Sekce veřejných knihoven SKIP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač při sběru informací. CATI Computer Assisted Telephone Interviewing - (telefonické dotazování za pomoci počítače)  CATI studio  Speciálně vyškolení.
Advertisements

Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
- Romské etnikum a sport - percepce, přínosy a bariéry
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
České děti jako čtenáři v roce 2014 : 6-9let
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR
KrIsTýNa VoLáNkOvÁ Mé StUdIuM nA 4.ZŠ v ChEbU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Průzkum trhu.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Rozhovor se… slečnou Magdalenou Žižkovou Co jsme zjistily o Majdě ? Co ji baví? Jak ji (ne)znáte…..
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Referát – památka ČR Kritéria hodnocení.
Základní informace Škola: Gymnázium a SOŠ Jaroměř, P12
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Čtenářsky podnětné prostředí
Troufneš si? Uvítání, představení se. Nalákání na kvíz, budou odměny , ale největší odměnou je vlastní poznání. Budeme na to mít 10 minut. O jaké lidi.
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Regionální potraviny a výrobky
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Vítejte milí žáci/studenti!
Pedagogická knihovna.
Děti a rádio Michal Kormaňák Account Director Ipsos Public Affairs
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
Co říká česká veřejnost?
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Zdravotnictví očima pacientů
Transkript prezentace:

Sekce veřejných knihoven SKIP Česká mládež 15 až 19 let jako čtenáři Čtení a prospěch ve škole 9 až 19 let Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 19. 2. 2018 Sekce veřejných knihoven SKIP

Váhy jsou v intervalu: 0,30 – 2,58. Metodologie výzkumu METODOLOGIE CÍLOVÁ SKUPINA Kvantiativní část: F2F dotazování za pomoci počítače (CAPI). Kvalitativní část: 1. Individuální rozhovory 2. Čtenářský deník Obecná populace dětí 6-8 let + rodič 9-14 let 15-19 let VZOREK TERÉNNÍ SBĚR Kvantitativní část: září - říjen 2017. Kvalitativní část: 1. fáze: individuální rozhovory květen – červen 2017 2. fáze „čtenářský deník“ – říjen 2017 Analýza dat byla uskutečněna na vzorku 504 respondentů 6-8 let a 1505 respondentů 9-14 let VÝBĚROVÉ ZNAKY KVALITA Dodržujeme standardy ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) a SIMAR (Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění). Výběrové a vážící kvóty: pohlaví, kraj, velikost místa bydliště a počet členů domácnosti. Váhy jsou v intervalu: 0,30 – 2,58.

Čtenářství nejvíce ovlivněno věkem, pohlavím a vzděláním rodičů Mladší děti potřebují získat čtenářskou dovednost Starší děti čtou méně často, ale déle S věkem roste podíl dětí, které nečtou vůbec Genderové rozdíly v čtenářství s věkem zesilují Věk Dívky čtou výrazně více – častěji a déle než chlapci Maminky čtou výrazně častěji než tatínkové a také častěji navštěvují knihovny Gender Vzdělání rodičů ovlivňuje čtenářství dětí v mnoha ohledech Vzdělanější rodiče častěji čtou sami i předčítají dětem Děti vzdělanějších rodičů jsou silnějšími čtenáři Vzdělání rodičů „Rodiče mi četli úplně odmalinka. První knížka byla encyklopedie dinosaurů, v těch 5 letech. Naučila jsem se číst asi v 5 letech, to jsem si pak začala číst knížky sama. Sama od sebe, rodiče mě nenutili. Tak těch 10 let jsem četla každý týden tak 3 knížky. Postupem času to klesalo a teď už moc nečtu.

Prospěch ve škole: gender a věk

Dobrá zpráva Děti 9/10 až 14 let Vztah dětí ke čtení se mezi lety 2013 – 2017 nezhoršil

Vztah dětí ke čtení se mezi lety 2013 – 2017 nezhoršil 54 % dětí 9-14 let baví čtení knížek. RŮST + 8% 2013 - 2017

Volný čas

Jak často se věnuješ následujícím činnostem? (denně)

Kolik času v minutách věnuješ obvykle následujícím činnostem v den, kdy se těmto činnostem věnuješ

Volný čas a prospěch ve škole

Motivace ke čtení

Co si myslíš o čtení knih?

Baví tě čtení knih?

Výběr knih ke čtení

Za jakých okolností / v jakém období se většinou věnuješ četbě knížek (tj. čteš častěji, déle atd.)?

Četba – prospěch - rodiče

Proč nečteš častěji knihy?

Na základě čeho si nejčastěji vybíráš knížky, které čteš?

Jak často získáváš knížky, které čteš, z následujících zdrojů Jak často získáváš knížky, které čteš, z následujících zdrojů? (nejčastější zdroj)

Jaké knihy nejraději čteš?

Knihy přečtené v posledním roce TOP 5 Děti 15-16 let Děti 17-19 let Chlapci Chlapci Dívky Dívky

Knihy přečtené v posledním roce Průměr Počet přečtených knih od začátku do konce v uplynulém měsíci Počet přečtených knih v uplynulém roce Chlapci Rozdíl Dívky Chlapci Rozdíl Dívky 9-10 let 11-12 let 13-14 let 15-16 let 17-19 let

E-knihy, audioknihy

37 %

Jaká zařízení využíváš pro čtení e-knih? (9 až19 let)

Vztah ke knihovnám

Chodíš někdy do školní knihovny? 50 % 43 % 40 % 34 %

Chodíš někdy do veřejné knihovny? 72 % 61 % 55 %

Jak často chodíš do veřejné knihovny

Návštěva knihovny a prospěch ve škole

Povinný školní četba

Jsou u vás ve třídě děti, které přesto knížky k povinné školní četbě většinou nečtou a čtenářské deníky nebo referáty připravují většinou na základě informací z internetu nebo jiných zdrojů?

Co si myslí o knihovnách

Názory rodičů, dětí a mládeže na knihovny Vztah k prospěchu ve škole

Jak by měla vypadat knihovna „na přání“? Uvod - vlastní zkušenost se zafungováním VR Dotazovaným jsme dále předložili sérii fotografií, ze kterých si mohli vybrat 1-10 obrázků, které podle nich představují knihovnu na přání. Graf zobrazuje celkové pořadí fotografií s počtem hlasů od všech dotázaných respondentů. Největší počet hlasů získali fotografie, které jsou okomentované a zhodnocené v následujících snímcích.

Knihovny na přání Kouzelné jsou postele s výhledem ven…prostě si takhle lehnout, koukat se ven a číst si knížku, to se mi moc líbí, do téhle knihovny bych určitě někdy ráda zašla. Útulný, příjemný Spořádané, má to systém Já bych tu knihovnu asi nechala, tak jak je. Typická knihovny s regály knížek Líbí se mi tato knihovna i když je tam poměrně málo prostoru, kde by se člověk mohl uvelebit. Připomíná mi společenskou místnost z Harryho Pottera, líbí se mi její osvětlení – přijde mi sympatické… Přesně takhle si představuji knihovnu jak by měla vypadat…takový skoro magický místo…

Česká mládež 15 až 19 let jako čtenáři Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 19. 2. 2018 Sekce veřejných knihoven SKIP