Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
VÝPOČET OC.
Statistická indukce Teorie odhadu.
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Elipsa chyb a Helmertova křivka
Odhady parametrů základního souboru
Geodézie 3 (154GD3) 1 Téma č. 9: Hodnocení a rozbory přesnosti výškových měření.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
4EK211 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení /
Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.
Regresní analýza a korelační analýza
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
CHYBY MĚŘENÍ.
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Rozbor přesnosti vytyčení
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Odhady parametrů základního souboru
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Měření fyzikální veličiny
Inženýrská geodézie 2 Doporučená literatura:
Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.
Charakteristiky variability
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Lineární regresní analýza
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Experimentální fyzika I. 2
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Základy zpracování geologických dat
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hodnoty tP pro různé pravděpodobnosti P
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Biostatistika 8. přednáška
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
IV..
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Chyby měření / nejistoty měření
Elektrické měřící přístroje
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Induktivní statistika
Odhady parametrů základního souboru
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Úvod do statistického testování
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Náhodné výběry a jejich zpracování
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Transkript prezentace:

Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP Náhodné a systematické chyby. Normální rozdělení pravděpodobnosti - jeho vlastnosti a charakteristiky, - směrodatná a mezní odchylka. Zákon hromadění směrodatných odchylek - pro nezávislé hodnoty, - obecný, - pravidla a principy použití, předpoklady, vlastnosti. Rozbory přesnosti - před měřením, - při měření, - po měření (mezní rozdíl, mezní směrodatná odchylka), Dodatky I chyba z realizace, dostředění; směrodatné odchylky měření u přístrojů od výrobců; rozbor přesnosti modelováním.

Náhodné a systematické chyby (omyly, hrubé chyby) Systematické chyby - vznikají z jednostranně působících příčin,za stejných podmínek ovlivňují měření ve stejném smyslu, tj. chyba měření má stejné znaménko i velikost. - konstantní , proměnlivé, - je možno je potlačit seřízením (rektifikací) přístrojů a pomůcek před měřením a vhodnou metodikou zpracování měření. Náhodné chyby - chyby, které při stejné měřené veličině, metodě měření, podmínkách a pečlivosti, náhodně nabývají různé velikosti i znaménka. Jednotlivě nemají žádné zákonitosti a jsou vzájemně nezávislé, nepředvídatelné a nezdůvodnitelné. Ve větších souborech (vícekrát opakované měření) se však již řídí jistými statistickými zákonitostmi.

Normální rozdělení pravděpodobnosti Předpokládáme, že měření mají normální rozdělení a na tomto předpokladu se zakládají všechny výpočty přesnosti (tj. směrodatných odchylek) a statistická testování. Normální rozdělení (Laplace – Gaussovo) je použitelné všude tam, kde kolísání náhodné veličiny je způsobeno součtem velkého počtu nepatrných a vzájemně nezávislých vlivů. - Náhodné měřické chyby jednotlivě nepodléhají žádným zákonitostem. Nelze předvídat, jaká bude velikost nebo znaménko právě prováděného měření. - Při větším množství měření stejného druhu nebo téže veličiny lze pozorovat u náhodných veličin stejné zákonitosti jako u hromadných náhodných jevů. - Pravděpodobnost vzniku kladné nebo záporné chyby určité velikosti je stejná. - Malé chyby jsou pravděpodobnější a tedy i četnější než velké. - Chyby nad určitou mez se nevyskytují, resp. považujeme je za hrubé - nenáleží do základního souboru náhodných chyb.

Normální rozdělení pravděpodobnosti Směrodatná a mezní odchylka

Normální rozdělení pravděpodobnosti Směrodatná odchylka výběrové směrodatné odchylky kde n’ je nadbytečný počet měření. n 2 3 5 10 20 50 100 500 1/√(2n’) 0,71 0,50 0,35 0,24 0,16 0,10 0,07 0,03

Zákon hromadění směrodatných odchylek Funkční vztah : Zákon hromadění: Platí za splnění podmínek : 1. Jednotlivé měřené veličiny, a tedy i jejich skutečné chyby, musí být vzájemně nezávislé. 2. Skutečné chyby mají náhodný charakter, jejich znaménko a velikost se řídí normálním rozdělením. 3. Chyby jsou oproti měřeným hodnotám malé, parciální derivace musí zůstat prakticky konstantní, změní - li se měřené hodnoty o hodnoty chyb. 4. Jednotlivé členy musí mít stejný fyzikální rozměr. Dohromady, ne zvlášť, zjednodušování!

Zákon hromadění směrodatných odchylek Pro závislé veličiny je nutné použít Obecný ZHSO: (Platí za splnění stejných podmínek – kromě nezávislosti.) Funkce: Vektor derivací: M … kovarianční matice.

Zákon hromadění směrodatných odchylek Kovarianční matice - popisuje přesnosti výsledků výpočtu a jejich vzájemné závislosti

Zákon hromadění směrodatných odchylek Příklad pro vodorovnou délku.

Rozbory přesnosti Rozbor před měřením Rozbor při měření - výpočet požadované přesnosti (mezní odchylka, volba koeficientu spolehlivosti, směrodatná odchylka, způsob kontroly), - určení postupu a výběr pomůcek pro měření tak, aby bylo vyhověno požadované přesnosti, - pro výpočet bez vyrovnání, - pro výpočet s vyrovnáním. Rozbor při měření - kontrola, zda měřené veličiny odpovídají předpokládané přesnosti, - mezní rozdíl, mezní oprava. Rozbor po měření - kontrola, zda výsledek práce odpovídá požadované přesnosti, - mezní rozdíl, mezní směrodatná odchylka. Požadovaná x očekávaná přesnost.

Rozbory přesnosti Dodatky - směrodatné odchylky měření u přístrojů od výrobců (DIN 18723, ISO17123-3), chyba z realizace, dostředění přístroje a cíle, rozbor přesnosti modelováním.