NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od druhé republiky k protektorátu
Advertisements

Naše země za 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Svět po 1. sv. válce.
Oslavy 96. výročí vzniku samostatného Československa.
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Číslo v digitálním archivu školy
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Československo 20. let – 30. let
Československá republika mezi válkami
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Vznik Československa II.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_06 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluPřehled událostí Anotace Prezentací zopakuje.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tomáš Garrigue Masaryk
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
CZ.1.07/1.4.00/
Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. ( ) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
28. ŘÍJEN ŘÍJEN 1918 – první den dějin československého státu Václavské náměstí – odpoledne vyhlášen samostatný československý stát 14. října.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Kateřina Šulcová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
První republika Československá‏
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Poloha České republiky
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČSR
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: 4.6.2011 AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Vznik ČSR, T. G. Masaryk TÉMA SADY: Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1871

ANOTACE: Žáci se dovídají informace o konci 1. světové války, o důsledcích rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku ČSR. Mají k dispozici základní údaje o novém státě. Jsou seznámeni s osobou T. G. Masaryka. V závěru si své nově nabyté vědomosti ověří v několika úkolech.

Vznik Československé republiky, T. G. Masaryk

Konec války Se skončením 1. světové války 1918 se začalo Rakousko-Uhersko rozpadat.

Stejně jako politici jiných zemí i čeští politici začali vystupovat za osamostatnění českých zemí. Profesor Masaryk se dohodl v USA se zástupci Slováků na vytvoření společného státu.

Vznik ČSR Poté, co Masaryk odeslal zprávu o dohodě z USA do Prahy, došlo zde 28. října 1918 na Václavském náměstí k manifestaci.

Čeští politici převzali moc. Lidé strhávali znaky nenáviděného Rakouska-Uherska. Vznikla Československá republika.

ČSR demokratickým státem Československá republika se skládala ze 4 zemí: Čechy (hlavní město Praha) Morava a Slezsko (Brno) Slovensko (Bratislava) Podkarpatská Rus (Užhorod)

Občané ČSR Základem státu se stala nová ústava. Zaváděla rovnoprávnost všech občanů. Také ženy dosáhly plné rovnoprávnosti s muži.

Občané ČSR: Češi a Slováci na území Čech a Moravy také mnoho Němců na Slovensku Maďaři Podkarpatskou Rus obývali Rusíni a Ukrajinci ve Slezsku měli domov i Poláci

Tomáš Garigue Masaryk

Stal se prvním prezidentem ČSR. (Zvolen byl ještě třikrát.) Byl to vzdělaný a čestný člověk. Byl oblíbený mezi obyčejnými lidmi. Nazývali ho „tatíčkem“.

Zkratka jmen Masaryka je Kdy vznikla ČSR? Žili v ČSR i Rakušané? Zkratka jmen Masaryka je Bylo Slovensko součástí ČSR? ANO NE

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C3%96sterreich-Ungarns_Ende.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:28._%C5%99%C3%ADjen_1918.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kratky,_Frantisek_-_Kolin,_postovni_schranka_%2828.10._1918%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_102-11965,_Karlsbad,_Pr%C3%A4sident_Thomas_G._Masaryk.jpg Vlastní galerie obrázků