chkdsk , systeminfo, subst, shutdown

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – logická struktura
Advertisements

Kontrola stavu zakázky - Správce technické infrastruktury
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Obecně o operačních systémech
Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
Vizuální Systém Fotbal
Pascal - příklady.
Vytváření, použití dávkových souborů
Popis procesního modelu. Soupis jednotlivých procesů (funkcí) Přehrání video záznamu jedné ze tří kamer (operátor1, operátor2, místnost) Přehrání audio.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Databáze Sestavy.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Registr přechodných pobytů
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Vyhledávání souborů VY_32_INOVACE_10_1_11_AP.
Příkazový řádek CMD.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Výpočetní technika a algoritmizace I
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B19 Příkazový řádek: sítě AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Databázové systémy 2 Zkouška – 8:00. Příklad I – Procedura – 5 bodů Vytvořte proceduru P_ZK2(p_table_name VARCHAR2, p_min_nuls NUMBER, p_drop.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Základy práce s OS Windows
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Zapnutí a vypnutí počítače
Jednoduchá evidenční pokladna LICENČNÍ PRŮVODCE
MS DOS příkazový řádek Windows
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_2_12_20 Stav počítače   Patří do spuštění počítače spuštění programu Kreslení? Je třeba pro vypnutí počítače vypnout spuštěné.
Linux-příkazový řádek
Kofigurace & napájení Windows
Správa disků
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Systém souborů 1.
Základní informace - Ovládání systému
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

chkdsk , systeminfo, subst, shutdown Test disku Mgr. Jan Fiala chkdsk , systeminfo, subst, shutdown

chkdsk Příkaz se spostí z příkazové řádky Slouží: Mgr. Jan Fiala chkdsk Příkaz se spostí z příkazové řádky Slouží: Provede kontrolu aktuálního disku (pokud zadáme chkdsk bez parametru) Zkontroluje a opraví chyby disku

Parametry chkdsk /F – opraví chyby na disku Mgr. Jan Fiala Parametry chkdsk /F – opraví chyby na disku /V – u souborového systému FAT a FAT32 zobrazí úplnou cestu a název každého souboru, u NTFS zobrazí zprávy o vyčištění /R – vyhledá chybné sektory a obnoví čitelné informace (spolu s přepínače /F) /L:velikost - pouze pro NTFS, změní velikost souboru protokolu na zadanou velikost v kB /X – v případě potřeby vyvolá nejprve odpojení svazku (vyžduje i /F)

Mgr. Jan Fiala chkdsk - kontrola /I - pouze pro NTFS, provede kontrolu indexových záznamů /C - pouze pro NTFS, vynechá kontrolu cyklů v adresářové struktuře /B - pouze pro NTFS, opětovně vyhodnotí poškozené clustery svazku (vyžaduje i /R)

Mgr. Jan Fiala

Příkaz systeminfo Zobrazí podrobné informace o systému Mgr. Jan Fiala Příkaz systeminfo Zobrazí podrobné informace o systému Příkaz bez parametrů vypíše informace o systému na počítači, na kterém byl spuštěn Přepínači lze upravit podobu výstupu, případně specifikaci jiných počítačů

Mgr. Jan Fiala Parametry systeminfo /S pc – specifikuje počítač, pro který se mají vypsat informace /FO formát - specifikuje formát výpisu, (TABLE, LIST, CSV) /NH - ve výpisu se nebudou zobrazovat záhlaví sloupců (pouze u zobrazení TABLE a CSV)

Mgr. Jan Fiala

Příkaz subst Dočasné vytvoření virtuálního disku z libovolné složky Mgr. Jan Fiala Příkaz subst Dočasné vytvoření virtuálního disku z libovolné složky Vytvoří například zjednodušenou adresu k složce hluboko v adresáři Vytvořený virtuální disk bude k dispozici pouze do vypnutí počítače Nefunguje zde příkaz chkdsk nebo format

Použití subst Vytvoření: Zrušení subst subst virtuální_jednotka složka Mgr. Jan Fiala Použití subst Vytvoření: subst virtuální_jednotka složka subst virtuální_jednotka fyzická jednotka Zrušení subst subst virtuální_jednotka /D

Příkaz shutdown Umožní řízení procesu vypínání počítače Mgr. Jan Fiala Příkaz shutdown Umožní řízení procesu vypínání počítače Restart, uspání, hibernace, odhlášení uživatele, vypnutí Umožňuje i časový odpočet Využívá se v dávkových souborech

shutdown - přepínače /L - odhlášení uživatele /S - vypnutí počítače Mgr. Jan Fiala shutdown - přepínače /L - odhlášení uživatele /S - vypnutí počítače /R - restartování počítače /G - restartování počítače a následný restart všech registrovaných aplikací /A - přeruší vypínání systému (použít k zastavení odpočtu k vypnutí/restartu) /H - hibernace počítače /T x - vypnutí počítače s odpočtem času v sec Výchozí čas je 30 sekund.