Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Advertisements

Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
Izobarický a adiabatický děj
Struktura a vlastnosti plynů
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_10 Název materiáluPráce plynu,
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
STROJOVNA.
6. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ
Název školy: Základní škola T. G
TEPELNÉ MOTORY.
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Základy rovnovážné termodynamiky
Vlastnosti plynů.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu paroplynového oběhu – (CC) , paralelní propojení.
Pístové kompresory VY_32_INOVACE_21_416
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Teplo.
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Elektrárny 1 Přednáška č.4 Pracovní látka TE (TO)
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Tepelné stroje.
Kalorimetrie měření tepla
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Molekulová fyzika Stavové změny ideálního plynu (při stálé hmotnosti) z energetického hlediska.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Měrná tepelná kapacita látky
TEPELNÉ MOTORY.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Přetlak, podtlak, vakuum
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
VY_32_INOVACE_
Mgr. Jan Ptáčník – Fyzika - Tercie
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vlastnosti plynů.
Tepelné motory.
Adiabatický děj s ideálním plynem
Atmosférický tlak a jeho měření.
Klimatizace.
Fyzika 2.E 12. hodina.
Klimatizace.
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Molekulová fyzika Sytá pára.
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
ŠÍŘENÍ TEPLA (zapni zvuk)
E1 Přednáška č.5.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa. Jaký tlak bude mít, sníží-li se teplota na –23 °C? Změnu objemu tlakové láhve při ochlazení zanedbejte.

Určete teplotu, při které má plyn za konstantního tlaku objem čtyřikrát větší než při teplotě 0 °C.

Tlaková láhev obsahuje stlačený plyn o teplotě 27 °C a tlaku 4 MPa Tlaková láhev obsahuje stlačený plyn o teplotě 27 °C a tlaku 4 MPa. Jaký bude tlak v láhvi, jestliže polovinu plynu vypustíme a jeho teplota přitom klesne na 12 °C?

V nádobě o objemu 5 m3 je oxid uhličitý pod tlakem 1,5 × 106 Pa, v jiné nádobě o objemu 8 m3 je vodík pod tlakem 2,2 × 106 Pa. Teplota je v obou nádobách stejná. Jaký bude výsledný tlak, když obě nádoby propojíme a plyny se promíchají?

Ve válci motoru dojde k rychlému adiabatickému stlačení vzduchu o počáteční teplotě 30°C a atmosférickém tlaku. Objem se zmenší na 1/50. Jaká je teplota vzduchu ve válci po stlačení, je-li poissonova konstanta pro vzduch 1,3.

Jaká je teplota chladiče parního stroje, je-li při teplotě páry 200 °C jeho účinnost 21 %?

Carnotův tepelný stroj, jehož ohřívač má teplotu 127 °C, nabere při každém cyklu teplo 20 kJ a odevzdá chladiči teplo 16 kJ. Určete teplotu chladiče.