Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliometrie v praxi 15. Března 2011 Bibliometrie v praxi 15. Března 2011 Analýza dat ve Web of Science a Scopus PhDr. Ondřej Fabián.
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Proč jsme vytvořili vlastní filtr Kernun Clear Web. Filtrujete bez filtru? Josef Pojsl, TNS / Kernun Security Notes / Praha 11. října 2012.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
OA aneb Open your mind 2013 Zlatá cesta otevřeného přístupu - Není všechno zlato, co se třpytí Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Stavební spoření, úvěry, leasing
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Rozsáhlé zdroje článků z odborných periodik Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Akademické publikování praktické zkušenosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D. Institut fyziky,
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
STATIST PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
Predátorské, ukradené, podvodné, podezřelé, zkrátka nekvalitní publikace a konference M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016.
Predátorské časopisy: odvrácená strana Open Access Václav Štětka Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK Predátoři, lovci a sběrači: jak smysluplně.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Predátorské praktiky vydavatelů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv.
Predátorské praktiky vydavatelů
„Predátoři“ v publikování
Web of Science – Journal Citation Reports
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Transkript prezentace:

Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián Setkání akademických pracovníků FAI Zlín, 1.2. 2018

Jak to celé začalo? Krize časopisů na počátku 21. století Stovky let zavedený publikační model začal kolabovat Drahé předplatné k časopisům si nemohou dovolit ani ty nejbohatší instituce Z publikačních výsledků výzkumu financovaného z veřejných zdrojů profitují soukromá vydavatelství Instituce si v podobě předplatných zakupují přístup k vlastním článkům a velké vydavatelské domy nevídaným způsobem bohatnou

Hnutí Open Access Open Access = bezplatný, neomezený přístup k publikačním výsledkům pro uživatele Vzniklé náklady je však nutno uhradit – obvykle pomocí poplatků, které hradí autor z prostředků své instituce nebo grantových peněz Gold Open Access (publikování v otevřených časopisech) Green Open Access (zpřístupňování článků přes otevřené repozitáře)

Otevřené časopisy Volně dostupné časopisy s autorskými poplatky Volně dostupné časopisy bez autorských poplatků Hybridní časopisy (double dipping) Megažurnály Autorské poplatky jsou obvykle v relacích několika set až několika tisíc dolarů Nevýhodou otevřených časopisů je často jejich nezavedenost a krátká historie I přesto je přechod na otevřený režim zjevným trendem

Predátorské časopisy … aneb za autorský poplatek otiskneme cokoliv a téměř ihned V posledních letech vznikly desetitisíce predátorských časopisů, stovky predátorských vydavatelství a stránky desítek prestižních žurnálu byly zkopírovány (tzv. hijacked journals) Postupem času některé z nich pronikly i do databází Web of Science a Scopus Zpráva CERGE udává, že necelá 3% časopisů ve Scopusu lze považovat za predátorské https://idea.cerge-ei.cz/files/IDEA_Studie_16_2016_Predatorske_casopisy_ve_Scopusu/IDEA_Studie_16_2016_Predatorske_casopisy_ve_Scopusu.html

Jak poznat predátora? Název časopisu je velmi podobný jinému prestižnímu titulu v daném oboru Zavádějící informace o kvalitě časopisu (vymyšlené metriky) Agresivní spam Neúplné informace na stránkách časopisu Špatná angličtina Vymyšlení členové redakčních rad Nízká kvalita článků v předchozích číslech (nebo podezřele krátká retrospektiva časopisu) Nezvykle rychlé recenzní řízení

Něco pro pobavení

Něco pro pobavení

Něco pro pobavení

Black Listy a White Listy Beallův seznam – sporný, dnes již neaktualizovaný, ale obecně respektovaný Black List predátorských časopisů a vydavatelů. Přístup k němu je nyní přes stránky https://predatoryjournals.com/ DOAJ (Directory of Open Access Journals) – čerstvě upgradovaný White List volně dostupných časopisů – více než 10 000 titulů https://doaj.org/ OASPA – sdružení seriózních vydavatelů otevřených časopisů https://oaspa.org/ Cabell´s – společnost, která provozuje KOMERČNĚ jak Black List, tak White List vědeckých časopisů. Aplikuje pokročilá kritéria pro hodnocení časopisů a poskytuje komplexní poradenské služby v oblasti vědeckého publikování http://www.cabells.com/

Co dělat když je predátor ve Scopusu? Drtivá většina predátorských časopisů není indexována ani ve Scopusu, ani ve Web of Science Nejste-li si jisti kvalitou časopisu, požádejte o konzultaci knihovnu Prestiž nebo účelovost? Rozhodnutí je na samotném autorovi nebo fakultě Publikační pravidla na úrovni univerzity neexistují Je ale potřeba pěstovat jakousi publikační kulturu a etiku V době rychlého šíření informací Vás publikování v predátorských časopisech může velmi rychle dostihnout

A může to skončit i takto…

Děkuji za pozornost www.utb.cz/knihovna http://www.utb.cz/knihovna/veda-a-vyzkum fabian@utb.cz