu nanočástic jak pro člověka a pro životní prostředí. Jedná o experimenty porovnáváním vlivu zabývající se nanomateriálů oproti běžným iontům či sloučeninám. Environmentální studie dokazují, že nanočástice mají tendenci k aglomeraci, agregaci, adhezi, difúzi, disociaci, degradaci, adsorpci různých částic a také jsou schopny bioakumulace v organismech Bohužel velká část studií se velmi obtížně opakuje, a nebo různá vědecká pracoviště došla k rozdílným až protichůdným výsledkům. To je často dáno nejednotným výběrem parametrů, které jsou sledovány a různými metodami, které jsou v experimentech využity . Kromě toxicity nanočástic mnohé vědecké skupiny také zajímá, zda fytotoxicita nanočástic je důsledkem specifických vlastností nanočástic, nebo jejich chemického složení.

Co vše může mít vliv na výsledky experimentu ‐ druh rostliny ‐ Velikost semen ‐ Menší semena náchylnější k fytotoxicitě ‐ Vliv na půdní mikroorganismy ‐ Povrchové pokrytí – funkční skupiny, huminové kyseliny, polysacharidy,…. ‐ Typ nanočástic (nano‐Cu, CuO ) ‐ Velikost nanočástic ‐ Velikost povrchové plochy‐ čím větší tím biodostupnější ‐ Schopnost tvořit koloidní agregáty‐ větší schopnost = menší biodostupnost ‐ Velikost koloidních agregátů – menší agregáty = větší riziko ‐ Rozpustnost ve vodě – lépe rozpustné = více biodostupné ‐ Povrchový náboj ‐ pH ‐ Teplota ‐ Iontová síla

Naše experimenty Zjistit míru toxicity nanočástic vyrobených na našem pracovišti Zjistit zda jsou nanočástice schopny vstoupit do rostliny a pohybovat se v ní Zjistit jak rychlý je transport nanočástic rostlinou

Fytotoxicita roztoků CdTe‐QDs, červené (5‐10 nm) 0 h 24 h 48 h

Transport CdTe‐QDs v listu, červené (5‐10 nm), ‐ Omenzená doba transportu listem ‐ kumulace po vnitřním obvodu buněčných stěn cévních svazků Příčný řez řapíku listu Helianthus annuus L. vystaveného působení CdTe‐QDs, měřítko 20 nm. Červená šipka znázorňuje kumulaci CdTe‐QDs v cévním svazku. Olympus IX70 s využitím fl. kostky U‐MWU (excitační filtr BP 330 ‐ 385, bariérový filtr BA420, dichroické zrcadlo DM400)

Vliv prostředí

CdTe 15‐60 (2 mM roztok), ʎex=480 nm, ʎem=535 nm VLEVO nepřesrážené naředěné (1 mM) VPRAVO přesrážené neředěné 0 hod 1 hod 2 hod 3 hod 4 hod 5 hod 6 hod

Vliv velikosti nanočástic

„Oranžové“ QDs (vlevo), ʎex 550 nm, ʎem 600 nm; 0,1 mM 0 hod 1 hod 2 hod 3 hod 4 hod 5 hod 6 hod 7 hod 8 hod 24 hod

„Zelené“ QDs (vpravo), ʎex 480 nm, ʎem 535 nm; 0,1mM 0 hod 1 hod 2 hod 3 hod 4 hod 5 hod 6 hod 7 hod 8 hod 24 hod

Vliv povrchové modifikace nanočástic

0 hod 24 hod 48 hod 72 hod 96 hod CdTe 15‐60 PEG CdTe 15‐60 PVP

QDs, vlevo CdTe 15‐60 PEG, vpravo CdTe 15‐60 PVP; 0,1mM

QDs CdTe 15‐60 PVP, ʎex 450 nm, ʎem 535 nm 0,01mM 0,1mM kontrola 2016‐08‐29_15‐42‐45‐MWL‐Ex(450)‐Em(535)

QDs CdTe 15‐60 PEG, ʎex 450 nm, ʎem 535 nm 0,01mM 2016‐08‐29_15‐30‐02‐MWL‐Ex(450)‐Em(535) 0,1mM kontrola

Shrnutí Jsou schopny vstoupit do segmentu rostliny, ale záleží na vstupní koncentraci, transpiračním tokem Postup nanočástic rostlinou je v řádu hodin Na rychlost transtportu a možnost vstupu má vliv velikost nanočástic, prostředí i povrchové pokrytí Domníváme se že jsou schopny vstoupit i do celé rostliny přes kořenová systém – opakovat experiment

Děkuji za pozornost