Číslo: VY_32_INOVACE_14_05 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Nebezpečné chemické látky
Rizikové užívání drog. Pokus o definici Jako rizikové označujeme takové užívání drog, které s sebou nese více rizik, než je nezbytně nutné.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Nebezpečné vlastnosti látek
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karbonylové sloučeniny
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vlastnosti látek Opakovací otázky
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Významné areny 1.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
vypracoval-Martin Vítů
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Těkavé látky.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Areny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_04 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Transkript prezentace:

číslo: VY_32_INOVACE_14_05 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Těkavé látky Autor: Mgr. Gabriela Illeová Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: 9. ročník

Anotace DUM je výkladovou prezentací seznamující se skupinou těkavých látek. Upozorňuje na vysoké nebezpečí konkrétních zástupců této skupiny způsobené nejenom samotnými účinky látek na zdraví jedince, ale i snadnou dostupností. Vede žáky k zamyšlení, skýtá impulzy pro diskuzi (snímek č. 6). Snímek č. 5 - symbolika pro označení nebezpečných látek – úkolem žáků je přiřazení označení symbolů u toluenu a acetonu, řešení (snímek č. 6) Velmi důležitá je znalost pravidel první pomoci v případě intoxikace těkavými látkami (snímek č. 14) a vůbec správná diagnostika intoxikace těkavými látkami – příznaky (snímek č. 11 a 12). Kontrolou pro zvládnutí učiva jsou shrnující otázky s řešením (snímky č. 15 a 16).

Podkapitola okruhu „Závislosti“ Těkavé látky Podkapitola okruhu „Závislosti“

Těkavé látky prchavé látky inhalační drogy kapaliny s nízkým bodem varu, takže se vypařují již při pokojové teplotě rozpouštědla, lepidla, ředidla, … toluen, chemopren, styrofix, aceton, trichlorethylen, éter, rajský plyn, benzín, … !!! podceňovaná, ale pro fyzické i psychické zdraví snad nejnebezpečnější skupina

Výstražné symboly z etiket - přiřaď Toluen Aceton F GHSO8 Xi Xn dráždivý GHSO2 vysoce hořlavý zdraví škodlivý HGSO7

Výstražné symboly z etiket - řešení toluen toluen + aceton aceton (Xi) GHSO2 GHSO8 dráždivý (xn) zdraví škodlivý vysoce hořlavý HGSO7

K zamyšlení Znáte některé z vyjmenovaných zástupců, najdou se ve vaší domácnosti, k čemu se používají. Po uvedení zástupců dané skupiny (bez dalších podrobnějších informací) se zamysli nad tím, proč jsou právě těkavé látky často zneužívány mladistvými?

Aplikace typický způsob užití = vdechování výparů z textilie napuštěné těkavou látkou (kapesník, hadřík) z igelitového pytlíku s malým množstvím těkavé látky !!! pro zvýšení účinku si často uživatelé přetahují přes hlavu plastový pytlík či deku = tento způsob aplikace přináší zvýšené riziko úmrtí !!!

Účinky euforie, většinou spojená s útlumem zrakové a sluchové halucinace poruchy vnímání, poruchy vědomí účinek inhalace (toluenu) se dostavuje během několika minut, je krátkodobý = odezní během několika desítek minut, pokud inhalace neprobíhá dál nebo se neopakuje

Vedlejší účinky těžké poškození mozku při dlouhodobém užívání vede poškození mozku k degeneraci osobnosti poškození jater, ledvin a dalších vnitřních orgánů

Příznaky podobné opilosti, ale … fáze euforie kratší předávkování snadnější „kocovina“ po probuzení (podobné jako po alkoholu) uživatelé charakteristicky sladce páchnou, zvláště dech trvalé poškození mozku při delším užívání dochází k celkovému otupění, "hloupnutí„, degenerace osobnosti neadekvátní reakce, nečekaná agresivita

Jak poznám intoxikaci těkavými látkami? charakteristický zápach dechu a z oblečení v okolí úst a nosu se často objevuje vyrážka vleklé záněty průdušek s kašlem, rýmy s krvácivostí z nosu, záněty spojivek třes rukou poruchy plodnosti při podezření na inhalaci toluenu lze poslat vzorek moči na toxikologické vyšetření na přítomnost kyseliny hippurové (její hladina se při inhalování toluenu zvyšuje)

Rizika spojená s inhalací těkavých látek nemožné cílené dávkování = riziko akutního předávkování porucha vědomí snadno přejde v bezvědomí až koma srdeční zástava zástava dechu udušení zvratky při delším užívání dochází k celkovému otupění, „hloupnutí“ poruchy prožívání a chování (afektivní labilita, agresivita, ztráta zájmů) snížení výkonnosti toxické poškození jater a ledvin poleptání dýchacích cest !!! k úmrtí může dojít již při prvním experimentálním užití !!!

První pomoc zajistit dostatek čerstvého vzduchu přerušit ihned působení těkavé látky, svléknout nasáklý oděv, uvolnit dýchací cesty teplé prostředí tekutiny kontrola životních funkcí při ohrožení životních funkcí nutná lékařská pomoc

Otázky k shrnutí Čím je zneužívání těchto látek nebezpečné? Čichači čichají obvykle osamoceně nebo častěji skupinově? Proč je důležité při intoxikaci kontrolovat základní životní funkce? Z čeho mohu usuzovat, že je jedinec pod vlivem inhalačních drog?

Řešení cenová dostupnost dostupnost na trhu obecně (běžně volně na pultech drogerií, používaná lepidla, ředidla, ..) užívány spíše - i když ne výhradně - skupinami sociálně méně adaptovaných jedinců

Zdroje Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Toluen [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Toluen&oldid=10585968 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Aceton [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Aceton&oldid=10516578 Kalina K. a kol., Drogy a drogové závislosti, Úřad vlády ČR, 2003, ISBN 80-86734-05-6 Obrázky snímků č. 5 a 6 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: citováno 6. 4. 2013. dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GHS-pictogram-silhouete.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_F.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_X.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GHS-pictogram-exclam.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GHS-pictogram-flamme.svg