STRUKTURA TURISTICKÉHO ODVĚTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rajonizace CR v ČR = zařazení regionů / rajony, oblasti / do čtyř kategorií podle vhodnosti pro CR I. - mezinárodní význam ( Praha, NP, UNESCO, ZČ lázně.
Advertisements

Cestovní ruch a rekreace – Česká republika. Význam CR významný faktor české ekonomiky: významný faktor české ekonomiky: 2003: celkové příjmy z CR
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08_Moravskoslezský.
NORTH BOHEMIA CONVENTION BUREAU, o.p.s. (NBCB) obecně prospěšná společnost, založena na podporu zařazení Libereckého kraje a města Liberce mezi prestižní.
ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
České a moravské řeky. Pohoří v ČR. VY_32_INOVACE_13 Napiš své jméno:
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu„Zlepšení kvality vzdělávání.
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Česko – rakouská přeshraniční spolupráce z pohledu možnosti operačních programů po vstupu do EU Lenka Doležalová 3. ÚFŘP.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
VY_32_INOVACE_Vac_III_02 Povrch ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
EuroAgentur Hotels & Travel, a.s., Václavské nám. 820/41, Praha 1 EuroAgentur Hotels & Travel, a.s. dynamický růst společnosti provozovaná.
Předpoklady cestovního ruchu Geografie nevýrobní sféry Přednáška č. 10 © HS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Šumava Český les Krušné hory Českomoravská vrchovina České středohoří Lužické.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
Vítejte v Jičíně!!!.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
410 RP SCHKO Slavkovský les
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Národní program podpory cestovního ruchu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pracovní skupina č. 2: Strategický skelet
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Celostátní síť pro venkov Severozápad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Povrch České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
100 SEKCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY 200 SEKCE VNITŘNÍCH SLUŽEB
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Pohoří a nejvyšší hory VY_52_INOVACE_27
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
Agroturistika a podnikání na venkově
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_18.
Výukový materiál pro 8.ročník
Výukový materiál pro 8.ročník
Města České republiky kvíz 1.část spustit
Turistická informační centra na Vysočině
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Cestovní ruch České republiky
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola Rosice, okres Chrudim
ČHS – systém údržby skal
Nejstarší část střední Evropy
Transkript prezentace:

STRUKTURA TURISTICKÉHO ODVĚTVÍ USPOŘÁDÁNÍ PROSTOROVÝCH JEDNOTEK V RÁMCI STÁTU

SCHÉMA ORGANIZAČNÍCH ÚROVNÍ TURISMU ÚZEMÍ ZŘIZOVATEL JEDNOTKA CR STÁT STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA MMR CZECHTOURISM KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJSKÉ ORGANIZACE CR TURISTICKÁ OBLAST OBCE OBLASTNÍ ORGANIZACE CR PODLE ZAMĚŘENÍ SOUKROMÁ SFÉRA PODNIKATELSKÉ A NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ SUBJEKTY CESTOVNÍ KANCELÁŘ SDRUŽENÍ, DRUŽSTVA ATD.

REGIONÁLNÍ RAJONIZACE ČR KATEGORIE ÚZEMÍ: HORSKÁ KRAJINA; VENKOVSKÁ KRAJINA S VELMI PŘÍZNIVÝMI PŘEDPOKLADY PRO TURISMUS; VENKOVSKÁ KRAJINA S PRŮMĚRNÝMI PŘEDPOKLADY PRO TURISMUS; KRAJINA S MINIMÁLNÍMI PŘEDPOKLADY PRO TURISMUS; VENKOVSKÁ URBANIZOVANÉ PROSTORY; VELKOPLOŠNÉ PÍSKOVCOVÉ SKALNÍ ÚTVARY; VOJENSKÉ ÚJEZDY.

HODNOCENÍ TURISTICKÉ ATRAKTIVITY ÚZEMÍ OBCÍ: KULTURNĚ-HISTORICKÉ ATRAKTIVITY ČESKÉ BUDĚJOVICE, HRADEC KRÁLOVÉ, JIHLAVA, JINDŘICHŮV HRADEC, KOLÍN, KUTNÁ HORA, LUHAČOVICE, OLOMOUC, PÍSEK, PLZEŇ, PRAHA, TELČ; PŘÍRODNÍ ATRAKTIVITY DĚČÍN, FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM, FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ, JABLONEC NAD NISOU, JABLUNKOV, JILEMNICE, NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM, SUŠICE, TANVALD, TRUTNOV, VRCHLABÍ; KULTURNĚ-HISTORICKÉ I PŘÍRODNÍ ATRAKTIVITY ČESKÝ KRUMLOV, JIČÍN, JESENÍK, KARLOVY VARY, LIBEREC, PRACHATICE, TŘEBOŇ, TURNOV, ZNOJMO.

