Představení aktivit Krajského úřadu (odboru regionálního rozvoje) týkajících se VVI 20. 2. 2019 Ústí nad Labem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Individuální projekt OP VVV
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Implementační projekt KAP
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Setkání kariérových poradců
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Transkript prezentace:

Představení aktivit Krajského úřadu (odboru regionálního rozvoje) týkajících se VVI 20. 2. 2019 Ústí nad Labem

Regionální inovační strategie ÚK Inovační vouchery Obsah prezentace Regionální inovační strategie ÚK Inovační vouchery ECRN – Thematic Area Chemicals

Regionální inovační strategie Ústeckého kraje RIS ÚK Regionální inovační strategie Ústeckého kraje Schválená zastupitelstvem ÚK únor 2014 Krajská příloha k národní RIS 3 Schválená zastupitelstvem ÚK červen 2014 Aktualizace Regionální inovační strategie Ústeckého kraje a zároveň Krajské přílohy k národní RIS 3 Schválená zastupitelstvem ÚK leden 2019

Zpřesnění oblastí specializace Propojení na další aktivity kraje Cíl: Důvod a cíl aktualizace Sjednocení dokumentů Posun v realizaci RIS Zpřesnění oblastí specializace Propojení na další aktivity kraje Cíl: Užší zaměření na inovace Otevřený inovační ekosystém Opora pro jednotlivé aktéry

Tradiční oblasti specializace: - Energetika, zdroje, dodavatelské a navazující obory, rekultivace - Organická a anorganická chemie - Výroba skla a porcelánu Nové výzvy: - Mobilita - Smart cities

A. Lidé pro inovace, výzkum a vývoj Oblasti změn A. Lidé pro inovace, výzkum a vývoj B. Inovativní a konkurenceschopné firmy C. Kvalitní výzkum a jeho aplikace D. Inovace ve veřejné sféře E. Podpora inovačního ekosystému

Průnik priorit

Identifikace a rozvoj talentů Popularizace vědy a techniky A. Lidé pro inovace, VaV Identifikace a rozvoj talentů Soutěže, práce s talenty, stipendia Popularizace vědy a techniky Ukázkové hodiny, mobilní populariz., exkurze, letní školy, Fab-lab Školní vzdělávání Vybavení, spolupráce škol a firem Spolupráce studentů a firem Bc a Dp práce, stáže, absolventi, stipendia Získávání talentovaných lidí Propagace, porad. pro zaměstnavatele, služby pro příchozí

Vznik a růst nových firem Služby pro MSP Propojení firem a VO B. Inovativní a konkurenceschopné firmy Vznik a růst nových firem Podnikavost, poradenství, inkubační program, finanční podpora Služby pro MSP Poradenství pro inovace & pro byznys, podpora přípravy projektů Propojení firem a VO Inov. vouchery, matchmaking, databáze, větší projekty spolupráce Moderní technologie pro MSP Technol. experti, služby VO, demonstrační pracoviště, podnikový VaV Spolupráce firem Klastry, sdílená infra, společné profesní vzdělávání, větší projekty

Zlepšení kapacit a kompetencí VaV center Podpora přípravy projektů C. Kvalitní výzkum a jeho aplikace Zlepšení kapacit a kompetencí VaV center Materiální a nehmotné vybavení, mobilita výzkumníků, posilování týmů Podpora přípravy projektů Asistenční vouchery / kofin., propojení na aplikační partnery Komercializace výsledků VaV Databáze + akce, fond PoC, poradenství, propojení na komerc. pracoviště v ČR, vlastní pracoviště komercializace, popularizace výsledků výzkumu

Podpora při realizaci smart cities Krajsky specifická území D. Inovace ve veřejné sféře Podpora při realizaci smart cities Platforma, dobrá praxe, mapování trendů, pilotní řešení, zapojení studentů a firem, inovativní zakázky, e-government Krajsky specifická území Rekultivace, ukončení provozu elektráren

Data o inovačním ekosystému Národní a mezinárodní spolupráce E. Podpora inovačního ekosystému Data o inovačním ekosystému Indikátory, mapování firem a VO, sdílení dat Národní a mezinárodní spolupráce Zapojení kraje, zapojení měst, zapojení dalších aktérů Marketing inovačního ekosystému Marketingová strategie, celková komunikace kraje, sdílené marketingové nástroje

