Fyzika 2.E 4. hodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Advertisements

METODA LINEÁRNÍ SUPERPOZICE SUPERPOSITION THEOREM Metoda superpozice vychází z teze: Účinek součtu příčin = součtu následků jednotlivých příčin působících.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Teplota a její měření.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_01 Název materiáluTeplota.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
6. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ
povrchů a koloidních soustav
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Základy rovnovážné termodynamiky
Lineární funkce - příklady
Dynamika hmotného bodu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
zpracovaný v rámci projektu
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
„Svět se skládá z atomů“
Rozklad mnohočlenu na součin
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
8.1 Aritmetické vektory.
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
8.1.2 Podprostory.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Teplo.
Kvadratické nerovnice
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
8.1.3 Lineární obal konečné množiny vektorů
Elektrárny 1 Přednáška č.4 Pracovní látka TE (TO)
Kalorimetrie měření tepla
Základy elektrotechniky Řešení stejnosměrných obvodů s více zdroji
Rovnice s absolutními hodnotami
Molekulová fyzika Stavové změny ideálního plynu (při stálé hmotnosti) z energetického hlediska.
Měrná tepelná kapacita látky
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
Závislost elektrického odporu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Lineární funkce a její vlastnosti
Molekulová fyzika Sytá pára.
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Fyzika 2.E 4. hodina

Měření teploty Teplotu lze měřit pomocí teploměru ( srovnávací těleso ) na základě termodynamické rovnováhy.

Nultý zákon termodynamiky : Dvě makroskopické soustavy , z nichž každá je sama o sobě v termodynamické rovnováze s touž třetí makroskopickou soustavou ( teploměr) , jsou navzájem v termodynamické rovnováze. Aplikace známého zákona z matematické logiky ( tranzitivní zákon) TA = TC a zároveň TB = TC , pak platí : TA = TB Tělesům, která jsou při vzájemném dotyku v rovnovážném stavu, přiřazujeme stejnou teplotu.

Teploměr musí obsahovat teplotní stupnici Teploměr musí obsahovat teplotní stupnici. Stupnice vytvořena mezi dvěma základními teplotami 0°C a 100 °C – Celsiova teplotní stupnice. Takto vytvořený teploměr je bohužel závislý na použité teploměrné látce a veličině, pomocí které teplotu měříme ( změna objemu, tlaku, elektrického odporu ….).

Termodynamická teplota Východiska : Teplota je intenzivní veličina ( kvalita) musíme tedy používat jinou, extenzivní veličinu ( kvantitu) , pomocí které budeme teplotu měřit. Takové veličině budeme říkat termodynamická proměnná. Nejjednodušším vztahem mezi teplotou (T) a termodynamickou proměnnou (x) je přímá úměrnost : T(x)= b*x .

Jako termodynamické proměnné by bylo ideální použít dodané a odevzdané teplo, to je ovšem z mnoha hledisek ( např. ztráty) nerealizovatelné. Proto používáme, jako termodynamickou proměnnou, například tlak plynu za konstantního objemu. x=p , v0 = konst. Vzhledem k použité konstantě b je nutné zvolit nějaký počáteční bod, tím se stal stav , kdy se voda nachází v termodynamické rovnováze ve fázi pevné, kapalné i plynné. Pro tlak 610,61 Pa a základní teplotě T0 = 273,16 K.

Plynový teploměr

Pokud budeme takto různými teploměrnými plyny měřit teplotu varu vody, i zde se budou hodnoty lišit v závislosti na použitém plynu. Pokud ovšem provedeme extrapolaci pro nulový tlak, dostaneme vždy shodnou hodnotu bodu varu vody T = 373,15 K, viz graf