Mgr. Martin Titman Mgr. et Mgr. Nora Staňková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Mgr. Aleš Adamec vedoucí Domova Pístina závěrečná konference Už nechci v kleci! 20. – , Ústí nad Labem.
Mgr. Ivana Radimecká & PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc. VI. ročník AT semináře Libereckého kraje „Síťování adiktologických služeb v péči o závislého.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
2 Marketingové koncepce
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Výchozí stav DOZP Zašová
Pracovní porada Pracovní list.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Pracovní porada Pracovní list.
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Terapeutické komunity
Služby následné péče.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Ošetřovatelský proces v primární péči
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Životní cyklus.
Děti odsouzených rodičů
Psychologie test.
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Supervize jako „koření“
KURÝR dlouhodobá brigáda
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Hroznatova akademie 11. října 2018
Strategické řízení a plánování
Gymnázium INTEGRA BRNO – pár nápadů a inspirací
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Mgr. Martin Titman Mgr. et Mgr. Nora Staňková Závislost na službách Mgr. Martin Titman Mgr. et Mgr. Nora Staňková

Organizační závislost Rozvoj adiktologických služeb – kontinuita, specializace ale Riziko odmítání uživatelů v běžných službách z důvodu existence specializovaných; podpora „výjimečnosti“ drogových klientů; vracející se důraz na drogy místo na bio-psycho-socio-spirituální faktory

Klient často neví, že službu lze dostat v běžném zařízení Místo prošlapávání cest v běžných službách máme tendenci zavádět nové služby v zařízeních. ADIKTOLOGIE – obor, který má tendenci suplovat služby, které mají být normálně dostupné základní práce je pořád stejná, ale jelikož je to LOGIE, je to tak nějak nóbl

Psychosociální závislost Vazby na adiktologické služby Přenosové procesy ID hledá adekvátní SUPEREGO Sounáležitost s homogenní skupinou (toxiklienti a toxipracovníci) Upřednostňování „profese“ před osobností Vyhýbání dospělým vztahům

Přenosové procesy Máme tendenci být karikaturou našich klientů: „pozitivní“ bezhraničnost „obětavé“ sebezanedbávání omezené kontakty mimo vlastní sociální bublinu Socializující se klienti mají tendenci být naší karikaturou: hodnocení kvality práce primárně podle snahy a ideje pasivně agresivní shovívavost místo zřetelného odsouzení obětavost v nápravě křivd na úkor sebepéče škatulkování místo reálných hranic

Proces komunikační a hodnotové socializace Uživatel problémový v rodině a okolí Uživatel problémový všude Uživatel problémový ve službách (částečné omezení kontaktu s běžným světem) Pasivní proces změny – přirozený osobnostní růst, zkušenosti, běžná komunikace ve službách… Uživatel fungující ve službách Aktivní proces změny – externí motivace, léčba, resocializace Uživatel fungující ve světě, který znají a uznávají pracovníci služeb Jak jsem viděl u klientů bez reálného zázemí mimo služby či toxi scénu

Kasuistika – Vojtěch, 51 let (zdrav. péče) Anamnéza: st.p.th. VHC, epilepsie chronický bércový vřed LDK (od 1992), má tendenci k hojení, ale trvá zanedbávání abúzus OPI, BZD nezaměstnaný, bez domova, recidivista (+ vražda) Co chce? nahodilá ošetření bércového vředu, stříkačky Kam patří? chir./int. ambulance, domácí ošetření, postpenitenciární péče Identifikuje se jako „feťák“ a „vrah“– primární předpoklad, že mu nikde (jinde) nepomůžou Bazální péči má v adiktologickém zařízení a stačí mu to – malé nároky na sebe i na pomoc

Kasuistika – Jarmil, 35 let (soc. péče) Anamnéza: po těžkém úrazu hlavy, krku a trupu evidován na ÚP, uživatel drog Co chce? vyřídit invalidní důchod Služby: orientace v procesu vyřízení ID, žádost o ID, zajištění evidenčních listů zaměstnání, vyplnění profesního dotazníku, zajištění lékaře a zdravotnické dokumentace Komplikace: obtížná komunikace s klientem po telefonu (po úrazu "huhlavá řeč"), při osobním kontaktu je řeč srozumitelná Kam patří? OSSZ (vše má v kompetenci) Identifikuje se jako součást „feťáckého“ prostředí – nepředpokládá, že by mu jinde poskytli pomoc

Naše závislost na službách Obživa Identita Popularita (pozitivní / negativní) …práce s ne-mocnou částí společnosti, chceme, aby byla mocná? Důraz na abstinenci nám dává jistotu, že o práci nepřijdeme, lidi budou brát vždycky; socializovaný „normální“ uživatel pro nás není výhodný – specifická kodependence

Děkujeme za pozornost.