Ekologie v historickém kontextu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Albert Einstein.
Literární věda.
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Vznik a vývoj litosféry
SYSTEMATICKÁ BIOLOGIE
Den Země – svátek planety
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Mapa České republiky Univerzita Karlova / Charles University (Praha, Plzeň, Hradec Králové) Jazykové kurzy – 1 rok – placené (po nich vstup.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
III/2 XV A
Stvoření světa, vznik člověka
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Zkoumání a ochrana přírody
Významné osobnosti fyziky a chemie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Věda a technika konce 19.st.
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Antonie Henri Becquerel
Úvod do ekologie.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Systém a evoluce rostlin
Úvod do systému rostlin
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
Základní ekologické pojmy
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná. 980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Marie Curie-Sklodowská
EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_08_15A_Charles Darwin Téma: Přírodopis pro.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Ekologie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Základy zbožíznalství
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Ekologie v historickém kontextu

Ekologie v historickém kontextu Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu ekologie v historickém kontextu Je určena pro výuku ekologie v 1. ročníku střední školy

Co vlastně ekologie je? Věda zabývající se vztahem organismů a jejich prostředí V širokém smyslu je to ochrana životního prostředí Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem. Jako první tak nazval a definoval tento vědní obor Ernst Haeckel v roce 1866. Dále se ekologie užívá v širokém smyslu jako ochrana životního prostředí nebo dokonce místo přírodní prostředí (např. ekologicky šetrný výrobek znamená výrobek šetrný k životnímu prostředí). Toto užití - viz ochrana přírody. Ekologie může být také označení pro určitou ideologii (např. v tvrzení hlubinná ekologie je základním přesvědčením radikálního ekologického hnutí [1]). Toto užití - viz ekologismus. Tento článek se dále zabývá vědou ekologií. Ekologie vychází z: biologie, meteorologie, klimatologie, geologie, geografie, fyziky, chemie, antropologie, lékařských věd (hygiena), ekonomiky, práva, historie, psychologie, technických věd.

Ekologie v dávné minulosti Ekologické poznatky jsou starší než samotný pojem ekologie První záznam o ekologii pochází z 19. století Ekologie se zabývá vztahem organismů k vnějšímu prostředí Ekologie patří mezi základní biologické disciplíny Mnohé ekologické poznatky jsou starší než samotný pojem ekologie. První ekologické poznatky vznikaly, když byl člověk lovec a sběrač.

Někteří z důležitých vědců C. Linné: Základy botanické a zoologické systematiky. J. B. Lamarck: Odhalil závislost organismů na vnějším prostředí. E. Haeckel: Definice ekologie. Ch. Darwin: Získal základní představy o přirozeném vzniku a vývoji druhů evolucí

Carl Linné Velký zájem o rostlinstvo Doktor lékařství Správce botanické zahrady Vydával spisy o rostlinách Vytvořil druhotné názvy pro rostliny Karl Linné pochází ze Švédska z rodu původně selského.L.se učil na obecné škole a pak na střední škole ve Wexio.Jeho prospěch byl poněkud nevalný a hrozilo mu že bude dán na řemeslo.Naštěstí se ho ujal lékař z Wexio Jan Rothman.L. zdědil po otcovi velký zájem o rostlinstvo,a proto byl poslán na studium lékařství v Lundu,kde tamní profesor botaniky Kilian Stobaeus L. zpřístupnil vlastní knihovnu a i jinak ho podporoval ve studiu rostlinstva, k němuž ještě byl upoután spisem Vaiilantovým o stavbě květů.Z Lundu se ¨L. odebral s malými prostředky do Upsaly,aby ve studiu pokračoval.Zde u profesora Olafa Rudbecka mohl studovat zoologickou literaturu i sbírky jeho (švédského ptactva).Také se ho ujal theolog Olaf Celsius,který ho hmotně podporoval a jemu L. pomáhal při práci o rostlinách biblických.Roku 1732 byl vypraven na cestu do Laponska,kterou mu zaplatila upsalská spol. věd. Po návratu obdržel malé stipendium a podnikl cestu do Fahlunu za účelem studia mineralogického.Ve Fahlunu se také seznámil s dcerou tamního movitého lékaře Jana Moraeusa,zasnoubil se s ní a nabyl tak prostředků,kterými mohl krýt své výlohy a své promoce na doktora lékařství.Tuto hodnost bylo nutno dle tehdejšího zvyku získat v cizině.za tímto účelem odjel v.r.1735 do Harderwijku v Holandsku a téhož roku byl zde povýšen na doktora lékařství.V Holandsku nadále zůstal a po krátké době se seznámil s mnoha významnými přírodovědci a také s bohatým purkmistrem amsterdamským Cliffordem,který ho hmotně podporoval a poté ho učinil správcem bohaté botanické zahrady v Hartecampu.V r.1736 uveřejnil své první spisy,kterými upoutal nemalou řadu vědců.R.1738 se odebral do Příže,kde byl zvolen dopisujícím členem akademie věd.Téhož roku se L. vrátil do vlasti.Aby se hmotně zajistil,stal se lodním lékařem ve Stokholmě .V r. 1739 byl zvolen presidentem nově založené švédské akademie.R. 1941 procestoval ostrovy Oland a Gotland.Poté vydal nové spisy např.“Květenu“ a „Zvířenu švédskou“ a opětovně vydal své přední spisy.Byl také dobrým učitelem,vychoval řadu žáků.R. 1747 se stal lékařem královým a r.1762 byl povýšen do stavu šlechtického.Jako šlechtic si také změnil jméno na Karel z Linné.Téhož roku ho zvolila francouzská akademie za svého zahraničního člena.V r.1764 předal své „žezlo“ svému synovi a žil dále na svém statku v Hammarby.Jeho zdraví bylo poté otřeseno nemocemi a později se začaly dostavovat opětovné návaly mrtvice,jimž po krátké době podlehl.

