Smart Grids I – IV. výzva Informační seminář Operačního programu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Advertisements

Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
ENVIROS - Company presentation
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Chytré sítě Smart grids.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Pracovní skupina Dopravní systémy a telematika
Individuální projekt OP VVV
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Webové portály LDS/MDS
Pracovní skupina Parkoviště P+R
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
Presentation Title 1st September 2002
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Seminář k 2. výzvě OPZ Prorodinná opatření
Transkript prezentace:

Smart Grids I – IV. výzva Informační seminář Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK)

Obsah: Ohlédnutí za III. výzvou SG I IV. výzva – změny hodnotících kritérií Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Dotazy technického charakteru Dotazy obecného charakteru – Mgr. Milan Kyselák

Ohlédnutí za III. výzvou SG I Datum vyhlášení výzvy: 31. 10. 2017 Datum ukončení příjmu žádostí o podporu: 28. 02. 2018 Druh výzvy: kolová Plánovaná alokace výzvy: 800 mil. Kč 5 podporovaných aktivit, pro LDS aktivita a): Komplexní opatření ke zlepšení spolehlivosti, informovanosti a zavádění bilance a optimalizace provozu v distribučních soustavách Plánovaná alokace aktivity a): 200 mil. Kč Výše podpory: 40 % ze způsobilých výdajů

Nedostatky nastavení hodnotících kritérií III. výzvy SG I B1: Existence technického dispečinku - 15 bodů Problém se získáním potvrzení nadřazeného dispečinku C1: Zvýšení spolehlivosti – 0 až 22 bodů Problém se vztažením na celkové ekvivalentní roční náklady a následné porovnání projektů navzájem Žadatel nemohl zjistit kolik bodů za toto kritérium získá C2: Přírůstek roční energie měřené a ovlivnitelné systémem lokální bilance v distribučních sítích k celkovým ekvivalentním ročním nákladům – 0 až 22 bodů Některé projekt nemohli toto kritérium z principu řešené oblasti naplnit C3: Zvýšení informovanosti provozovatele DS – 0 až 24 bodů (8 rozdílných kritérií, každé za 3 body) Problém s naplněním více kritérií v rámci jednoho projektu Projekt prakticky nemohl získat plný počet bodů

Projekty podané v předchozích výzvách V rámci III. výzvy podány 2 projekty v aktivitě a) Oba vyřazeny z důvodu chyb v podané žádosti a nezajištění jejich nápravy ani v režimu 3 x 10 V rámci II. výzvy podány 4 projekty v aktivitě a) z toho jeden vyřazen z důvodu nedosažení minimálního počtu bodů

IV. Výzva SG I Datum vyhlášení výzvy: 29. 6. 2018 Datum ukončení příjmu žádostí o podporu: 19. 12. 2018 Druh výzvy: průběžná Plánovaná alokace výzvy: 800 mil. Kč 5 podporovaných aktivit, pro LDS aktivita a): Komplexní opatření ke zlepšení spolehlivosti, informovanosti a zavádění bilance a optimalizace provozu v distribučních soustavách Plánovaná alokace aktivity a): 200 mil. Kč Výše podpory: 40 % ze způsobilých výdajů

Změny v nastavení hodnotících kritérií IV. výzvy SG I Zrušení specifického kritéria realizace v okresech s vyšším podílem nezaměstnaných osob B1: Existence havarijního plánu (nahradilo existenci technického dispečinku) 15 bodů => 30 bodů Žadatel prokáže, že projekt bude realizován v distribuční soustavě, jejíž provozovatel má vypracovaný havarijní plán v souladu s § 25, odst. 10, písm. j) energetického zákona č. 458/2000 Sb., (v platném znění) V případě, že předkládaný projekt bude realizován v distribuční soustavě, která nemá havarijní plán dle výše uvedených parametrů, tak projekt získává nulové bodové hodnocení a současně je vyřazen z dalšího hodnocení.

Změny v nastavení hodnotících kritérií IV. výzvy SG I C1: Zvýšení spolehlivosti – 0 až 28 bodů Zrušeno vztažení na celkové ekvivalentní roční náklady a následné porovnání projektů navzájem Žadatel předem ví kolik bodů za toto kritérium získá

Změny v nastavení hodnotících kritérií IV. výzvy SG I C1: Zvýšení spolehlivosti - změna způsobu určení Pc Celkový počet spínacích prvků na hladině vn v distribučních sítích s nově instalovanými DOI a DI, které lze využít pro vymezování místa poruchy a obnovu distribuce zákazníkům Neplatí: Pc = Pn,DOI + Pn,DI

Změny v nastavení hodnotících kritérií IV. výzvy SG I C1: Zvýšení spolehlivosti - změna způsobu určení Pc - příklad V LDS je VN síť s 10 vypínači, v rámci projektu bude osazen 1 vypínač s DOI a 1 vypínač s DI. Výpočet m = (1 + 0,5*1)/10 = 0,15, což odpovídá zisku 14 bodů (15%*0,9333)

Změny v nastavení hodnotících kritérií IV. výzvy SG I Přírůstek roční energie měřené a ovlivnitelné systémem lokální bilance Ve III. Výzvě samostatné kritérium (0 až 22 bodů) Ve IV. Výzvě zapracováno do kritéria Zvýšení informovanosti provozovatele DS Zrušeno vztažení k celkovým ekvivalentním ročním nákladům a následné porovnání projektů mezi sebou Žadatel předem ví kolik bodů za toto kritérium získá

