Vybrané kapitoly ze sociologie I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Advertisements

Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologie Z latiny – societas – společnost, logos – věda = věda o společnosti zkoumá společnost jako celek od globálních problémů lidstva po zkoumání.
Sociologie pro ekonomy (BPV_SOPE) Struktura přednášky 1) sociologie jako věda o společnosti; 2) důvody vzniku sociologie; 3) vymezení, vztah.
Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:II.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Management a rozvoj obcí
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Emile Durkheim (1858 – 1917). Život E.D. Narozen v židovské rodině s rabínskou tradicí Krátce katolicmus, později agnostik Celoživotní zájem o náboženství.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologie jako věda - opakování
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Shrnutí – 1. přednáška 1) Proč studovat sociologii? Předmět, metoda a funkce sociologie 2) Pojem paradigma – paradigma jako základ vědy a paradigmatická.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
August Comte Émile Durkheim Max Weber
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociologie ?.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
Sociální stratifikace
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1.
1. Úvod do studia sociologie FSS MU Brno, jaro 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
7lOSnQ
Dějiny sociologie Mgr. Vladimír Velešík.
Klasická sociologie (Max Weber)
Sociologie pro SPP/SPR
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do předmětu, normalita a normy PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Úvod do psychologie II. přednáška
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Práce s vybranými cílovými skupinami 1
Transkript prezentace:

Vybrané kapitoly ze sociologie I. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Co je sociologie? Co bych se chtěl/a dozvědět?

Obsah kurzu Sociologie jako vědní disciplína Kultura a společnost Stratifikace a struktura společnosti Sociální mobilita – chudoba, nerovnost Sociální interakce Socializace Rodina očima sociologie Etnicita – předsudky diskriminace Migrace – příčiny, formy Urbanizace

Práce a její proměny Vzdělání

Podmínky atestace Písemný test

Doporučená literatura Giddens, A. Sociologie. Keller, J. Úvod do sociologie. Berger, P.L. Pozvání do sociologie Jandourek, J. Průvodce sociologií A další…

Co je sociologie? Společensko-vědní disciplína zabývající se studiem sociálního života, skupin a společností. Vysvětluje společenské jevy ze sociálních příčin. Snaha porozumět vlastní společenosti (vs.kulturní antropologie) Široký záběr Rozmanité metody

Sociologické myšlení Představivost Sociologická imaginace – odstup od vlastní zkušenosti a prožitku Zamýšlené a nezamýšlené důsledky Co znamená pití kávy?

K čemu nám může být sociologie?

K čemu nám může být sg.? Poznání kulturních rozdílů - nové perspektivy, odstraňování předsudků Hodnocení úspěšnosti praktických přístupů - sg.výzkum Sebepoznání – čím více lidé vědí o fungování společnosti, tím lépe jí mohou ovlivňovat

Trocha historie nikoho nezabije  Zájem o dění ve společnosti odedávna Systematické zkoumání od 19.st. Proč?

Sg. V kontextu převratných společenských změn – francouzská revoluce, průmyslová revoluce, rozvoj věd Věda se nažila nahradit náboženství

August Comte Vynalezl pojem „sociologie“ (nejdříve sociální fyzika) Zkoumání společnosti na vědeckých základech Sociologii vnímal jako exaktní vědu podobnou fyzice, chemii apod. Navrhl plány na změnu společnosti na základě vědeckého zkoumání

Émile Durkheim Vycházel z Comta, ale kritizoval jeho myšlenky jako „spekulativní a vágní“ Zdůrazňoval zkoumání „sociálních faktů“ jako objektivních věcí Zabýval se změnami ve společnosti a procesem dělby práce. Upozornil, že převratné změny ve společnosti vyvolávají sociální problémy Anomie – pocit nezařazenosti, bezradnosti, následek moderní společnosti

Sebevraždy - 1897 Analýza sebevražedného chování Osobní čin x značný společenský vliv Durkheim prokázal vnější vlivy – statistické pravidelnosti Klasické sg.dílo

Karel Marx Materialistické pojetí - hlavním hybatelem změn jsou materiální podmínky a konflikty mezi třídami Kapitalismus jako třídní společnost měl být nahrazen společností, kde zanikne nerovnost mezi lidmi.

Max Weber Snaha o porozumění sociálním změnám Kritik Marxe – třídní konflikt nehraje zásadní roli Důraz na myšlenky a hodnoty jako hybatele změn ve společnosti Věda a byrokracie má vliv na charakter společnosti Racionalizace – snaha o co nejefektivnější organizaci sociálního a ekonomického života