Sdílení dat o přístupnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mapy bez bariér.
Advertisements

Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Licence Creative Commons včera dnes a zítra Poznámky k vystoupení na CC salonu Praha, 16. prosince 2011, HUB Petr Jansa Tuto prezentaci jste oprávněni.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Autorské právo v nerovnováze Poznámky k debatě Autorská práva, kultura kopie, sdílení a umělecká tvorba 24. dubna 2012, FAMU Petr Jansa Tuto prezentaci.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Střední škola zemědělská Olomouc Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF EU a státního rozpočtu ČR. Analytická fáze projektu.
IPR Praha Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (dříve Útvar rozvoje hl. m. Prahy) Nejen plánovací institut: Strategický plán, Metropolitní plán, Veřejný.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Statutárního města Liberec
1 Elektronická evidence paleontologických sbírek na příkladu paleontologických kolekcí České geologické služby Pavel Bokr, Petr Budil, Jan Sedláček, Marika.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Nové standardy v českém archivnictví
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Bezbariérovost občanské vybavenosti centra města Ostravy Ing. Jakub ŠVRČEK Ing. Marek MIHOLA katedra Městského inženýrství FAST VŠB TU OSTRAVA GIS Ostrava.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Portál územního plánování v praxi
Ontologie přístupnosti budov Diplomová práce Petr Hazuza.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Elektronické služby finalistů Parádní web 2014 Martin Strnad oddělení IT
 Záměr napomoci úřadům na cestě za kvalitou  Propagace modelu CAF  Zjednodušení – zpříjemnění – zavádění modelu CAF  Předání dlouholetých zkušeností.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost BENEFIT 7 Ústí nad Labem, 11.února 2009.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Postup při uveřejňování smluv prostřednictvím formuláře
as4u advanced system for you
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Autorské právo !.
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Postup oprav v případě chybně uveřejněných smluv v registru smluv
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Aplikace Kalendář Bc. Petr Benešovský
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Souborný katalog ČR Seriály
Tereza Bížová Představení se.
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Spolek pro budování a implementaci softwarových open source nástrojů
Opendata a GDPR Ondřej Profant.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Otevřená data v České republice
Licence Creative Commons včera dnes a zítra
Transkript prezentace:

Sdílení dat o přístupnosti

Otevřená data Jak nám otevřená data pomáhají obecně transparentnost zefektivnění a kontrola veřejné správy datová žurnalistika … data o přístupnosti jsou tam, kde je uživatel očekává mohou být přizpůsobena skupině i jednotlivci Příběh tištěná brožura, první krůčky na mapy.cz

Otevřená data jsou pokud možno úplná publikovaná v elektronické podobě dostupná ke stažení bez technických překážek mají jasně definované podmínky použití (přesněji např. na http://opendatahandbook.org/) Dle § 5 odst. 7 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím mohou informačně povinné subjekty obecně zveřejňovat informace, ledaže by se v konkrétním případě jednalo o zákonem omezenou výjimky (například protože jde o osobní údaje nebo obchodní tajemství).

Otevřená data otevřená data nejsou anarchie (https://opendata.gov.cz/cinnost:stanoveni-podminek-uziti ) podmínky použití upravuje např. licence Creative Commons (CC) kombinující čtyři základní vlastnosti: Attribution (zkratka by): Umožňuje ostatním rozmnožovat, rozšiřovat, vystavovat a sdělovat dílo a z něj odvozená díla pouze při uvedení autora Noncommercial (nc): Umožňuje ostatním rozmnožovat, rozšiřovat, vystavovat a sdělovat dílo a z něj odvozená díla pouze pro nevýdělečné účely No Derivative Works (nd): Umožňuje ostatním rozmnožovat, rozšiřovat, vystavovat a sdělovat pouze dílo v původní podobě, nikoli díla z něj odvozená Share Alike (sa): Umožňuje ostatním rozšiřovat odvozená díla pouze za podmínek identické licence

Publikace otevřených dat Technická kvalita publikace dat 5stardata.info

Strukturovaná data snazší úpravy, hledání chyb,… lze je dále vytěžovat (senioři, rodiče s kočárky,…) strojově zpracovatelná, např. dotaz „restaurace ve vzdálenosti max. 10 km s přístupnou toaletou, přebalovacím pultem, šířkou průchodů min. 70 cm a maximálně 1 schodem u vstupu“

O projektu Mapy bez bariér nejsme jen další mapou přístupnosti (Vozejkmap, Disway, Wheelmap, Mapa přístupnosti,…) propagujeme otevírání dat u nových i stávajících datových sad převádíme data do strukturovaných a dobře strojově čitelných formátů (včetně 5* LOD) aktivně data šíříme dál v ČR i mimo ni ostatní portály instituce (NPÚ,…) jsme druhý největší přispěvovatel do accessibility.cloud … spolupracujeme s NNO, institucemi, samosprávou, VŠ, firmami,… Netvrdíme, že to děláme nejlíp , každému vyhovuje něco jiného Spolupracujeme s NNO, institucemi, VŠ, firmami,…

O projektu Mapy bez bariér máme otevřenou mysl všechna spravovaná data publikujeme pod otevřenou licencí konkrétní typ licence i majitele zobrazujeme u každého záznamu kompletní zdrojové kódy našeho portálu jsou Open Source a jsou publikovány na GitHubu slovník definující propojená otevřená data o přístupnosti je publikován na Linked Open Vocabularies jsme přidruženými členy spolku Otevřená města naše úsilí ocenil v roce 2016 Fond Otakara Motejla čtvrtým místem v soutěži Společně otevíráme data

O projektu Mapy bez bariér naše služby jsou zdarma, včetně možnosti si vygenerovat vlastní mapu přístupnosti, kterou si můžete umístit na své stránky i s více jak 18 000 záznamy v databázi nestojíme a místě a jdeme dál rozšíření o jazykové mutace (němčina, italština, francouzština,…) včetně strojových překladů textů vytěžení dat pro seniory a rodiče s malými dětmi mobilní aplikace …

Dobré příklady táhnou Kde je vůle, tam je cesta. George Bernard Shaw

Čakovice iniciativa městské části mapování přístupnosti v roce 2016 přepis dat do databáze zajistil zpracovatel známé užití dat Mapy bez bariér Vozejkmap

Praha 7 iniciativa městské části poskytnout výstupy mapování přístupnosti jako otevřená data mapování přístupnosti v posledním čtvrtletí 2018 přepis dat do databáze zajistí naši dobrovolníci známé užití dat Mapy bez bariér Mapa přístupnosti ?

Tábor iniciativa města v roce 2017 zpracován generel bezbariérovosti přepis dat do databáze zajistili naši dobrovolníci známé užití dat Mapy bez bariér Vozejkmap vlastní vnořená mapa přístupnosti na stránkách Městského informačního centra

Brno magistrát města Brna dlouhodobě mapuje objekty podle Metodiky kategorizace přístupnosti objektů automatický import dat z GIS známé užití dat Mapy bez bariér Vozejkmap Mapa přístupnosti - Brno

Olomouc statutární město Olomouc dlouhodobě mapuje objekty podle Metodiky kategorizace přístupnosti objektů podkladové data byla přepsána do databáze z podkladových formulářů našimi dobrovolníky známé užití dat Mapy bez bariér Vozejkmap Bezbariérová mapa - Olomouc

Dobré příklady táhnou …a mnoho dalších!

Kontakt www.mapybezbarier.cz Petr Hazuza petr.hazuza@bariery.cz