Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

ARBES FEIS [BI] ARBES Technologies, s.r.o.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
POCT Zajištění jakosti
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE – TÝMOVÁ PRÁCE
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Krajská nemocnice Liberec multikriteriální hodnocení alternativních lokalit Karel Maier
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Ekonomika informačních systémů
Evidence a správa zdravotnických prostředků
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Správný krok ke prosperitě… …ukážeme Vám JAK. NETAX – kdo jsme ? Vize: Stát se vyhledávaným poskytovatelem služeb na českém trhu v oblasti finančního.
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Školní informační systémy
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Realizační tým ICZ duben 2005
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Tato prezentace byla vytvořena
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Informační systémy Tomáš Maděra. Historie společnosti LCS International, a.s. založeno 1990 česká firma z aložení dceřiné společnosti na Slovensku.
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Lékařské přístroje, klinický provoz
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Helios Orange - Implementace systému
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
FONS GALEN Daniel Petričko PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ SLUŽBA Daniel Petričko.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Point of care testing Ondřej Wiewiorka.
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Řízení změn IS Milan Mikloš Vedoucí odboru IT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Projekt BOZP Výsledky první části České vysoké učení technické
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
přehled některých jeho ustanovení
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2 Náhlík Jan 11.12.2017 1

Zaměstnanci s přímým podílem na kvalitě zdravotní péče Rekapitulace Zaměstnanci s přímým podílem na kvalitě zdravotní péče Zdravotník - hlavně poskytování zdravotní péče Technik - nelékařské zdravotnické povolání (z. 96/2004 Sb.) - hlavně údržba zdravotnické techniky Hospodář - hlavně kontrola provozních příjmů a výdajů Základním předpokladem kvalitní správy zdravotnické techniky a tedy i poskytování kvalitní zdravotní péče je SPOLUPRÁCE všech těchto profesí. Z T H 2

Rekapitulace Evidence a správa přístrojových ZP - minimální požadavky ze zákona 268/2014 Sb. Účelem zákona – poskytování zdravotní péče vhodnými, bezpečnými a účinnými zdravotnickými prostředky Poskytovatelé zdravotní péče jsou povinni vést evidenci ZP (AIZP a třídy rizika IIb a III) : instalace – splnění požadavků (Prohlášení o shodě), protokol o uvedení do provozu, protokol o zaškolení uživatelů - instruktáž používání – okamžitá dostupnost návodu všem uživatelům, použití ZP do pacientské dokumentace (§ 59) údržba – požadavky stanovuje výrobce v uživatelském návodu (výsledky kontrol – funkční, elektrická, ověření stanovených měřidel,…) opravy

Hlavní vlastnosti moderní TEZP maximální otevřenost uživatelským změnám - snadné a levné úpravy podle měnících se potřeb synchronizace s dalšími evidencemi - ekonomickou, inventární, zaměstnanců, pacientů,… rozhraní pro netechnické profese - sdílení relevantních informací mezi zaměstnanci bez ohledu na pracovní zařazení, typ vzdělání, apod. využití moderních technologií (čarový kód, mobilní terminály,…) - zjednodušení rutinních úkonů, eliminace chyb lidského faktoru

Synchronizace evidencí technická + inventární + ekonomická nutné pro správnou a úplnou evidenci ZT Výhody: eliminace chyb z vedení duplicitních záznamů maximální aktuálnost (nové / vyřazené) využití předností jednotlivých evidencí 5

Synchronizace s ekonomickou evidencí - návrat do minulého století

S čím se již zdravotníci - netechnici potýkají „Technika a IT pronikly i do zdravotnictví.“ Kancelářský SW - běžná agenda, dokumentace Specializovaný SW - ekonomika, výkazy, výsledky z laboratoří i jiných klinických úseků, různé evidence SW jako zdravotnický prostředek - často je SW přímo zdravotnickým prostředkem - užití v diagnostice i terapii (pořízení, zpracování a analýza, vyhodnocení pacientských dat) NIS – Nemocniční Informační Systém – integruje či přímo obsahuje většinu nemocničního SW

Rozhraní pro netechniky sdílení informací mezi zdravotníky, techniky, hospodáři a dalšími: zdravotník - přehled o veškeré ZT na oddělení (dokumentace, historie oprav a kontrol, aktuální stav) - objednání technické či metodické pomoci - vznášení požadavků na hospodáře (schvalování oprav, nákup nové ZT) hospodář - přehled o nákladech na provoz ZT na oddělení

Rozhraní pro netechniky při naplňování leg. požadavků ulehčení zdravotníkům v procesu správy ZT záznamy o provedených uživatelských kontrolách (bezpapírová dokumentace, snadná dohledatelnost) rychlý a snadný přístup k uživatelským návodům, protokolům o zaškolení, atd. prokazatelné převzetí zodpovědnosti za použití ZT – v případě poruchy nebo expirace pravidelné kontroly nepoužívat a nahlásit usnadnění evidence dle § 59 (z. 268/2014 Sb.)

Moderní technologie čarový kód - rychlá a bezchybná identifikace ZT mobilní terminály - rychlý přístup k informacím - omezení papírové dokumentace

A nyní ukázky… mobilní verze TEZP živé spojení s IKEM - workflow, přizpůsobitelnost a další zajímavosti…

Děkuji za pozornost