Změny v nastavení hodnotících kritérií IV. výzvy SG I Zvýšení informovanosti provozovatele DS – 10/20/30 bodů ve III. výzvě kritérium C3, ve IV. výzvě kritérium C2 9 kritérií Za alespoň jednu funkcionalitu žadatel obdrží 10 bodů, za dvě 20 a za alespoň tři funkcionality obdrží 30 bodů. Projekt může reálně získat maximální počet bodů

Kontrola pozornosti

Hodnotící kritérií B1 Existence havarijního plánu Žadatel prokáže, že projekt bude realizován v distribuční soustavě, jejíž provozovatel má vypracovaný havarijní plán v souladu s § 25, odst. 10, písm. j) energetického zákona č. 458/2000 Sb., (v platném znění) EZ, § 25, odst. 10 zní: Provozovatel distribuční soustavy je dále povinen: j) každoročně zpracovávat a zveřejňovat předpokládaný rozvoj distribuční soustavy, a to nejméně na 5 let, o) vypracovat havarijní plány do 6 měsíců od udělení licence a dále je každoročně upřesňovat; při jejich tvorbě a upřesňování spolupracovat s provozovateli soustav, s jejichž zařízením je jeho zařízení propojeno,

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I?

Výběr z podaných projektů: výstavba a realizace automatizovaných dálkově ovládaných distribučních stanic a rozvoden nasazení dálkově ovládaných odpínačů regulace napětí snížení jalové složky vybudování nového datového bilančního centra inteligentní systém měření modernizace dispečerského a operativního řízení soustavy nové dálkově řízené spínací a monitorovací prvky analyzátory na měření kvality elektrické energie pro snazší identifikaci nežádoucích elektrických jevů v síti

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C1: Zvýšení spolehlivosti Žadatel prokáže, že předložený projekt očekává zvýšení spolehlivosti zvýšením penetrace spínacích prvků na hladině vn s instalovaným dálkovým ovládáním a dálkovou indikací průchodu poruchového proudu na dispečink (DOI) a prvků s nově instalovanou dálkovou indikací průchodu poruchového proudu na dispečink (DI) Spínací prvky DOI a DI Ovládací systém, dispečink

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 1. Zavedení schématu skutečného zapojení energetických sítí s údaji v reálném čase o stavech spínacích prvků, tocích a výrobě v bodech sítí významných z pohledu provozu Měřící/ovládací/řídící systém, dispečink Přenosové trasy body sítí významné z pohledu provozu

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 2. Zvýšení počtu bodů měření alespoň minutových hodnot elektrických veličin v distribuční síti s dálkovým přenosem těchto hodnot do dispečerského řídicího systému Měření měřící/dispečerský systém Přenosové trasy

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 3. Zvýšení počtu měřících míst s měřením kvality elektrické energie s dosažením alespoň jednoho měřícího místa na každé DTS s vyhodnocením hodnot v minimálním rozsahu úrovně napětí ve stanovených mezích a přerušení s dobou trvání alespoň 1 sekunda a současně ne delší než 3 minuty. Měření kvality měřící/dispečerský systém Přenosové trasy

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 4. Implementace nových funkcí zpracování údajů, alarmů a událostí z implantovaného inteligentního měření jdoucího nad úroveň měření činného a jalového výkonu. Nadřazené systémy, nadstavby stávajících SW Přenosové trasy/rozhraní

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 5. Zvýšení efektivity provozu a obsluhy zprovozněním multiutilitního dispečinku pro sběr, zpracování a vyhodnocení dat a událostí z více obsluhovaných utilit v rámci jednoho technologického řešení. Dispečink, dispečerský systém Přenosové trasy/rozhraní pro jednotlivé utility

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 6. Zpracování vlastní predikce spotřeby konečných zákazníků a výroby v obsluhovaném území provozovatele DS. Predikční systém (SW, HW) Dispečink, dispečerský systém Přenosové trasy

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 7. Zpracování technických ztrát dle jednotlivých napěťových úrovní a oblastí z hodnot inteligentního měření se stejnou časovou značkou výpočtový systém (SW, HW) Dispečink, dispečerský systém Přenosové trasy

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 8. Nasazení automatizovaného systému snížení přetoků jalového výkonu do nadřazené soustavy systém pro vyhodnocení/řízení (SW, HW) zařízení realizující snížení přetoků jalového výkonu dispečink, dispečerský systém měření, přenosové trasy

Jaké projekty přihlásit v rámci SG I? Kritéria Potřebnosti a relevance projektu C2: Zvýšení informovanosti provozovatele DS 9. Přírůstek roční energie měřené a ovlivnitelné systémem lokální bilance Smart měření (SW, HW) dispečink, dispečerský systém měření, přenosové trasy

Dotazy technického charakteru

Dotazy obecného charakteru Mgr. Milan Kyselák

Děkujeme za pozornost Ing. Václav Derfl tel. 224 852 788 mob Děkujeme za pozornost Ing. Václav Derfl tel. 224 852 788 mob. 724 636 024 e-mail: derfl@mpo.cz Mgr. Milan Kyselák tel. 224 852 231 mob. 725 570 981 e-mail: kyselak@mpo.cz