VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Advertisements

Řecko – balkánský poloostrov
Keltové Doba laténská.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Registrační číslo projektu:
Mykény.
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Velká Morava.
Starověká Kréta a Mykény
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Starověké Řecko I. počátky.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Peloponéský poloostrov
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Mykény Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.09
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Sámova říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Egejská oblast Mykénská kultura
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Starověké Řecko.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověké Řecko.
Mykénské období Petr Machala.
Počátek řeckých civilizací.
Starověké Řecko Mykény
Počátky starověkého Říma
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
VY_32_INOVACE_211_Mezopotámie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
MÍNOJSKÁ KULTURA.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
KELTOVÉ na našem území.
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Starověké Řecko I. počátky.
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Mykénské období ( st .př.n.l.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Asyřané Eliška Juhaňáková
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zemědělství, řemesla, posmrtný život, dějiny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace Identifikátor školy: 600 150 569 Jméno autora: Pavlína Doleželová Datum vytvoření: 13.2.2013 Šablona VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace Vzdělávací obor, téma: Dějepis – nejstarší řecké civilizace, společnost,památky, písmo, zánik Ročník: 6.

Mykénská civilizace 16. stol. př. n. l. - 12. stol. př. n.l. Anotace – Poznání prvních civilizací antického Řecka, využití informativních postupů s názornými ukázkami

Příchod Achajů 2000 let př. n. l. přišel ze severu řecký kmen Achajů – divoký kočovný kmen Usadili se na území Řecka Pastevci, řemeslníci, mořeplavci – obchodovali s Krétou, prolnutí kultury

Vznik městských států Od 14. stol. vznik měst s opevněnými návršími – zde paláce králů a domy nejvýznamnějších lidí – vznik městských států - ty se nikdy nesjednotily Největší město Mykény – mykénská civilizace

Památky V palácích byly hrobky vládců – v nich měli zbraně, zbroj, zlaté a stříbrné čelenky, náramky, šperky, poháry, vázy a posmrtné masky Lví brána do Mykén, lvi střežili město Kyklopské zdivo – hradby z mohutných kamenných kvádrů kladených nasucho bez pojiva Agamemnonova zlatá posmrtná maska

Úkol – vyjmenuj, které předměty se dávaly do hrobů: V nich měli : z….., z…., z…. a s……. č…… , n…… , š….., p….., v… a p……. m…. .

Písmo Písmo vycházelo z krétského vzoru. Mykéňané si poněkud upravili znaky a vytvořili písmo známé jako lineární písmo B. Odborníci v polovině dvacátého století ho rozluštili - zastaralá forma dnešní řečtiny

Vojáci Úkol: Nakresli mykénského vojáka, jak si ho představuješ. „Hlavním zaměstnáním mykénského krále a jeho družiny byla válka, a proto v hrobech velké množství válečného materiálu. Mykénský voják - k obraně byl vybaven velikým štítem, který kryl postavu od hlavy po kolena. Na štítech vůdců různá vyobrazení z vojenského a loveckého života. Štíty se obyčejně vyráběly ze dřeva, pro mocné pak z kovu. Členové družiny nosili na hlavě zaostřené přilby s koňským chocholem. Vpředu se nacházely dva rohy, které měly magický význam, ochraňovaly nositele před vlivem zlých duchů a nepřátel. K boje muže proti muži na dálku se používalo kopí, praky nebo luky. Nezbytnou součástí výzbroje každého vojína byly bronzové meče a dýky. Výše postavení měli bronzová brnění, do něhož byl bojovník pevně zakuklen. Tito vojáci válčili zřejmě na vozech, které táhli dva koně. Posádku vozu tvořil kromě obrněného šlechtice i vozataj.“ čerpáno z Mykény, Jiří Chlubný, http://antika.avonet.cz/article.php?ID=5096 Úkol: Nakresli mykénského vojáka, jak si ho představuješ.

Zánik civilizace Ve 12. stol. př. n. l. pronikly ze severu dórské kmeny (příbuzní Achajů), byli zemědělci, měli ale železné zbraně Dobyli Mykény a zbyla po nich jen zkáza Pak nastala doba temna (asi 200 let), nejsou žádné písemné památky

Odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sites_myc%C3%A9niens.png http://fm3b.blog.cz/galerie/dejiny-vytvarne-kultury/kreta-a-mykeny/obrazek/80302317 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MaskAgamemnon.png http://www.aneris.cz/recko_13.html http://lingvistika.mysteria.cz/linearB_abeceda.htm http://antika.avonet.cz/article.php?ID=5096