Ernst Haeckel Rozpracoval bigoenetický zákon Účastnil se mnoha expedic s cílem poznat přírodu Napsal mnoho děl z jeho cest Popsal více než 4000 živočišných děl Rozpracoval biogenetický zákon, učení o fylogenezi, idey přirozeného vzniku člověka z anorganických látek. Haeckel se účastnil mnoha expedic s cílem poznat přírodu a její celistvost a bohatost. Jedna z prvních studijních výprav v italské Messině, jejímž cílem bylo studium podmořského světa, měla rozhodující vliv na jeho vědecké dílo. Několikaleté zkoumání pak zúročil v díle Monografie o radiolariích. Studiu těchto organismů se věnoval přes 12 let. Popsal během nich více než 4000 živočišných druhů, které i kreslil; jeho kresby obsahuje známá kniha Kunstformen der Natur. Haeckel je někdy označován jako „německý Darwin“. Hlásil se k myšlenkám tzv. sociálních darwinistů a tím se stal vzorem pro budoucí zastánce eugeniky, kterou praktikovali nacisté.

Charles Darwin Anglický vědec Jezdil na výzkumné cesty kolem světa Založil evoluční biologii S Alfredem R. Wallcem se dělí o teorii evoluce Ch. Darwin: Anglický vědec, byl synem lékaře a vnukem botanika. Vystudoval geologii a později se zabýval studiem geologických formací v horách Walesu. Vyrazil také na výzkumnou cestu kolem světa na lodi Beagle (27. prosince 1831 – 2. října 1836). Na této cestě nasbíral cenný přírodovědecký materiál a získal základní představy o přirozeném vzniku a vývoji druhů evolucí, jejímž hlavním hybatelem měl být přírodní výběr. Nejzásadnější pro něj byl pětitýdenní pobyt na Galapágách. Charles Robert Darwin (12. února 1809 – 19. dubna 1882) byl britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie. Evoluční teorii opíral o přírodní výběr a pohlavní výběr. („Pohlavní výběr závisí na převaze určitých jedinců nad druhými stejného pohlaví, což se týká propagace druhů; zatímco přírodní výběr závisí na vítězství obou pohlaví, v každém věku, za normálních podmínek života.“- Charles Darwin, 1871.) Byl synem lékaře a vnukem botanika. Vystudoval teologii na University of Cambridge, studia ukončil v roce 1831. Zpočátku se zabýval studiem geologických formací v horách Walesu, načež se roku 1831 vydal na 1742 dnů trvající výzkumnou cestu kolem světa na lodi HMS Beagle (27. prosince 1831 – 2. října 1836). Během této plavby Darwin shromáždil cenný přírodovědecký materiál a uspořádal svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejímž hlavním hybatelem měl být dle jeho názoru přírodní výběr. Nejzásadnější byl pro něj v tomto ohledu pětitýdenní pobyt na Galapágách. O autorství teorie evoluce se Darwin dělí s Alfredem R. Wallacem.

Zdroje Wikipedie. [online]. [cit. 2012-10-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin Wikipedie. [online]. [cit. 2012-10-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ernst_Haeckel Wikipedie. [online]. [cit. 2012-10-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Linn%C3%A9