Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linux Monitoring, logování, konfigurační soubory Roman Danel.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Správce virtuálních strojů Martin Sloup Natalia Rubinova Jiří Kučera.
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
PHP – Základy programování
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Operační systémy.
Serverové systémy Windows
Protokoly a adresy na internetu
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Operační systém GNU Linux
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Pohled uživatele.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Linux - Windows. Alternativní SW Office: OpenOffice - LibreOffice - Koffice - GNOME.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Operační systém GNU Linux
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Vypracoval / Roman Málek
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Bezpečný počítač.
SW počítače - operační systém
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
TÉMA: Počítačové systémy
Operační systémy - úvod
Tato prezentace byla vytvořena
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Základní příkazy OS UNIX (1)
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
TELNET, FTP.
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_16 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola – inovace výuky na SŠSI Tábor

Shelly, spouštěcí skripty, základní služby systému LINUX Server Shelly, spouštěcí skripty, základní služby systému

Příkazové interprety (Shells) Interpret je první program spuštěný po přihlášení uživatele k systému (je obdoba souboru command.com nebo Správce programů ve Windows).Tento program interpretuje příkazy uživatele na příkazovém řádku a předává je ke zpracování operačnímu systému. Shell znamená mušle, skořápka a linuxový shell je jakýmsi obalem, který zprostředkuje styk jádra op.systému s okolím. V Linuxu se používají TEXTOVÉ příkazové interprety. Linux dává možnost výběru z několika příkazových interpretů ( jsou uvedeny v souboru /etc/shells).Pro superuživatele se používá příkazový interpret bash. Spouštěcí skripty Spouštěcí skript je textový soubor , který je zpracováván příkazovým interpretem (shellem).Obsahuje příkazy pro interpret(Je to obdoba dávkových souborů v DOSu). Spustíte-li shell s parametrem „jméno skriptu“, shell přesměruje na svůj standardní vstup příkazy ze skriptu a postupně je vykonává. Příklad: vytvořit soubor : gedit skript1 Obsah skriptu1: #!/bin/sh (označuje, který interpret se má použít ke spuštění skriptu) echo -n „aktuální adresář je „ (parametr -n , nepřechází se na nový řádek) pwd (příkaz pro zobrazení pracovního adresáře) Spustit skript: sh skript1

Skripty není třeba spouštět jako parametry shellu Skripty není třeba spouštět jako parametry shellu. Jestliže změníme příkazem chmod +x přístupová práva souboru skript1 (tj. povolíme jeho spuštění jako příkaz), stačí jako příkaz zadat samotné jméno skriptu. Zkontrolovat přístupová práva příkazem ls –l Změnit přístupová práva: chmod +x skript1 spustit skript: ./skript1 Pozn.: Programy v aktuálním adresáři spouštíme tak , že se na aktuální adresář odkážeme (./).V linuxových systémech totiž aktuální (pracovní) adresář není součástí cesty, která se prohledává při zadání příkazu.Je to bezpečnostní opatření pro případ, že někdo vytvoří škodlivý skript se stejným jménem , jako má některý z příkazů Linuxu.

Systémové proměnné Roury Každá spuštěná aplikace má své vlastní „prostředí“, které je charakterizováno různým nastavením systémových proměnných standardních, ale i uživatelsky definovaných. Systémové proměnné umožňují příkazovým interpretům např. Schopnost pamatovat si data zadaná uživatelem, výstupy jiných programů,… . Výpis seznamu systémových proměnných: printenv Výpis jedné proměnné: printenv proměnná Nastavení systémové proměnné: proměnná=hodnota . Je-li proměnná nastavena musí se ještě použít příkaz export proměnná , kterým se nastavení potvrdí. Odstranění systémové proměnné: unset proměnná Roury Roury (pipes) realizují zaslání výstupu z jednoho programu na vstup druhého programu. Rouru představuje vertikální čárka | mezi dvěma příkazy. příklad: cat soubor.txt | more Na rozdíl od Windows Linux zpracovává všechny příkazy souběžně a odpadá tedy potřeba uchovávat výsledky dílčích operací v dočasných souborech.