ATRAKTIVITA REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU ATRAKTIVITA PRAHA ATRAKTIVITA NADREGIONÁLNÍHO VÝZNAMU ATRAKTIVITA REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU ATRAKTIVITA LOKÁLNÍHO VÝZNAMU VELMI MÁLO ATRAKTIVNÍ  

TURISTICKÉ OBLASTI: OBLASTI I. KATEGORIE SOUSTŘEĎUJÍ VE VYMEZENÉM TERITORIU NEJKVALITNĚJŠÍ PODMÍNKY A PŘEDPOKLADY A JEJICH FUNKCE V CESTOVNÍM RUCHU A JSOU VÝZNAMNÉ Z CELOSTÁTNÍHO I MEZINÁRODNÍHO HLEDISKA. OBLASTI II. KATEGORIE JSOU PRO SVÉ KVALITNÍ PŘÍRODNÍ I KULTURNĚ-HISTORICKÉ PŘEDPOKLADY PRO CESTOVNÍ RUCH CELOSTÁTNĚ VÝZNAMNÉ. OBLASTI III. KATEGORIE SE UPLATŇUJÍ V REGIONÁLNÍM (OBLASTNÍM) MĚŘÍTKU. JEJICH HLAVNÍ VÝZNAM JE V ZABEZPEČOVÁNÍ KRÁTKODOBÉ REKREACE OBYVATEL Z BLÍZKÝCH A DOPRAVNĚ SNADNO DOSTUPNÝCH MÍST A PRŮMYSLOVÝCH CENTER. OBLASTI IV. KATEGORIE MAJÍ V DŮSLEDKU HOSPODÁŘSKÉ ČINNOSTI CELKOVÉ PODMÍNKY PRO CESTOVNÍ RUCH OMEZENÉ. JSOU ALE VHODNÉ PRO NENÁROČNÉ FORMY REKREACE.

OBLASTI I. KATEGORIE: ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ, KRKONOŠE, ŠUMAVA, JESENÍKY, BESKYDY A VALAŠSKO.

OBLASTI II. KATEGORIE JIZERSKÉ HORY, ORLICKÉ HORY, ČESKOMORAVSKÁ VRCHOVINA, JIHOČESKÉ RYBNÍKY, TURNOVSKO – ČESKÝ RÁJ, MÁCHŮV KRAJ, STŘEDNÍ A DOLNÍ VLTAVA, KŘIVOKLÁTSKO, DOLNÍ BEROUNKA, POSÁZAVÍ A MORAVSKÝ KRAS, GEOPARK ČESKÝ RÁJ A ČESKÉ ŠVÝCARSKO – LABSKÉ PÍSKOVCE.

OBLASTI III. KATEGORIE: ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ, LUŽICKÉ HORY, PODKRKONOŠÍ, BROUMOVSKO, JESENICKO, STŘÍBRSKO, ČESKÝ LES, CHODSKO, POŠUMAVÍ, HORNÍ VLTAVA, KAPLICKO, BRDY, TÁBORSKO, ŽELEZNÉ HORY, POVODÍ ORLICE, DRAHANSKÁ VYSOČINA, PODHORÁCKO, PODYJÍ, CHŘIBY A SLOVÁCKO.

OBLASTI IV. KATEGORIE: KRUŠNOHOŘÍ, BLATENSKO, PŘEŠTICKO, FRÝDLANTSKO, MĚLNICKO, STAROBOLESLAVSKO, NEPOMUCKO ČI PAVLOVSKÉ VRCHY.

HLAVNÍ SEKTORY TURISTICKÉHO PRŮMYSLU ORGANIZACE TURISMU HLAVNÍ SEKTORY TURISTICKÉHO PRŮMYSLU

TURISTICKÝ ŽIVOTNÍ CYKLUS A DODAVATELSKÉ PROCESY PŘED V MÍSTĚ PO CESTOU DESTINACE CESTĚ PLÁNOVÁN ÍPRODEJ ODPOVÍDAJÍCÍ KOMUNITA MARKETINK MONITORING DODACÍ SLUŽBY TURISTICKÝ ŽIVOTNÍ CYKLUS A DODAVATELSKÉ PROCESY

SYSTÉMY CESTOVNÍHO RUCHU JSOU: HETEROGENNÍ, DISTRIBUOVANÉ A KOOPERATIVNÍ, SCHOPNÉ ÚPLNÉ AUTONOMIE MOŽNÝCH ÚČASTNÍKŮ, ZAMĚŘENÉ NA PODPORU CELÉHO CYKLU A VŠECH OBCHODNÍCH FÁZÍ, UMOŽŇUJÍ DYNAMICKÉ KONFIGURACE SVÝCH SÍTÍ, SOUSTŘEDĚNÉ NA MOBILNÍ KOMUNIKACI.

