Povrchové úpravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
CZ.1.07/1.1.10/
KOROZE A OCHRANA PROTI KOROZI
Chemie 8. ročník Kovy.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Technologie Svařování (ST29)
Tato prezentace byla vytvořena
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
POVRCHOVÁ ÚPRAVA VY_32_INOVACE_7_1_08_Povrchová úprava
STROJÍRENSTVÍ Ochrana proti korozi ST31_001 Koroze, příčiny, druhy
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Chemicko-tepelné zpracování v praxi
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Elektrodový potenciál
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Koroze Povlaky.
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Nekonvenční technologie – závěrečný test. Nekonvenční technologie – závěrečný test Nekonvenční technologie – závěrečný test A tepelném zpracování (kalení,
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Rovnovážný diagram Fe – Fe 3 C Rovnovážné diagramy Slitiny Fe s C tuhnou podle: rovnovážného stabilního Fe – C, nebo metastabilního diagramu Fe – Fe.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Úloha č. 5 - Koroze ocelových prvků – Zkouška solnou mlhou dle ČSN EN ISO 922 CJ007 – Trvanlivost stavebních materiálů Ing. Magdaléna Kociánová 2017.
Povrchová úprava kovů Koroze Definice: je to postupné, samovolné rozrušování kovů následkem jejich chemické nebo elektrochemické reakce s okolním prostředím.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciální metody obrábění
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Koroze.
Elektrolýza.
Transkript prezentace:

Povrchové úpravy

Povlakování zinkováním Galvanické potenciály: Zn = -0,76V => anoda = méně kvalitní, méně odolný proti korozi Fe = -0,44 V =>katoda = odolnější proti korozi V zinkovém povlaku mohou být malé póry, protože zplodiny rzi zakryjí pór. Velké póry nesmí být!

Pokovování cínováním Sn = -0,14 V => katoda = ušlechtilejší kov = odolnější proti korozi Fe = -0,44 V => anoda = méně ušlechtilá => dříve koroduje Na základní materiál naneseme ochranný povlak . Ochranná vrstva nesmí mít póry !

Galvanické pokovování Podstatou je elektrolýza a elektrický rozklad vodných roztoků solí kovu, který chceme nanášet. Kov uvolněný rozkladem tvoří anodu a vylučuje se na katodě. Na katodu se zavěšují předměty, které pokovujeme.

Žárové stříkání = metalizace = nanášení částeček roztaveného kovu na předmět stlačeným vzduchem speciálními stříkacími pistolemi. Stříkaný kov se do trysky pistole dostává jako tavenina, prášek nebo drát.(nejčastěji) Stříkací pistole: Plynové Elektrické Plazmové Povlakový kov: Charakteristika: Olovo Odolnost chemických zařízení proti korozi Zinek Ochrana strojů proti atmosférické a vodní korozi hliník Ochrana proti korozi v chemickém a potravinářském průmyslu, vodní stavby Cu a slitiny Ni Ochrana proti korozi

Metalizace – žárové stříkání plynovou pistolí

Metalizace – žárové stříkání elektrickou pistolí

Povlakování kovových i nekovových povlaků napařováním ve vakuu Dochází k odpařování vhodného povlakového materiálu ve vakuu a následné kondenzaci kovových par na předmětu. Tloušťka povlaku je 0,1 - 1μm. Nejpoužívanější jsou Al povlaky: Lesklé, dobře odráží světlo Optika, zrcadla, Reflektory automobilů Integrované obvody Povlakování nástrojů z RO a SK

Povlakování napařováním ve vakuu

Práškové lakování = komaxitování Princip: Stříkací pistolí se prášek nanáší na předmět, poté se vytvrzuje v peci. Prášek obsahuje pryskyřice, pigment, tvrdidla, aditiva. V pistoli se smísí prášek se stlačeným vzduchem, čímž vzniká "tekutá směs". Elektrodou je prášek nabíjen elektrostatickou energií a přitahován na „opačně“ nabitý výrobek .

Práškové lakování Prášek nátěrové hmoty se elektrostaticky nanese na povrch dílce. Pevný povrch se vytvoří teprve po vypálení v peci při T = 200°C, kdy se částečky prášku spojí a vytvrdí. Univerzální použití. Neškodí životnímu prostředí.

Fosfátování Výrobky se ponoří do fosfátové lázně. Na povrchu se vytvoří pevný fosforečnan Fe. Je podkladem pro nátěr. U plechů tvoří kluznou vrstvu pro tváření. Používá se v automobilovém průmyslu

Elektrostatické lakování Stříkací pistole rozprašuje jemnou mlhu laku, jehož kapičky jsou nabity záporně, a proto jsou přitahovány k lakovanému dílci, který je nabit kladně. Malé ztráty laku. Laky bez ředidel neohrožují životní prostředí.

Elektroforézní lakování = katoforéza Lakované díly jsou uzemněné = nabity kladně. Částečky laku jsou nabity záporně a přitahovány k lakované součásti, na které pevně ulpívají. Rovnoměrný povlak na tvarech a v dutinách. Karoserie aut.

Úkoly: Popište podrobně způsoby povrchové úpravy na obrázcích. Vyjmenujte další způsoby ochrany proti korozi a vysvětlete jejich princip.

Seznam použité literatury Hluchý, M., Haněk, V. Strojírenská technologie 2 – 2.díl, 1. vyd. Praha: Scientia, 1998. ISBN 80-7183-127-1. Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rust_and_dirt.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Intergranular_corrosion.JPG