Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Advertisements

DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Socioekonomická charakteristika Číny 4
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
AMERIKA USA – Základní údaje III2-Z7-I-12
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Dopravní zeměpis Jordánska a Sýrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Hospodarz. Dostupné z Metodického portálu.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Zadání samostatné práce.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Věková struktura obyvatelstva
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Urbanizace Zdroj obrázku: 5
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Interaktivní test z fyziky – 6. ročník
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Mezinárodní migrace Zdroj: 5
Změna teploty vzduchu v průběhu času
Rychlé počítání v časovém limitu 15 nebo 30 vteřin
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva ? Prezentace je určena pro samostatnou práci a obsahuje deset povinných a tři volitelné úkoly s odkazy na internetové zdroje. Pro zapsání odpovědí je pracovní list, který je přílohou této prezentace. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Zicha. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Počet obyvatel na Zemi A. Počet obyvatel na Zemi Na stránkách Worldometers si prohlédněte číselné údaje v části světová populace. Odpovědi na otázky č. 1–4 zapište do pracovního listu. Počet obyvatel na zemi Náhradní zdroj: Worldometers Population City Nejlidnatější státy Přirozená měna obyvatel Jaký je současný počet obyvatel? 1. Dokážete podle údajů dosavadní části kalendářního roku vytvořit pomocí výpočtu odhad čistého populačního přírůstku pro tento kalendářní rok? 2. Kolik lidí se v průměru každou minutou narodí a kolik zemře? 3. Jaký je absolutní denní přirozený přírůstek? 4. Vývoj počtu obyvatel v budoucnu Google

Nejlidnatější státy B. Nejlidnatější státy S pomocí níže uvedených zdrojů doplňte text v pracovním listu. 5. Počet obyvatel na zemi Nejlidnatější státy City populations worldwide Nejlidnatější země Nejlidnatější země světa Přirozená měna obyvatel Čína Indie USA Nigérie Vývoj počtu obyvatel v budoucnu Dokážete zdůvodnit rozdíl v odhadu vývoje počtu obyvatel mezi Čínou a Indií do roku 2050? Volitelný úkol Google

Přirozená měna obyvatel C. Přirozená měna obyvatel, fáze demografické revoluce Na interaktivní mapě stránek world population map sledujte uvedené demografické údaje: vývoj míry porodnosti, míry úmrtnosti a přirozeného přírůstku. V části „Select an indicator“ vyber: „birth rate“ (míru porodnosti) „mortality rate“ (míra úmrtnosti) „anual rate of population (hrubá míra přirozeného přírůstku) Počet obyvatel na zemi World population map Nejlidnatější státy Náhradní zdroj: esa.un.org Přirozená měna obyvatel Dokážete z výše uvedených ukazatelů interaktivní mapy vyčíst, které oblasti Země ještě procházejí demografickou revolucí? Uveďte příklad státu. Využijte text v učebnici o demografické revoluci. 6. Uveďte příklad státu, ve kterém dochází ke druhému demografickému přechodu. 7. Vývoj počtu obyvatel v budoucnu Na stránkách esa.un.org vyberte mapu „total fertility rate“ (úhrnná plodnost) a doplňte text v pracovním listu. Volitelný úkol Google Co je plodnost? Co je úhrnná plodnost?

? Vývoj počtu obyvatel v budoucnu D. Vývoj počtu obyvatel v budoucnu 1 Která z uvedených variant vývoje počtu obyvatel na Zemi je podle vás nejpravděpodobnější? 8. Jaké důsledky v budoucnu by mohla mít varianta č. 1? 9. Za jakých předpokladů by mohla nastat varianta č. 3? 10. Počet obyvatel na zemi Nejlidnatější státy ? 1 2 3 Přirozená měna obyvatel Vývoj počtu obyvatel v budoucnu Ve kterém světadíle se očekává největší tempo růstu počtu obyvatel? Volitelný úkol Google

Plodnost Zdroj: Conscious. Commons.wikimedia.org: World population (UN).svg [online]. 2017. [cit. 2017-10-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW:<https://commons.wikimedia.org/wiki/File:World_population_(UN).svg>.

Použitá literatura: Anděl, Jiří. a kol.: Makroregiony světa. Regionální geografie pro gymnázia. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2010. ISBN 978-80-86034-78-2. Hanus, M.; Šídlo, L.: Školní atlas dnešního světa. Praha: Terra klub, 2011. 1. vydání. ISBN 978-80-902282-6-9. Klímová, Eva. Školní atlas světa. Praha: Kartografie Praha, 2007. 2. vyd. ISBN 978-80-7011-925-9. Matoušková, Alena a kol.: Geografie pro střední školy. Socioekonomická část. Praha: SPN, a.s. 2014. ISBN 978-80-7235-545-7.