Gabriela Černohorská 3.A Neškodné bakterie Gabriela Černohorská 3.A
Výskyt bakterií Ústa: laktobacily – vznik zubního kazu Střeva: Escherichia coli – zkvašuje polysacharidy Půda: nitrifikační a denitrifikační bakterie Vzduch: saprofyté
Hniložijné bakterie Rozklad organické hmoty na jednoduché látky Žijí i ve střevech Oběh látek v přírodě Čistírny odpadních vod a septiky
Symbiotické bakterie Žijí v prospěšném vztahu se svým hostitelem Na kořenech rostlin či v trávicím ústrojí hlízkové bakterie
Probiotika Ovlivňují střevní mikroflóru Bakterie mléčného kvašení Laktobacily
Mléčné bakterie Laktobacily Při výrobě mléčných výrobků Zkvašují cukr Vznik zubního kazu Rozklad látek Genové inženýrství Př. Lactobacillus acidophilus
Komenzálické bakterie Neškodí, ale ani neprospívají Patogeny až mutualisti Ve střevní mikroflóře
Nitrifikační a denitrifikační bakterie Nitrifikační: r. Nitrobacter – oxidují dusitany na dusičnany Denitrifikační: r. Pseudomonas – dusičnany na dusitany
Bakterie v průmyslu Genetika, biochemie, molekulární biologie Escherichia coli – modelový organismus Rod Lactobacillus – výroba mlék, šlehaček, jogurtů a sýrů Acetobacter aceti – výroba octa Rod streptomyces - antibiotika
Zdroje http://www.bakterie.eu/bakterie-v-lekarstvi http://smaragdova- brana.webnode.cz/bifidobakterie-a- laktobacily/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_ strana http://biologie.webz.cz/www/bakterie.html https://www.google.cz/search?q=google.&rlz =1C1MSIM_en&espv=2&biw=1920&bih=936&so urce=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=9xIcVM- aIeXnyQPj9oHwBg&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=i sch&q=symbiotick%C3%A9+bakterie
Děkuji za pozornost