Povrchová vrstva kapalin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Advertisements

Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Grafické znázornění síly
Měření síly.
Vlnové vlastnosti částic
povrchů a koloidních soustav
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
15. Stavová rovnice ideálního plynu
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
zpracovaný v rámci projektu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Elektrický potenciál.
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
ELEKTRICKÝ PROUD.
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Otáčivý účinek síly.
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
VLASTNOSTI KAPALIN
Vzájemné silové působení částic
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Vztlaková síla.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Molekulová fyzika Sytá pára.
Otáčivý účinek síly. Páka.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Chování tělesa v kapalině
2. Centrální gravitační pole
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Povrchová vrstva kapalin Molekulová fyzika Povrchová vrstva kapalin

Kapaliny Přechod mezi plyny a pevnými látkami Krátkodosahové uspořádání částic Kmitají s f = 1012 Hz kolem rovnovážné polohy, po 1 ns nová rovnovážná poloha S teplotou se zkracuje tato doba, lepší tekutost, menší viskosita (vnitřní tření) Vzdálenosti 10-10 m, značné síly, projevují se zvláště na povrchu

Proč se mohou udržet na hladině předměty s větší hustotou než voda?

Jak se chová rostoucí kapka?

Jakoby pružný balónek naplněný vodou

Tyto pokusy ukazují, že volný povrch kapaliny se chová jako tenká pružná blána. Proč?

Sféra molekulového působení Molekuly kapaliny na sebe vzájemně působí přitažlivými silami, jejichž velikost s rostoucí vzdáleností molekul klesá. Kolem každé molekuly si lze představit kouli (sféru molekulového působení) o poloměru rm, kam dosahuje silové působení molekuly na své sousední molekuly. rm = 1 nm (tj. několik mezimolekulových vzdáleností)

Sféra molekulového působení

Sféra molekulového působení Molekula uvnitř kapaliny výslednice přitažlivých sil, jimiž molekuly v této sféře působí na uvažovanou molekulu, je nulová Molekula ve vzdálenosti od povrchu menší než rm výslednice přitažlivých sil, jimiž molekuly v této sféře působí na uvažovanou molekulu, směřuje kolmo k volnému povrchu a dovnitř kapaliny

Povrchová vrstva kapaliny Vrstva molekul, jejíž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než poloměr sféry molekulového působení Na každou molekulu, která se nachází v povrchové vrstvě kapalin působí sousední molekuly přitažlivou silou, která míří dovnitř kapaliny Povrchová vrstva se chová jako pružná blána

Povrchová energie Při přemístění molekuly z vnitřku kapaliny do její povrchové vrstvy, je nutno vykonat práci k překonání právě popsané síly. Proto mají molekuly z povrchové vrstvy větší potenciální energii než molekuly v této vrstvě neležící. Povrchové vrstvě přiřazujeme tzv. povrchovou energii E = Sσ nová složka vnitřní energie kapalin S je volný povrch kapaliny a σ tzv. povrchové napětí (73 mN/m)

Povrchová energie Kapalina chce mít povrchovou energii, co nejmenší, tedy i povrch koule Malé kapky jsou kulovité, velké jsou pokřiveny tíhovou silou

Stav bez tíže https://www.youtube.com/watch?v=Oz36sApgMMo

Spočítej povrchovou energii Jak velká energie se uvolní, jestliže se při dešti z kapiček o poloměru 1 µm vytvoří velká kapka s poloměrem 3 mm? Na jakou formu se tato uvolněná energie přemění a jak se to projeví? Jakému přírůstku teploty vody by tato energie odpovídala? http://reseneulohy.cz/346/povrchova-energie

Autor: ©entomart, Attribution, https://commons. wikimedia. org/w/index