9.Vrcholný a pozdní středověk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik měst a jejich význam
Struktura středověké společnosti
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Vrcholný a pozdní středověk
Zemědělství ve středověku
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Aténský stát za Solóna 1.
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Identifikátor materiálu:ICT_ x- xx Pořadové číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Anotace AutorTomáš Lešingr Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřebyžádné.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
Vrcholný středověk 12. – 14. století.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Transkript prezentace:

9.Vrcholný a pozdní středověk

Společnost Rozvoj zemědělství = změny ve společnosti Chomout: zápřahem zvířete se zvýší výkon při orbě, nákladu Trojpolní systém půdy = pro uchování živin a posílení kvality půdy Pravidelné střídání tří částí půdy: Ozim (1. část-obilí, seté na podzim) Jař (2. část-obilí, seté na jaře) Úhor (leží ladem-bez osazení, pastva dobytka)

kolonizace Více úrody = více lidí a vznik nových vesnic Kolonizace = osidlování nových, dosud pustých oblastí Vykácení lesů (souhlas krále, šlechtice, kláštera) a vznik vesnice (osvobozena dočasně od dávek, daní, poplatků) 12.-13. století: Čechy kolonizovány i cizinci (Belgie, Nizozemí, hlavně Německo) = pohraniční lesy

Na zeleném drnu: Zdroj příjmů Rozvoj regionu Postupná výstavba, do dokončení osvobozeno od dávek České Budějovice Polička Plzeň Povýšení osad: Podhradí či blízkost obchodních cest Praha Brno Znojmo Litoměřice = městská práva

VESNICE okrouhlice PODÉL CESTY VĚTŠÍ DOMY = více obytných místností a hospodářské objekty Farní kostel, vodní mlýn, kovárna, krčma Rychtář = prostředník mezi vrchností a vesnicí, vybírá dávky, dohlížel na robotu, trestal drobné přestupky okrouhlice PODÉL CESTY

Rozvoj měst Nárůst obchodníků a řemeslníků Z Evropa = antická tradice měst bývalé římské říše x střední Evropa méně měst Města dle vzniku: Povýšení osady na město Město „na zeleném drnu“ = nově založeno Města královská = královské pozemky, jeho záměr a majetek Města poddanská = pozemky kláštera či šlechtice a jeho majetek

ZAMYSLI SE… Proč byl podle vás ve středověkých městech problém s hygienou? Jaké to mělo dopady na člověka? Která skupina obyvatel žila v ghettu? S pomocí učebnice str. 75 zjistěte, z čeho byli obviňováni a v jakém postavení byli vůči králům Těsně u hradeb, někdy i za nimi, žili příslušníci tzv. nečistých řemesel. Kdo to mohl být?

STŘEDOVĚKÉ MĚSTO Hradby s bránami náměstí Domy bohatých měšťanů Kostel a fara Radnice Hostinec

GOTIKA V UMĚNÍ

GOTIKA

SOCIÁLNÍ STRUKTURA Cechy: sdružují řemeslníky, poskytují sociální podporu řemeslníkům a chrání jejich monopol Měšťané = vlastní dům, řemeslníci či obchodníci Mohou volit do úřadů a být do nich voleni (konšel-radní, rychtář, purkmistr) Povinnost chránit město, platit daně = obyvatelé svobodní, ale nejsou si rovni Služebnictvo, chudina a mrzáci, zloději a podvodníci = špatné životní podmínky Židé: žijí v ghettech stranou, zvláštní zákony, finančnictví a vetešnictví

Městská práva Postavit si hradby (pro ochranu města) Právo městského znaku Soudní a hrdelní právo (soudit a trestat měšťany, vč. trestu smrti) Právo trhu (týdenní a výroční-jarmarky) Právo mílové (do 10 km od města se nesměl usadit cizí řemeslník, omezování konkurence) Právo várečné = vyrábět a prodávat pivo

PŘÍPADOVÁ STUDIE Hendikepovaný člověk: Jaké má postižení a jak se mu to stalo? Jak získává obživu a kdo se o něj může postarat? Zloděj: Byl chycen při krádeži. Co mu hrozí za trest, co ukradl a kde? Obchodník: Kde žije, co prodává? Co musí platit a co může ohrozit jeho podnikání?