MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Chaluhy, čili hnědé řasy
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Řasy zelené.
Nižší rostliny Řasy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy červené a hnědé zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy
Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Opakování lišejníky, řasy
Mnohobuněčné organismy
Podříše: Nižší rostliny
RHODOPHYTA– ruduchy.
Nižší rostliny (Thallobionta).
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
CHLOROPHYTA – zelené řasy
Nižší rostliny (Thallobionta)
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
VYŠŠÍ HOUBY.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy zelené.
Základní škola, Hradec Králové
OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.
BLECHY.
HRABAVÍ.
JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
ROZLIŠENÍ BUNĚK PŘÍRODOPIS 6.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
NOČNÍ MOTÝLI.
LIŠEJNÍKY.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
LILKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_5/04_ČLOVĚK A PŘÍRODA
BLANOKŘÍDLÍ.
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
SEMENNÉ ROSTLINY PŘÍRODOPIS 7.
KUKAČKY.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
STEJNOKŘÍDLÍ.
Transkript prezentace:

MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY ŘASY

MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY Nejjednoduššími mnohobuněčnými rostlinami jsou řasy a sinice Tělo NEMAJÍ rozlišeno na kořen, stonek a listy Označujeme je jako rostliny NIŽŠÍ (rostliny s kořeny, stonkem a listy se nazývají VYŠŠÍ)

MNOHOBUNĚČNÉ ŘASY Většinou jsou to vodní organismy Mají vláknité tělo, je složeno z mnoha buněk Typickým zástupcem je řasa ŠROUBATKA

ŠROUBATKA Název dostala podle šroubovitého chloroplastu Rozmnožuje se rozpadem na několik částí, každá pak doroste do nového vlákna Někdy se vlákna dotknou a vytvoří se spájivý výtrus (náznak pohlavního rozmnožování)

KADEŘNATKA A ŽABÍ VLAS Vyskytují se také v našich vodách Dříve si lidé mysleli, že se z nich rodí žáby (ty tam někdy kladou svá vajíčka) Někdy se jim říká žabince Poskytují úkryt a potravu menším vodním živočichům

MOŘSKÉ ŘASY – ČERVENÉ (RUDUCHY) Často dosahují obrovských rozměrů Obsahují kromě chlorofylu také červená barviva Slouží k výrobě léčiv a agaru (druh želatiny – cukrářství)

MOŘSKÉ ŘASY – HNĚDÉ (CHALUHY) Největší druh – BOBULÁK - dosahuje až 60m! Známá je také CHALUHA BUBLINATÁ Význam řas: zdroj kyslíku (fotosyntéza), úkryt a potrava mořských živočichů, sušené řasy se podávají dobytku jako seno

POUŽITÉ ZDROJE Botany - ePlantScience.com: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Green Algae - ePlantScience.com:. Dostupné z WWW: <http://www.eplantscience.com/botanical_biotechnology_biology_chemistry/images/Plant%20organisms/Green_algae/Chlorophyta_large.jpg>. Univerzita Karlova - UK: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Algologie na katedře botaniky PřF UK:. Dostupné z WWW: <http://botany.natur.cuni.cz/algo/images/dp/5-Prasiola.jpg>. Školní biologické pokusy | Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Školní biologické pokusy | Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity:. Dostupné z WWW: <http://is.muni.cz/do/ped/kat/biologie/pokusy/pics/sroubatka2.jpg>. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Spájivky - Wikipedie:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Spirogyra_sp.jpg/258px-Spirogyra_sp.jpg>. Praktický průvodce mikrosvětem I. ›› Úvodem: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Praktický průvodce mikrosvětem I. ›› Úlohy:. Dostupné z WWW: <http://mikrosvet.mimoni.cz/images-resized/2a6496b7c66b50f4555d3cc851bbe337.jpg>. Ucivo.webnode.cz: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Řasy Zelené kadeřnatka II.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Dostupné z WWW: <http://files.ucivo.webnode.cz/system_preview_detail_200006777-b23adb3164-public/%C5%98asy%20Zelen%C3%A9%20kade%C5%99natka%20II.jpg>. Akvarium - akva.sk: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Riasa menom žabí vlas : Akváriové rastliny - akva.sk:. Dostupné z WWW: <http://www.akva.sk/gallery/marlo-a1265/zaby-vlas- 2-i1928.jpg>. Systematické rozdělení rostlin: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Nižší rostliny - Thallobionta:. Dostupné z WWW: <http://www.biologie.webz.cz/img/botanika/system/thallobionta/rhodophyta.gif>. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. BioLib - Rhodophyta (ruduchy) - Obrázek - Chondrus crispus (puchratka kadeřavá):. Dostupné z WWW: <http://www.biolib.cz/IMG/GAL/BIG/67958.jpg>. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Chaluhy - Wikipedie:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Fucus_vesiculosus.jpeg/300px-Fucus_vesiculosus.jpeg>. Botanika: [online]. 2011 [cit. 2011-11-05]. Botanika - Fotoalbum - Eukaryota - Chaluha bublinatá.jpg:. Dostupné z WWW: <http://www.botanika- puchnerova.estranky.cz/img/mid/19/chaluha-bublinata.jpg>. JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, 1999. 127 s.