4.2 Které látky jsou chemické prvky?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Částicové složení látek - atom a prvek
Advertisements

Složení a vlastnosti látek a jejich částic
AnotaceStavba atomu, složení a stroktura atomu AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák si osvojí dle PSP složení a strukturu atomu,
Model atomu.
Zábavná chemie I. ..
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Atom Molekula Iont RZ
Chemické prvky..
Jaderná energie Jádra atomů.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemické značky a vzorce II
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Obal atomu, uspořádání elektronů
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderné reakce.
CHEMIE ATOM.
Molekuly a chemické sloučeniny
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Molekuly a chemické sloučeniny
Chemické značky a vzorce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
Ověřování základních znalostí z chemie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Model atomu.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. M. Vejražková
Soutěžíme před testíkem
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Soutěžíme před testíkem
Atom a jeho složení.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Stavba atomu.
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

4.2 Které látky jsou chemické prvky? CHEMICKÝ PRVEK je látka složená z atomů, které mají stejné protonové číslo. Každý prvek má: - název - značku - nukleonové číslo - protonové číslo Protonové číslo - udává počet protonů v jádru atomu (Nukleonové číslo – počet protonů + neutronů) uhlík C 12 6

Elektrony se pohybují kolem jádra v různých vzdálenostech a tvoří elektronové vrstvy, ve kterých mají různou energii. Energie elektronů vzrůstá se vzdáleností od jádra. Největší energii mají valenční elektrony, které jsou v nejvzdálenější vrstvě. valenční elektron

Prvních 10 prvků k naučení: Vodík H Dusík N Kyslík O Sodík Na Uhlík C Hliník Al Chlor Cl Železo Fe Vápník Ca Rtuť Hg