Člověk mění a vytváří krajinu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv průmyslu na životní prostředí
Advertisements

Organizace ochrany přírody v ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
BIOSFÉRA ČR.
Krajina, krajinné složky
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Krajina a krajinná sféra
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Krajinná sféra a její části
Chráníme přírodu Chráněná území.
Ohrožování základních složek biosféry
Krajina a životní prostředí
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Krajina a životní prostředí
Obraz působení člověka
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Krajinná sféra Jan Dušek.
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Člověk A pŘÍRODA Bohumil Bareš
Znečištění vzduchu dopravou
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Geografie Krajinná sféra
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

Člověk mění a vytváří krajinu ( zásahy člověka do přírodního prostředí)

Krajinná ekologie Vědecká disciplína Zabývá se problematikou narušování krajiny Zkoumá poznatky k ochraně a tvorbě krajiny

Ekosystém Krajina je složitý ekosystém Vše má své místo a řád Ekosystém = švýcarské hodinky „Každé nepatrné ozubené kolečko má svůj účel. Bez něj se zastaví celý hodinový strojek!“

Přírodní krajina Kulturní krajina Bez zásahu a stopy člověka Na Zemi čím dál méně nenarušená Kulturní krajina se zásahem člověka Na Zemi čím dál více Upravená lidskou činností

Krajina degradovaná Krajina devastovaná Nároky lidí rostou Příroda začíná být znatelně poničena Po čase se dokáže sama obnovit Krajina devastovaná Nároky lidí jsou neúměrné Příroda je kompletně ničena Nedokáže se již nikdy sama obnovit

Přírodní složky krajinné sféry: Atmosféra Litosféra Hydrosféra Pedosféra Biosféra Všechny ohrožuje lidská hospodářská činnost. Víš která a v jaké míře???

TĚŽBA Největší a nejbrutálnější zásah do přírody!!! Mizí celé kopce Objevují se haldy hlušiny Prach v ovzduší Narušení podpovrchové vody Atd. Příroda z povrchu prakticky zmizí!!! Můžeš říci konkrétní příklad???

Průmysl Exhalace Odpad Oteplování atmosféry Oxidy síry a dusíku=kyselé deště Vysoká spotřeba vody

Doprava Hluk Vibrace Exhalace Prach Spotřeba kyslíku Výstavba silnic Znečištění vodstva ropnými produkty

Sídla Změna charakteru krajiny Úbytek zeleně Zakrytí původního povrchu Místní změna klimatu Spotřeba vody Vznik velkého množství odpadů Zhoršení povodňových situací

Zemědělství Vyčerpanost půdy Usnadnění půdní eroze Znehodnocování půdy Znečišťování půdy a vodstva umělými hnojivy a postřiky

Rekreace a cestovní ruch Znečišťování odpadky Neúměrné zvyšování počtu rekreantů Přílišné komerční využití přírodních skvostů

Necitlivé zásahy do přírodních ekosystémů! Problémy způsobeny neznalostí přírodních zákonů!!! Přemnožení králíků v Austrálii Rozšíření bolševníku u nás Používání freonů v dřívější době….

Obnova zničené přírody Ochrana přírody - Národní parky - nejstarší ve světě: Yellowstone 1872 USA - Přírodní rezervace - nejstarší u nás: Žofínský prales 1838 Obnova zničené přírody - Rekultivace

Odpovězte do sešitů (použijte atlas): 1. Vypište národní parky v ČR. 2. Který z nich je nejmladší? 3. Jak se nazývá nejstarší národní park světa? 4. Jak se nazývá nejstarší přírodní rezervace u nás? 5. Kde se u nás těží uranová ruda? 6. Kde je u nás největší koncentrace tepelných elektráren? 7. Na jaké naší řece je největší koncentrace vodních elektráren? 8. Vypiš biosférické rezervace UNESCO na Moravě. 9. Vypiš tři nejrozšířenější druhy stromů u nás.

Odpověděli jste správně? 1. Krkonošský NP, NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko 2. NP České Švýcarsko 3. Yellowstone 4. Žofínský prales 5. Dolní Rožínka 6. Podkrušnohorské pánve (S.Čechy), Ostravsko (S.Morava) 7. Vltava 8. Bílé Karpaty, Pálava 9. Smrk, borovice, dub