MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Průjmová onemocnění Václav Chmelík JČU ZSF.
„EU peníze středním školám“
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Alimentární intoxikace
Český název-Toxoplasmoza
Alimentární onemocnění
Listerióza a nutriční toxikologie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Virová hepatitída typu E
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
Alimentární onemocnění
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Haemophilus influenzae typu b
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Žlutá zimnice (yellow fever).
Hepatitis A Olga Bürgerová.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PARAZITOLOGIE PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.
Mikrobiologický ústav LF MU Brno
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
STŘEVNÍ PARAZITI PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Virové gastroenteritidy
AKUTNÍ RESPIRAČNÍ ONEMOCNĚNÍ (ARO) virové etiologie
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU.
Parazitární nákazy s alimentárním přenosem
ALIMENTÁRNĚ PŘENOSNÉ ZOONÓZY Bakalářská práce VypracovalaKristýna Šromová.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Paraziti (prvoci, červi, členovci) I. Prvoci Giardia intestinalis Patogenita: vodnaté průjmy Terapie: metronidazol Dg.: cysty a trofozoiti ve stolici,
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
ZOONÓZY Monitoring zoonóz
Hygienická pravidla a rizika jednorázových akcí
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Paraziti (prvoci, červi, členovci)
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Sexuálně přenosné nemoci
CHŘIPKA.
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
MIKROBY A MAKROORGANISMUS
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
HLÍSTI.
TERAPIE A PREVENCE PARAZITÓZ
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
Transkript prezentace:

MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Alimentární nákazy MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Charakteristika alimentárních nákaz nákaza po požití jídla (alimentum, lat. = potrava, výživa) klinický obraz: gastroenteritis, enterocolitis sepse extraintestinální formy s různou lokalizací zánětu

Příznaky alimentárních nákaz průjem horečka nausea, zvracení bolesti břicha, meteorismus, křeče dehydratace celkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav

Původci alimentárních nákaz bakterie: kampylobaktery, salmonely, vibria, shigely, yersinie, patogenní E. coli, podmíněné patogeny původci alimentárních intoxikací - stafylokoky, klostridia, bacily, vibria

Původci alimentárních nákaz Viry: rotaviry, kaliciviry, adenoviry, astroviry, toroviry

Původci alimentárních nákaz Parazitární: prvoci: Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Toxoplasma gondii helminti: tasemnice hlístice: Enterobius vermicularis (roup) Ascaris lumbricoides (škrkavka) Trichuris trichiura (tenkohlavec)

Zdroj alimentárních nákaz člověk zvíře

Přenos alimentárních nákaz nejčastěji nepřímý: primárně kontaminované potraviny sekundárně kontaminované potraviny fekálně kontaminované potraviny a voda fekálně kontaminované předměty fekálně-orální přenos nepřímý

Přenos alimentárních nákaz přímý přenos ze zdroje na vnímavou osobu kontaminovanýma rukama fekálně-orální přenos přímý

Vnímavost se liší podle infekční dávky původce věku vnímavé osoby vlastností původce infekční dávky původce věku vnímavé osoby zdravotního stavu vnímavé osoby

Terapie ?

Prevence přenosu na úrovni zdroje nákazy: veterinární prevence v chovech hospodářských zvířat vhodný způsob zacházení s domácími hospodářskými zvířaty hygienické návyky pracovníků v potravinářských profesích

Prevence přenosu na úrovni cesty přenosu: manipulace s potravinami HACCP vybavení a technologické postupy dezinfekce dezinsekce a deratizace

Prevence přenosu na úrovni vnímavé osoby: osobní hygiena informovanost – zdravotní výchova imunizace = specifická prevence