Národnostní menšiny, migrace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MENŠINY A JEJICH PRÁVA Mgr. Michal oblouk.
Advertisements

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika 5. ročník
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Poválečný vývoj v Československu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
OBYVATELSTVO A SÍDLA ČR 8. ročník
Československo 20. let – 30. let
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.60 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Československá republika mezi válkami
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
Obyvatelstvo Česka 22. března Jací jsou Češi? pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Československo po válce
Naše vlast – Česká republika
OBYVATELSTVO ČR.
Vznik Československa II.
Odsun národnostních menšin v ČSR Kdo rozhodl? Postupimská konference  Kdy? v srpnu 1945.
Československo po 2. světové válce
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
Maďarská menšina v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
VLAST 6. ročník.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
MIGRACE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_02_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO SE PŘEDSTAVUJE Základní škola Libina, příspěvková.
ETNICKÉ SKUPINY.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Československo, Česko a Slovensko a.... Česko a Slovensko Česko a Slovensko Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR. Podle nejrůznějších odhadů.
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_07
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Tolerance k národnostním menšinám
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Územní pohyb obyvatelstva
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Česká republika - opakování
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
Sčítání lidu domů a bytů 2011
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

Národnostní menšiny, migrace 7. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

Zásadní rozdíly oproti dnešku: Byla velká německá menšina (3 miliony osob) Židé byli téměř vyhubeni během Holocaustu Rusíni žili na Podkarpatské Rusi, která je dnes součást Ukrajiny Slovensko se svou Maďarskou menšinou je samost. stát

Sčítání lidu a národnost v ČR žije asi 10,5 milionu obyvatel Česká republika je jedním z nejvíce národnostně homogenních (stejnorodých) států v Evropě Mezi početné menšiny patří: Slováci, Romové, Ukrajinci, Rusové, Vietnamci občanů romského etnika v České republice je asi 250 tisíc obyvatel Zdroj: Český statistický úřad, Wikipedie

Události, které změnily národnostní složení Holocaust Vyvraždění Židů a Romů za 2. světové války Odsun Němců po 2. světové válce 2,5 – 3 miliony Němců odsunuto, asi 30 tisíc zemřelo Příchod Romů ze Slovenska po 2. světové válce Dnes asi 250 000 v ČR Rozpad Československa Imigrace - Příchod Vietnamců, Ukrajinců, Rusů a dalších cizinců Migrační krize 2015?

Migrační krize 2015 - Kolik imigrantů přišlo? za rok 2015 bylo v ČR podáno celkem 1 525 žádostí o azyl v Německu za celý rok 2015 požádalo o azyl více než 441 000 přistěhovalců. Na 1000 obyvatel: ČR 0,15 uprchlíka (= cca. 1 na 10 000 obyvatel) Německo 5,5 uprchlíka na 1000 obyvatel Migrační krize se ČR v podstatě nedotkla, zato v Německu požádalo o azyl v letech 2014-2016 cca. 1 milion lidí.