NÁRODNÍ SPRÁVA TURISMU (NATIONAL TOURISM ADMINISTRATION) NÁRODNÍ STRUKTURA ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU

KOMUNIKACE S NÁVŠTĚVNÍKY PROSTŘEDNICTVÍM WEBOVÉHO PORTÁLU

ČESKÁ CENTRÁLA CESTOVNÍHO RUCHU PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE MMR ZŘÍZENA V ROCE 1993 SÍŤ OFICIÁLNÍCH ZAHRANIČNÍCH ZASTOUPENÍ MARKETINGOVÁ ČINNOST PROVÁDÍ ROZSÁHLOU EDIČNÍ ČINNOST PODPORUJE PŘÍJEZDOVÝ A DOMÁCÍ CESTOVNÍ RUCH SPOLUPRACUJE S TURISTICKÝMI REGIONY

SCHÉMA ŘÍZENÍ CESTOVNÍHO RUCHU V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Krajský úřad Moravskoslezského kraje Odbor regionálního rozvoje  Oddělení cestovního ruchu Klastr cestovního ruchu KLACR a.s. Agentura pro regionální rozvoj Euroregion Praděd TO Jeseníky Statutární město Opava TO Opavské Slezsko Regionální rada rozvoje a spolupráce Třinec Statutární město Karviná TO Těšínské Slezsko Svazek obcí Region Poodří TO Poodří – Moravské Kravařsko Agentura Beskydy – Valašsko RACR Region Beskydy - Valašsko Turistický region Severní Morava a Slezsko

SCHÉMA ŘÍZENÍ CESTOVNÍHO RUCHU V ÚSTECKÉM KRAJI Turistický region Severozápadní Čechy Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor regionálního rozvoje a cestovního ruchu Oddělení regionálního rozvoje Destinační agentura Dolní Poohří Destinační agentura České Švýcarsko Destinační agentura Krušné hory Destinační agentura České středohoří

SCHÉMA ŘÍZENÍ CESTOVNÍHO RUCHU V JIHOČESKÉM A PLZEŇSKÉM KRAJI JIHOČESKÝ KRAJ Krajský úřad   Odbor marketingu a vnějších vztahů Oddělení marketingu a cestovního ruchu Jihočeská centrála cestovního ruchu Regionální rozvojová agentura Šumava Lipensko o.p.s. Destinační management Český Krumlov Sdružení cestovní ruch Turistický region Jižní Čechy Šumava PLZEŇSKÝ KRAJ Odbor kultury, pmátkové péče a cestovního ruchu Pilsen Convention Bureau o.p.s.

INTELEKTUÁLNÍ INFRASTRUKTURA   JÁDRO KLASTRU PODPŮRNÉ PODNIKY INTELEKTUÁLNÍ INFRASTRUKTURA TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA

PLÁNOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ PROGRAMOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ CESTOVNÍHO RUCHU V RÁMCI DESTINACÍ JE ODVISLÉ OD SLEDOVANÉ ÚROVNĚ: MÍSTNÍ DESTINACE TURISTICKÉ REGIONY ČI MIKROREGIONY CELÉ STÁTNÍ ÚZEMÍ

TYPY PROJEKČNÍ ČINNOSTI: PROJEKTOVÁNÍ CESTOVNÍHO RUCHU V RÁMCI DESTINACÍ NA CELOSTÁTNÍ ÚROVNI NA LOKÁLNÍ ÚROVNI; PROJEKTOVÁNÍ NA ÚROVNI SOUKROMÝCH SUBJEKTŮ: NA ÚROVNI CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ V RÁMCI NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ; PROJEKTOVÁNÍ PRODUKTŮ CESTOVNÍHO RUCHU.

PLÁNOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ PROGNÓZOVÁNÍ: PROGNÓZY IDENTIFIKUJÍ A ZJIŠŤUJÍ TRENDY V MINULOSTI A EXTRAPOLUJÍ JE DO BUDOUCNOSTI. ODHAD ZÁKLADNÍCH TRENDŮ PROGRAMOVÁNÍ: REALIZACE VÍCEOBOROVÝCH A ZPRAVIDLA VÍCELETÝCH PROGRAMŮ. ANALÝZA ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU NA NÁRODNÍ, REGIONÁLNÍ NEBO SEKTOROVÉ ÚROVNI PROJEKTOVÁNÍ: TVORBA PROJEKTŮ CESTOVNÍHO RUCHU MĚKKÉ (NEINVESTIČNÍ) PROJEKTY PRODUKTY JSOU VLASTNĚ PROCESEM

VZTAH PROGNÓZOVÁNÍ, PROGRAMOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ V TURISMU

PROGRAMOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ V RÁMCI: DESTINACÍ (OBCÍ, MĚST, PŘÍRODNÍCH LOKALIT APOD.), TURISTICKÝCH REGIONŮ ČI MIKROREGIONŮ, CELÉHO STÁTU.