Kaligramy VY_32_INOVACE_40_Kaligramy Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM13 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Dopis – úřední Dopis - osobní
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4. Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 PROGRAM MALOVÁNÍ Seznámení.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace GEOMETRICKÉ TVARY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Co je kulaté - Co je hranaté
Poezie ve světové literatuře
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
. název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 1.ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Čtení.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. ročník Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_19.
EU peníze školám OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu: Informační technologie ve výuce ICT IN EDUCATION Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Zdroj obrazového materiálu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Kaligramy aneb grafické básně. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_Šev_II_14 SLABIKÁŘ 14 – C Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Písmeno G Autor: Mgr. Irena Sofínová VY_32_INOVACE_01_Český jazyk Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor: Mgr. Věra Martincová
VELKÁ PÍSMENA Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace GEOMETRICKÉ TVARY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
KALIGRAMY Tematická oblast
VY_32_INOVACE_Fi_II_14 Název Evropa - regiony
Přídavná jména Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Rčení a přísloví VY_32_INOVACE_39_Rceni a prislovi
Skloňování podstatných jmen
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
VY_32_INOVACE_05– Rovinné útvary, 2. ročník
Přejatá podstatná jména
Skloňování podstatných jmen
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
MARK HADDON Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
VY_32_INOVACE_02- hrách setý Přírodověda - 5. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Opakování geometrie - pojmy VY_32_INOVACE_33_Opakovani_geometrie
Vyvození a procvičení učiva
Cesta do školy VY_32_INOVACE_56_Cesta_do_skoly Prvouka - 2. ročník
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Opakování – oddíl „Humor“
VY_32_INOVACE_01 – Kružnice, matematika, 3. ročník
Opakovací pětiminutovky VY_32_INOVACE_34 _Opakovaci_petiminutovky
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
Guillaume Apollinaire * 26. august 1880, Rím-† 9. november 1918, Paríž
Literatura 19.století - shrnutí
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
PŘEDLOŽKY PŮVODNÍ A NEPŮVODNÍ
VY_32_INOVACE_Fi_II_06 Název Asie – opakování, soutěž
DADAISMUS.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Šev_II_03 SLABIKÁŘ 3 – T
Dělení souhlásek, souhlásky tvrdé Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Kaligramy VY_32_INOVACE_40_Kaligramy Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Kaligramy (z řeč. kalos = krásný, gramma = písmeno) -báseň, jejíž písmena a slova jsou uspořádána do určitého obrazce = báseň - obraz

Guillaume Apollinaire /gijom apolinér/ (1880 – 1918) -francouzský básník sbírka Kaligramy (1918) s.191

Tvorba kaligramu: Vyber si z nabídky slovo, které bude tvořit téma básně Vymysli alespoň dva verše k tomuto slovu (např. Srdce – Její srdce bilo jako o závod, snad doběhne do cíle bez nehod.) Piš slova veršů tak, abys téma básně přetvořil v obrázek Její srdce Bilo jako o závod, snad Doběhne do cí le bez nehod. Je jí srdce bilo jako o závod, snad doběhne do cíle bez nehod. Její srdce bilo jako o zá vod, snad doběhne do cíle bez ne hod. = práce ve dvojicích, -jeden „kreslí - píše“ tvar tiskacím a jeden psacím písmem

noční lampa jabloň květina hodiny láhev sklenka dopis zavináč @ vlny pusa motýl auto (kára, fáro…) kříž kruh bomba klíč

http://www.ceskaliteratura.cz/translat/apollin.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Kaligram http://www.dobos.revuca.net/bystre/ivonkad.htm