Zahřívání vodiče při průchodu el. proudu, pojistky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika Zkrat.
Advertisements

Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Elektromagnet a jeho užití
Pojistky nízkého napětí
Proudové chrániče.
Přístroje nízkého napětí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický obvod IV..
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Zahřívání vodiče při průchodu
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Ochrany proti nadproudům
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Elektřina v domácnosti
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Pojistky, přepěťové ochrany
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
Zkrat.
barevné značení izolovaných vodičů a kabelů
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Této práci říkáme elektrická práce.
Nestacionární magnetické pole
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Pojistky EL3
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
Ochrana při přetížení kabelů
Instalační jističe.
Pojistky nízkého napětí
Pojistky nízkého napětí
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
Anotace Materiál slouží k představení tématu ochrany elektrických obvodů před zkratem. Seznámí se s pojmy pojistka a jistič.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Jističe.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
Tepelné účinky elektrického proudu Základy elektrotechniky 1 Tepelné účinky elektrického proudu Ing. Jaroslav Bernkopf.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektřina v domácnosti
Základní škola Čelákovice
Schematické značky - opakování
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektromagnet a jeho využití
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Veličiny magnetickeho pole
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Ostatní přístroje nízkého napětí
Magnetické pole cívky Elektromagnet
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Zahřívání vodiče při průchodu el. proudu, pojistky Mgr. Vendula Bílková ZŠ Burešova 2018

Zahřívání vodiče při průchodu el. proudem průchodem el. proudu vodičem se vodič ohřívá - ale ne ve všech částech obvodu stejně – závisí na: délce, tloušťce a látce, z níž je vodič vyroben využívá se v tepelných el. spotřebičích – ty zahřívají jiná tělesa a látky

Domácnost - zvýšení proudu ve vedení každý obvod v domě - uzpůsoben určité velikosti el. proudu zvýšení el. proudu = přehřátí vodičů Důsledky: přetížení obvodu (př. více spotřebičů v zásuvce) zkrat (př. spotřebič ve vodě, vrtání do zdi) požár

Zkrat Zkrat = stav, kdy v el. obvodu neprochází el. proud přes spotřebič, ale přímo od jednoho pólu zdroje k druhému.

Přístrojová trubičková pojistka Pojistky předcházení zkratu – tavné, přístrojové pojistky, automatické jističe princip – při navýšení proudu se tavný drátek roztaví a el. obvod se přeruší Jistič Bytové pojistky (závitové) Přístrojová trubičková pojistka skleněná Nožové pojistky (automobilové)

Zdroje http://www.buynet.com.py/productos/placa-infrarroja-tokio-667.html https://www.alza.cz/remington-ac9096-silk-dryer-d2271408.htm https://www.g21-vitality.cz/rychlovarna-konvice-g21-glaze-stainless-glass.html?gclid=Cj0KCQjw6J7YBRC4ARIsAJMXXscbVpKnBkRTDiX7YsHWUyQttuE5XoKessgfimOkxPOEuf6OQrOSbngaApBAEALw_wcB https://www.e1.cz/produkt/1180833-jistic-pl6-c25-3-25a?gclid=Cj0KCQjw0a7YBRDnARIsAJgsF3PJcJ--UJ-1IJaeXi6E9Ymdy2dzwM2LhLwDJTXzd_ERh1nan8lrnt8aAkdiEALw_wcB&t=popis Prezentace - http://slideplayer.cz/slide/11603012/ Prezentace Bobál - DUM VY_32_INOVACE_16_28_zkrat