Úměrnost přímá a nepřímá Mgr. Petra Toboříková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Advertisements

Troj č lenka Ing. Kamila Kočová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1807_SLOVNÍ_ÚLOHY_O_SMĚSÍCH Téma: Řešení.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
MATEMATIKA Úměra přímá a nepřímá - slovní úlohy řešené trojčlenkou.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová DĚLENÍ.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová VESMÍR = VELKÁ ČÍSLA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady.
Anotace: Žáci se v prezentaci seznámí s pojmem aritmetický průměr a jeho výpočtem. Procvičují si výpočty u tabule nebo na pracovním listě. Snímek 5 je.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Slovní úlohy - Vennovy.
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Slovní úlohy řešené rovnicemi
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Složené úrokování Tematická oblast
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MATEMATIKA Funkce.
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Opakování na 3. písemnou práci
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 2
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Autotest.
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
SLOVNÍ ÚLOHY NA PŘÍMOU A NEPŘÍMOU ÚMĚRNOST
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Opakování na 4. písemnou práci
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_FYZIKA
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Autor: Mgr. Marie Hrbková Název: VY_32_INOVACE_5A11M3_Slovní úlohy
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICÍ (o směsích)
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Příprava na 1. čtvrtletní písemnou práci
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10_M7_Hanak
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PŘÍMÁ ÚMĚRNOST - TROJČLENKA
Dostupné z Metodického portálu
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Slovní úlohy na dělitelnost
1.6 Přímá a nepřímá úměrnost
Úměra – úměrnost (výpočty přímé a nepřímé úměrnosti)
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Poměr a trojčlenka - opakování
POMĚR VE SLOVNÍCH ÚLOHÁCH
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Název projektu: ICT ve výuce
Slovní úlohy o společné práci − 3
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Transkript prezentace:

Úměrnost přímá a nepřímá Mgr. Petra Toboříková

Přímá úměrnost = závislost veličin, kdy se při zvýšení hodnoty jedné veličiny zvýší i hodnota druhé veličiny kdy se při snížení hodnoty jedné veličiny sníží i hodnota druhé veličiny

Příklad 1 Patnáct rohlíků stojí 28,50 Kč. Urči, kolik by stálo 25 rohlíků. Obě veličiny porostou přímou úměrností, každý rohlík stojí stejně. 15 rohlíků……………. 28,50 Kč 25 rohlíků……………. x Kč Cena rohlíku z 1. řádku: Cena rohlíku z 2. řádku: Rovnost dvou poměrů Cena rohlíku se nemění: 25 rohlíků stojí 47,50 Kč.

Příklad 2 Za svačiny pro 30 žáků bylo zaplaceno 450 Kč. Kolik korun by stály stejné svačiny pro 28 žáků? Svačiny by stály 420Kč.

Příklad 3 Žáci turistického kroužku podnikli na kolech výlet ke zřícenině hradu. Za 20 minut ujeli průměrně 5 km. Za kolik hodin dojeli ke zřícenině vzdálené 28,5 km, jestliže cestou čtvrt hodiny odpočívali? Ke zřícenině dojeli za 2 hodiny a 9 minut.

Nepřímá úměrnost = závislost veličin, kdy se při zvýšení hodnoty jedné veličiny hodnota druhé veličiny sníží kdy se při snížení hodnoty jedné veličiny hodnota druhé veličiny zvýší

Příklad 4 Kdyby se výhra rozdělila mezi 15 studentů, na každého by připadlo 2500 Kč. Kolik by připadlo na každého studenta, kdyby jich bylo pouze 7? 15 studentů ……………. 2500 Kč Veličiny jsou ve vztahu nepřímé úměrnosti. 7 studentů ……………. x Kč počet peněz rozdělených mezi 15 studentů: počet peněz rozdělených mezi 7 studentů: množství peněz je stejné : Na každého ze 7 studentů by připadlo 5357 Kč.

Příklad 5 Jestliže traktorista použije pluh se 4 radlicemi, zorá lán pšeničného strniště za 48 hodin. Jak dlouho mu bude trvat orba tohoto lánu pluhem se 6 stejně širokými radlicemi při nezměněné pojezdové rychlosti? Orba mu se 6 radlicemi bude trvat 32 hodin.

Příklad 6 Šest dělníků vykoná práci za 8 hodin. Kolik dělníků je třeba přibrat, má-li být práce hotova za 3 hodiny? Aby byla práce hotová za 3 hodiny, je třeba přibrat 10 dělníků.

U nepřímé úměrnosti je stálé množství toho, co "rozdělujeme". SHRNUTÍ U přímé úměrnosti je stálý poměr obou veličin. U nepřímé úměrnosti je stálé množství toho, co "rozdělujeme".

Domácí úkol Z jakéhokoli novinářského článku sestavte slovní úlohu založenou na přímé nebo nepřímé úměrnosti. Úlohu vyřešte.