Řídicí a implementační struktura Indikátorová soustava Implementace Řídicí a implementační struktura Krajská rada pro konkurenceschopnost, odborné platformy, RIS3 manažer Indikátorová soustava Pracovníci ve VaV, VŠ vzdělanost, výdaje na VaV, tržby za inovace

Inovační vouchery Program Inovační vouchery podporuje spolupráci podnikatelských subjektů z Ústeckého kraje s výzkumnými organizacemi z České republiky. Finanční podpora motivuje firmy k navázání kontaktu s výzkumnými organizacemi. Primárním cílem programu je, aby první vzájemné seznámení posléze přerostlo v trvalou spolupráci. Inovační voucher je jednorázová neinvestiční dotace, kterou může podnikatelský subjekt získat na pořízení služeb, které mu poskytne výzkumná organizace. Firmy tak mohou využít znalosti nebo kapacity, kterými samy nedisponují, a díky tomu inovovat své produkty, procesy nebo služby. Inovační vouchery zvyšují konkurenceschopnost podniků z Ústeckého kraje. Zároveň podporují spolupráci výzkumné sféry s oblastí aplikace.

Inovační vouchery - čísla Program běží od roku 2015 Vouchery za 4 ročníky: 131 žádostí celkem 92 různých firem 71 žádostí úspěšných (udělena dotace) Vyplaceno 5 040 966 Kč (za 3 ročníky, 2018 není ukončen)

Inovační vouchery 2019 Vyhlášení programu 20. 12. 2018 Předkládání žádostí 21. 1. – 28. 2. 2019 Hodnocení žádostí Březen 2019 Rozhodnutí Rady Ústeckého kraje o poskytnutí podpory 10. 4. 2019 Oznámení o poskytnutí/neposkytnutí podpory 2. pol. dubna 2019 Dokončení projektů – nejpozději 31. 1. 2020 Předložení závěrečných zpráv do 30 dnů od dokončení projektu, nejpozději 28. 2. 2020 Celkový finanční rámec programu Inovační vouchery Ústeckého kraje 2019 vychází ze schváleného rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 a činí 2 mil. Kč + nevyčerpané zůstatky programu z roku 2018. Podíl dotace je maximálně 70 % z celkových způsobilých výdajů (bez DPH) projektu, dotace přitom musí být min. 50 000 Kč a max. 199 000 Kč.

Ústecký kraj – odbor regionálního rozvoje tel.: 475 657 559 Inovační vouchery – kontaktní osoby Mgr. Miroslav Cingl S3 manažer (ICUK) tel: 607 507 541 e-mail: cingl@rra.cz Ing. Jan Kadraba Ústecký kraj – odbor regionálního rozvoje tel.: 475 657 559 e-mail: kadraba.j@kr-ustecky.cz

ECRN ECRN (Evropská síť chemických regionů) je sítí 13 evropských regionů z 6 různých členských států EU Chemické regiony si v rámci ECRN vyměňují zkušenosti, informace, know-how, vytváří společné projekty, hledají řešení obecných i velmi specifických problémů a reagují na výzvy chemického odvětví a spolupracují s dalšími zúčastněnými stranami na evropské úrovni. Ústecký kraj je jediným zapojeným regionem z České republiky do ECRN (od roku 2006) Kraj se zapojil prostřednictvím této sítě např. do projektů logistiky v chemickém průmyslu (Chemlog, ChemLog T&T, ChemMultimodal) a podpory chemických klastrů (Chemclust), v jehož aktivitách chce kraj pokračovat i nadále.

Cílem je stanovení 3 – 4 priorit podpory. ECRN – Thematic Area Chemistry Ústecký kraj byl vybrán jako jeden ze 6 pilotních regionů pro ověřování absorpční kapacity pro inovace v chemickém průmyslu pro připravované programové období fondů Evropské unie 2021 - 2027. Úzká spolupráce se Svazem chemického průmyslu ČR a Odbornou pracovní skupinou pro chemii. Další jednání v Halle 25. 2. 2019 Cílem je stanovení 3 – 4 priorit podpory.

Poslední snímek 