Přesměrování Sloučené příkazy Přesměrování (redirection) realizuje zaslání výstupu z programu do souboru. Zápis do nového samostatného souboru: za příkazem je znak > a jméno souboru, do kterého se má zapisovat. ls > /tmp/pok Připojení dat na konec již existujícího souboru : za příkazem je znak >> a jméno souboru, do kterého se má zapisovat. Echo „výpis“ >> /tmp/seznam Zaslání dat ze souboru na vstup programu provedeme pomocí znaku < , za který napíšeme jméno souboru. grep ‘root’ < /etc/passwd ( zaslání dat ze souboru /etc/passwd do programu grep ) Sloučené příkazy V příkazovém interpretru bash , můžeme napsat několik příkazů na jeden řádek , oddělujeme je středníkem. ls –l ; cat /etc/passwd

Základní služby systému (Daemoni) Proces : běžící program. Procesy řídí jádro (kernel) , které procesům přiděluje systémové prostředky. Démon: proces běžící na pozadí, které uživatel nemá pod kontrolou (vymkne se z kontroly terminálu, ze kterého byl spuštěn). Jejich ovládací skripty (umožňují je spustit, zastavit či restartovat) se zpravidla nacházejí v adresáři /etc/init.d. Spuštění démona: Příklad: spustit síťové služby (jako root); networking je skript v adresáři /etc/init.d /etc/init.d/networking stop (start,restart) nebo service networking stop (start,restart) Nezávisle na distribuci obsahuje každá instalace systému Linux pět základních služeb: init,inetd,xinetd,syslogd,cron Proces init je nadřazen všem dalším procesům. Vždy se spouští jako první a jeho PID =1.Má dvě základní úlohy: 1. slouží jako nejvýše postavený rodičovský proces 2. spouští příslušné programy při přechodu systému do daného stavu (popsáno v souboru /etc/inittab) Pozn.: systém Linux se vždy nachází v nějakém stavu. Stav systému se označuje číslicí od nuly do 6 nebo znaky s ,S. 0 vypnutí počítače 1 jednouživatelský mod 2 multiuživatelský mod se sdílením vzdálených souborů ….....

Procesy inetd a xinetd Tyto procesy jsou démoni. Proces inetd slouží jako „superserver“ [1, s.182 ] pro ostatní síťově zaměřené procesy (např. ftp, telnet).Filisofie tohoto řešení: namísto současného spouštění celé řady procesů, které by většinu času strávily čekáním, zapíší se tyto procesy do konfiguračního souboru /etc/inetd.conf. Na příchozí požadavky pro procesy místo nich čeká pouze inetd. který je jediným procesem, který musí zůstat v paměti. Některé méně náročné služby je nejlépe provozovat prostřednictvím inetd, služby náročnější na objem zpracovávaných dat je lepší provozovat samostatně, tedy jako procesy, které jsou neustále spuštěny (není pro ně záznam v /etc/inetd.conf; pokud neexistuje soubor inetd.conf jsou všechny služby samostatné). Proces xinetd plní stejnou úlohu jako inetd, ale disponuje dalšími možnostni.

Někteří další deamoni [2, s.881] portmap : mapuje čísla služeb a porty TCP/IP, na kterých naslouchají servery. Když pracuje server RPC, registruje sám sebe za použití daemona portmap. Klient se dotazuje daemona portmap , aby zjistil, jak se připojit na příslušný RPC server. Pokud daemon portmap spadne , je nutné restartovat všechny služby, které na něm závisejí (např. inetd, NFS,…). Prakticky to znamená restartovat systém. rpc.nfsd : běží na souborových serverech a zpracovává požadavky od klientů NFS. smbd : je souborový a tiskový server v protokolu Samba. Poskytuje souborovou a tiskovou službu přes SMB protokol Windows. sshd : poskytuje službu pro vzdálené připojení. Jeho relace jsou přenášeny přes zašifrovaný kanál. hald : shromažďuje z několika zdrojů informace o hardware systému. dhcpd : přiděluje klientským počítačům IP adresu, masku, bránu, …. routed : stará se o směrovací informace , používané protokolem TCP/IP, aby přeposílal pakety po síti. Provádí pouze dynamické směrování – nemodifikuje cesty, které jsou definovány staticky. named : mapuje jména počítačů a síťové adresy za použití distribuované databáze. httpd: webový server, může posílat texty, obrázky, zvukové záznamy,… . ftpd : zpracovává požadavky od programu ftp na přenos souborů. in.fingerd : poskytuje informace o uživatelích, kteří jsou přihlášeni do systému

Literatura: [1] SHAH, S., SOYINKA, W. LINUX – Administrace systému. 4.vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1694-7 [2] NEMETH, E., SNYDER, G., HEIN, T. LINUX - Kompletní příručka administrátora. 2.vyd. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2410-9